joi, 18 decembrie 2014

Tort cu crema de ciocolata

 Un tort mega-ciocolatos, perfect pentru facut cadou unui un iubitor de ciocolata. Si e relativ simplu de
realizat.
Blat:
  • 5 oua foarte mari (XL)
  • 150g zahar
  • 130 g faina
  • 20g cacao
  • 25 ml ulei
 Crema de ciocolata:
  • 500 g smantana lichida
  • 500 g ciocolata amaruie (55%cacao)
 Glazura de ciocolata:
  • 100 g ciocolata amaruie(55%cacao)
  • 100 g smantana lichida 
Decor:
  • 200 g smantana lichida
  • 100 g mascarpone
  • 20g zahar
  • 50 g ciocolata neagra

Sirop:
  • 50 ml sirop concentrat de zmeura
  • 150 ml apa plata

 Cum procedezi:

Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separa albusurile de  galbenusuri.
3. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul in doua transe si mixeaza dupa fiecare transa pana cand zaharul se dizolva, iar in final spuma formata este densa si lucioasa.
4. Inglobeaza galbenusurile si uleiul in albusurile spuma mixand usor.
5. Amesteca faina cu cacaoa, si cerne mixul in compozitie in doua transe amestecand dupa fiecare transa. Inglobeaza-l usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos.
6. Toarna compozitia intr-o tava (17 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 30-40 minute, sau pana trece testul scobitorii.
7. Scoate tava din cuptor si lasa blatul sa se raceasca complet apoi taie-l (in 5 felii egale)  pe orizontala.
Crema de ciocolata
1. Rupe ciocolata in bucati si pune-o impreuna cu 400 g smantana lichida intr-o cratita la foc mediu, amesteca pana cand ciocolata este complet topita, iar compozitia este omogena. Opreste focul, adauga restul de smantana lichida si amesteca energic. 
2. Lasa compozitia sa se raceasca complet la temperatura camerei, apoi o introduci in frigider pentru 40-60 minute. 
3. O scoti de la frigider, o mixezipana cand creste in volum si se deschide la culoare, iar mai apoi o repartizezi pe blat. 

Asamblare:
Pune o felie de blat pe un platou, intr-un inel reglabil pentru torturi, o insiropezi, repartizezi crema de ciocolata si continui asa pana cand termini feliile. Introduci tortul in frigider pentru 2 ore minimum. 
 Glazura de ciocolata
 Pui ciocolata rupta in bucati impreuna cu 70 g smantana lichida, intr-o cratita cu fund dublu, pe foc mediu si amesteci continuu pana cand se topeste ciocolata. Opresti focul, adaugi restul de smantana lichida si amesteci energic. O lasi sa se racoreasca un minut apoi poti imbraca tortul cu ea.
 Scoti tortul din frigider, dai deoparte inelul si glazurezi blatul. Il introduci din nou in frigider pentru 40-50 minute.

  Pentru decor rupi ciocolata in bucati si o topesti la foc mediu, intr-o cratita cu fund dublu, impreuna cu 50 g de smantana lichida. Ameseteci pana cand se omogenizeaza compozitia, opresti focul si o lasi sa se raceasca la temperatura camerei. 
Mixezi restul de smantana lichida cu zaharul. Adaugi mascarponele si ciocolata topita si amesteci pana cand sunt inglobate in frisca.
Pui crema intr-un pos si decorezi tortul.
S-aveti pofta!















3 comentarii:

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.