miercuri, 10 decembrie 2014

Tort cu crema de gutui


  Asa printre picaturi am reusit sa mai redactez o reteta. Va las sa o lecturati in tihna si ma intorc la
santier ca omu' cand n-are ce face se-apuca de daramat prin casa. :))




Blat:
  • 8 oua medii (M)
  • 240 g zahar
  • 220 g faina
  • coaja de la o lamaie
  • coaja de la o portocala
  • 1 praf sare
Crema de gutui:
  • 600 g smanatana lichida (30%grasime)
  • 320g gem de gutui
  • 100 g smantana fina si cremoasa (20% grasime)
  • 10 g gelatina
Crema de mascarpone:
  • 500 g smantana lichida
  • 250 g mascarpone
  • 80g zahar

Sirop citrice:
  • sucul de la 3 clementine potrivite
  • sucul de la  1/2 portocala
  • 2 lg zahar

Decor:
  • coaja de portocala
  • coaja de lamaie
  • felii de lamaie
  • felii de portocala
  • felii de gutuie

Cum procedezi:
Blat
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separa albusurile de  galbenusuri.
3. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul (240 g) in doua transe si mixeaza pana cand spuma formata este densa si lucioasa, iar zaharul este complet dizolvat.
4. Inglobeaza galbenusurile in albusurile spuma mixand 1-2 minute (pana cand sunt total incorporate).
5. Cerne faina in compozitie in trei transe amestecand usor cu o spatula prin miscari circulare dupa fiecare transa adaugat.Inglobeaza si coaja rasa de portocala si de lamaie.
6. Toarna compozitia intr-o tava (26 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 30-40 minute, sau pana trece testul scobitorii.
7. Scoate din cuptor si lasa sa se raceasca complet apoi taie blatul in doua pe orizontala (vor rezulta 3 felii).
Pentru siropul e citrice, amesteca sucurile cu zaharul si pune-l intr-un vas pe foc potrivit 2-3 minute. Vei folosi acest sirop la insiropat feliile de blat.

Crema de gutui:
ATENTIE! Prepari crema in momentul asamblarii.
1. Hidratezi gelatina in 50 ml smantana lichida apoi o dizolvi pe bain-marie.
2. Mixezi restul de smantana lichida cu zaharul pana cand capata volum si consitenta. Adaugi gemul de gutui (gemul facut de mine are bucati mai mari asa ca le-am tocat mai fin) si gelatina dizolvata si mixezi pana la inglobarea acestora.
Crema de mascarpone:
Mixezi smantana lichida cu zaharul pana cand capata consistenta, adaugi mascarponele si mixezi pana la incorporarea acestuia.
 Asamblare:
1. Pui prima felie de blat pe un platou, intr-un inel reglabil pentru torturi, o insiropezi, torni jumatate din crema de gutui, egalizezi crema, pui a doua felie de blat, insiropezi, cealalata parte din crema de gutui si ultima felie de blat pe care o vei insiropa. Introduci tortul in frigider pentru 4 ore minumum.
2. Scoti tortul din frigider, dai deoparte inelul reglabil si imbraci tortul intr-un strat fin de crema de mascarpone. Restul de crema de mascarpone ilpui intr-un pos cu dui stea deschisa si ornezi lateralele tortului. Decorezi cu feliile de portocala, lamaie si gutuie fierte in prealabil in sirop pentru 2 minute si apoi racite. 
Modelul decorului inspirat de AICI.

P.S.  Felie sa nu-mi cereti ca n-am, dar mi s-a zis ca a fost grozav de bun. ;)




4 comentarii:

  1. Nu am mancat crema de gutui dar cred ca mi-ar placea, fiindca iubesc gutuile :) Felicitari pentru idee si pentru prezentare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce mult imi place cum le ornezi,simplu si de efect.Cred ca-i foarte aromat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Dia! Mie-mi place cum le ornezi tu. :X

      Ștergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.