Tort cu crema de cafea



  Dragilor, bine v-am regasit sanatosi in noul an. Iata ca marea musafireala si implicit vacanta de iarna
s-a sfarsit, iar eu am revenit la butoane. :)) Sper din tot sufletul ca anul care a venit sa ne aduca sanatate, intelepciune, echilibru si optimism tuturor. La multi ani!
  Si cum nu se putea sa revin cu mana goala, v-am adus un tortulet cu blat pufos si o delicioasa crema de cafea.

Blat:
  • 4 oua foarte mari (XL)
  • 100 g zahar
  • 80 g faina
  • 20 g cacao
  • 1 lg ulei floarea soarelui
  • un praf sare
Jeleu de cafea:
  • 150 ml cafea tare
  • 120 g zahar
  • 10 g gelatina granule
  • 50 ml apa rece
Crema de cafea:
  • 200 g smantana lichida neindulcita
  • jumatate (100 ml) din cantitatea de jeleu de cafea (caldut)
Pentru insiropat:
  • 2 lg sirop de cafea
  • 50 ml apa
Pentru imbracat tortul:
  • 200 g smantana lichida
  • 50 g zahar
Decor:
  • 100g ciocolata amaruie (55%cacao)

Cum procedezi:

 Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separa albusurile de  galbenusuri.
3. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul mixeaza si mixeaza pana cand se dizolva, iar in final spuma formata este densa si lucioasa.
4. Inglobeaza galbenusurile in albusurile spuma mixand usor. Adauga uleiul si inglobeaza-l usor cu mixerul.
5. Amesteca faina cu cacaoa, si cerne mixul in compozitie in doua transe amestecand dupa fiecare transa. Inglobeaza-l usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos.
6. Toarna compozitia intr-o tava patrata (20x20 cm) unsa cu putin ulei daca e de silicon, sau tapetata cu hartie de copt in cazul uneia din teflon si introdu in cuptor pentru 30 minute, sau pana trece testul scobitorii.
7. Scoate tava din cuptor si lasa blatul sa se raceasca complet apoi taie-l pe orizontala astfel incat sa rezulte doua felii.
Jeleul de cafea:
1. Pune cafeaua impreuna cu zaharul intr-un vas cu fund dublu pe foc mediu. Lasa lichidul pe foc pana cand scade la jumatate, se ingroasa si la suprafata se formeaza bule care se sparg greu, apoi opreste focul.
2. Lasa lichidul sa se raceasca pana la temperatura corpului (ideea e sa nu va opariti daca bagati degetul in el) si adaugati gelatina hidratata 10 minute in apa rece apoi amesteca pana cand aceasta se dizolva complet.
3. Imparte lichidul in doua (o jumatate o vei folosi la crema cat este caldut inca, iar cealalta vei pregati jeleul propriu-zis). Pune una din parti pe o farfurie  tapetata cu folie de silicon/hartie de copt si introdu in frigider pentru cel putin ora.

Crema de cafea:
Mixeaza smantana lichida pana cand capata volum si devine aerata, adauga jeleul caldut si mixeaza pana la inglobarea acestuia.

Asamblare:
1. Pune o felie de blat inapoi in tava in care l-ai copt, insiropeaz-o, pune crema de cafea si cealalta felie de blat pe care o vei insiropa. Introdu in frigider cel putin 2 ore.
2. Scoate tava de la frigider, si rastoarna blatul cu grija pe un platou.
3. Mixeaza smantana lichida cu zaharul pana cand devine aerata si creste in volum, apoi imbraca tortul cu ea. Introdu in frigider si ocupa-te de decor.

Decor:
1. Topeste ciocolata pe bain-marie, apoi intinde-o pe o foaie de acetat sau pe hartie de copt. O lasi 5minute la temperatura camerei apoi trasezi cu un cutit formele pe care le vei taia (in cazul meu, triunghiuri). Introdu foaia in frigider pentru 15-20 minute, o scoti apoi si cu un cutit cu lama fierbinte definitivezi taieturile. Introduci din nou in frigider pana in momentul decorarii. Este de preferat ca atunci cand umbli cu ciocolata sa folosesti manusi de unica folosinta si sa te misti cat de repede poti fiindca se topeste la caldura. Eventual decorezi tortul in doua etape ca sa nu se inmoaie ciocolata.;)
2. Scoti jeleul de cafea de la frigider si il tai sub forma dorita (eu am folosit niste duiuri de diferite dimensiuni,, incalzite in prealabil in apa fierbinte).

3. Scoti tortul de la frigider si il ornezi cu jeleul de cafea (ajutandu-te de o spatula sau de coada unei linguri ca sa ridici fiecare cerculet de jeleu) si cu triunghiurile de ciocolata.

S-aveti pofta!
 





























Comentarii

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.