vineri, 9 ianuarie 2015

Prajitura cu crema de lapte si portocale


  Stiti cum se face o prajitura in graba? Ei bine daca nu stiti inca, veti afla in randurile urmatoare.
Prajitura cu portocale si crema de lapte e o prajitura simpla, economica si extrem de buna.


Blat:
  • 5 oua mari (L)
  • 130 g zahar
  • 140 g faina
  • 2 lg ulei floarea soarelui
  • 10 g pudra de portocale/coaja de la 2 portocale
  • un praf sare
Crema de lapte:
  • 1 l lapte proaspat
  • 200 g zahar
  • 150 g faina 
  • 1 baton scortisoara
  • coaja de la 1/2 portocala
Pentru insiropat:
  • 1 lg miere
  • 80 ml ceai de portocale caldut/apa calduta

Decor:
  • Pudra de portocale

Cum procedezi: 


Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separa albusurile de  galbenusuri.
3. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul in doua transe si mixeaza dupa fiecare transa pana cand zaharul se dizolva, iar in final spuma formata este densa si lucioasa.
4. Inglobeaza galbenusurile in albusurile spuma mixand usor. Adauga uleiul si inglobeaza-l usor cu mixerul.
5. Amesteca faina cu pudra de portocale, si cerne mixul in compozitie in doua transe amestecand dupa fiecare transa. Inglobeaza-l usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos.
6. Toarna compozitia intr-o tava dreptunghiulara (32 x 22 cm)  tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 30 minute, sau pana trece testul scobitorii.
7. Scoate tava din cuptor si lasa blatul sa se raceasca complet apoi taie-l pe orizontala astfel incat sa rezulte 2 felii.
Crema de lapte:
1. Amestecam zaharul, faina si le punem intr-o cratita groasa. Turnam treptat laptele si amestecam bine ca sa nu se formeze cocoloase.
2. Punem in compozitie coaja de portocala si scortisoara.
3. Punem vasul pe foc si amestecam continuu pana cand crema se ingroasa (~10 minute dureaza). 
4. Oprim focul si acoperim crema cu o folie alimentara ca sa nu se formeze pojghita, apoi o lasam sa se raceasca complet.  Scoatem coaja de portocala si scortisoara.
5. Impartim crema in doua. 
 
Asamblare:
Pune o felie de blat pe o tava, insiropeaz-o, pune jumatate din crema de lapte si a doua felie de blat pe care o insiropezi. Imbraca prajitura cu crema ramasa si pudreaz-o cu portocale. 

Nota: Pudra de portocale o obtii din coji uscate de portocala date de doua-trei ori prin rasnita de cafea.









2 comentarii:

  1. Mi-ai facut pofta! Crema ma innebuneste, ce buna trebuie sa fie!
    Si eu am facut un tort diplomat care nu a iesit :( asa ca sa ne trimiti si noua cateva portii!:)) Va pupam! Weekend frumos!

    RăspundețiȘtergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.