marți, 20 ianuarie 2015

Prajitura Tosca

   Prajiturica asta era trecuta pe lista de asteptare de multa vreme, si de vreo doua saptamani am dat 
"nas in nas" cu ea zilnic pe facebook. M-am hotarat sa studiez cateva retete si pana la urma am facut un mix intre doua retete, plus minus ceva de la mine. :))
    Pentru reteta blatului m-am inspirat de la Vio, iar pentru crema de la Gaby.  Multumesc fete dragi! :*


Blat:
  • 4 albusuri de la oua foarte mari (XL)
  • 120 g zahar
  • 60 g faina (3 lg cu varf)
  • 30 g fulgi nuca de cocos (3lg cu varf)
  • 5 g mac (1 lg cu varf)
  • un praf sare
Crema:
  • 4 galbenusuri de la oua foarte mari
  • 150 ml lapte
  • 60 g faina
  • 10 g pudra de portocale (1 lg cu varf)
  • 200 g smantana lichida
  • 1 lgt esenta rom
  • 7 g gelatina granule (Dr. Oetker)
  • 25 ml apa rece
Decor:


 Cum procedezi:
Blat:
1. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare.
2. Adauga zaharul in doua transe si mixeaza pana cand spuma formata este ferma si lucioasa.
 
3. Amesteca faina cu fulgii de nuca de cocos si cu macul si inglobeaza-le in spuma de albusuri in doua-trei transe, cu ajutorul unei spatule prin miscari circulare.
 
4. Toarna compozitia intr-o tava (20x20 cm) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptorul incalzit in prealabil la 180 grade Celsius pentru 25 minute sau pana cand trece testul scobitorii. 
5. Dupa ce s-a copt scoti tava din cuptor si lasi sa blatul sa se raceasca complet inainte de a pune crema deasupra.

Crema:
 1. Intr-un vas amesteca bine laptele cu faina si cu pudra de portocale, ai grija sa nu faca cocoloase.

 

2. Mixeaza galbenusurile cu zaharul pana cand se dechid la culoare si isi tripleaza volumul. Adauga mixul  de lapte si faina in galbenusuri si omogenizeaza. 
3. Pune compozitia intr-un vas cu fund dublu si pune vasul pe foc mic. Amesteca continuu pana cand se ingroasa. 
4. Strecoara crema printr-o sita si o lasi sa se raceasca complet. Adauga apoi esenta de rom si amesteca bine.
Ce nu a trecut prin sita este pudra de portocale mai maricica.
5. Hidratezi gelatina in apa rece pentru 10 minute, o dizolvi pe bain-marie.
6. Mixezi smantana lichida rece pana cand creste in volum si devine aerata apoi o inglobezi impreuna cu gelatina dizolvata in crema, cu ajutorul spatulei.

Asamblare:
1. Pui blatul pe un platou. Torni crema intr-un pos cu dui simplu, mare, si o pui deasupra in doua straturi. Introduci in frigider pentru 5 minute. Scoti de la frigider si spritezi restulde crema apoi introduci din nou in frigider, de data aceasta pentru o ora cel putin.
2. Pui din loc in loc biscuiti cu cafea si fasii de ciocolata, apoi pudrezi cu roscove. 

Decor:
Topesti ciocolata si o intinzi pe o foaie de acetat sau pe o hartie de copt. O lasi 3-5 minute asa apoi treci pe deaupra ei cu o  racleta cu dinti si apoi o rulezi cu grija si o introduci in frigider.  

Nota:- poti folosi biscuiti obisnuiti insiropati cu cafea, iar deasupra lor poti turna glazura de ciocolata. 
         - daca vrei poti pune mai mult mac. 
         - in locul pudrei de portocale poti utiliza coaja proaspat razuita.
         - pudra de portocale o obtii din coaja de portocala uscata data prin rasnita de cafea.
         - e si mai delicioasa a doua zi dupa ce ati asambalt-o. ;)

Gasiti AICI si AICI retetele originale. :)


 


 

 




8 comentarii:

  1. Imi place mult cum ai decorat prajitura, brava!

    RăspundețiȘtergere
  2. ce fain arata!
    ce reinterpretare reusita ;)
    pupici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Saru'-mana Gaby!
      Multumesc pentru reteta si pentru vizita! :-*

      Ștergere
  3. Arata superb! Si eu, ca si tine am tot vazut prajitura asta pe net in ultima vreme dar nu m-a convins nici o varianta sa o fac. Pana acum ;)
    Imi place felul in care ai reinterpretat-o. Felicitari si pentru pozele reusite :)

    RăspundețiȘtergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.