Prajitura cu zmeura si rodie

  Cred ca v-ati dat seama ca imi plac foarte mult dulciurile cu fructe, fiindca majoritatea torturilor si
prajiturilor de pe blog sunt cu fructe.
 In ce ma priveste, am o slabiciune pentru zmeura si pentru rodie si m-am gandit ca weekendul e ocazia perfecta sa imbin cele doua fructe.:)  Rezultatul il vedeti si voi. 

   Blat
  • 3 oua foarte mari (XL)
  • 70 g zahar
  • 50 g Rama mit butter topita/unt topit
  • 60 g faina de grau
  • 25g cacao
  • 5 g praf de copt
  • 2 lg apa calduta
  • un praf sare
   Sirop zmeura
  • 420g zmeura
  • 100g zahar
   Crema zmeura
  • 250 ml sirop zmeura
  • 10 g gelatina granule
  • 40 ml apa
  • 200 g smantana lichida (30%grasime - Pilos)
  • 80 g smantana obisnuita (20% grasime - Fina si cremoasa am folosit eu)
   Crema de frisca cu rodie
  • 200 g smantana lichida (30%grasime - Pilos)
  • 60 g zahar
  • 80 g smantana obisnuita (20% grasime)
  • 6 g gelatina granule (dr. Oetker)
  • 30 ml apa
  • 60 g seminte de rodie
   Decor
  • 100 g ciocolata amaruie (55% cacao)
  • seminte de rodie
  • zmeura

Cum procedezi:


Blat
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separa albusurile de  galbenusuri.
3. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul in doua transe si mixeaza dupa fiecare transa pana cand zaharul este complet dizolvat.
4. Adauga galbenusurile si margarina topita si racita in compozitie si mixeaza pana la inglobarea acestora..
5. Amesteca faina praful de copt si cu cacaoa, si cerne mixul in compozitie in doua-trei transe. Inglobeaza-l usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos. Adauga apa calduta si amesteca pana cand este total inglobata.
6. Toarna compozitia intr-o tava dreptunghiulara (32 x 22 cm) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 15 minute, sau pana trece testul scobitorii.
7. Scoate tava din cuptor si lasa sa se raceasca complet.
 
   Sirop de zmeura
 Pune zmeura congelata impreuna cu zaharul intr-o cratita cu fund dublu si lasa la foc potrivit 2-3 minute, sau pana cand zmeura se inmoaie si lasa sirop apoi paseaz-o cu un blender. Pune-o intr-o strecuratoare si apasa pe ea cu o spatula ca sa separi semintele si sa scoti cat mai mult sirop.

Nota: daca folosesti zmeura proaspata, o acoperi cu zahar si o lasi de pe o zi pe alta, apoi o dai prin blender si sita.

   Crema de zmeura
Lasa blatul in tava in care l-ai copt tapetata in prealabil cu hartiede copt sau cu folie alimentara, si prepara crema.
1. Hidratezi gelatina in apa pentru 10 minute, apoi o torni in siropul cald de zmeura si o dizolvi.
2. Mixeaza smantana lichida pana cand creste in volum si devine aerata, adauga smantana obisnuita si siropul si mixeaza pana la inglobarea acestora. 
Toarna crema peste blat si introdu in frigider pentru 1 ora sau in congelator 15-20 min.

   Crema de frisca cu rodie
1. Hidratezi gelatina 10 min in apa, apoi o dizolvi pe baie de aburi.
2. Mixezi smantana lichida cu zaharul pana cand creste in volum si devine aerata. Adaugi smantana obisnuita si gelatina dizolvata si mixezi pana la incorporarea lor. Adaugi semintele de rodie si le incorporezi cu o spatula in compozitie.
Scoti tava din frigider/congelator, torni crema de frisca cu rodie deasupra, nivelezi si introduci in congelator pentru cateva ore  (minumum 4, desi eu am lasat-o peste noapte).

  Decor
Topeste ciocolata pe baie de aburi si intinde-o pe o hartie de copt. o introduci in frigider pentru 5-10 minute, apoi tai triunghiuri cu un cutit incalzit in apa fierbinte. 

  Scoti prajitura din congelator, o lasi la temperatura camerei 10-15 min, cu un cutit cu lama fierbinte (tinut in apa fierbinte) tai marginile, o portionezi in dreptunghiuri de 8x4 cm si o decorezi cu triunghiurile de ciocolata, semintele de rodie si zmeura. 

Enjoy!

Nota: Poti pune glazura de ciocolata deasupra. 








































Comentarii

  1. Mvaiiiiiiiii, cum arata!!! Arta! <3

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata suuuper, ce ai facut tu aici! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Un desert special si rafinat si o prezentare pe masura. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  4. Asta-i opera de arta.Mi-ar fi si teama sa le mananc.Felicitari Alina.

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari! Foarte utila retetea , o voi folosi astazi. Iar blogul exceptional! Va recomand un site cu retete bune care il folosesc si eu , acesta este retete culinare

    RăspundețiȘtergere
  6. Abia acum am gasit aceasta retata, este nemaipomenita cu siguranta este urmatoarea pe care o voi prepara.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.