marți, 16 decembrie 2014

Prajitura cu jeleu de citrice


 Dragii mei, va poftesc la o prajiturica racoritoare inspirata de fiul meu. Am mers in vizita la niste
prieteni, iar el si-a dorit sa le pregatim ceva cu portocala si ciocolata, iar dorinta i-a fost indeplinita. :))
Si fiindca sarbatoarea  Craciunului se apropie cu pasi repezi mai ca nu bate la usa m-am gandit ca e un desert numai bun pentru masa de sarbatoare.




Jeleu de citrice:
  • 250 ml suc proaspat de citrice (sucul de la: 3 portocale, 2 mandarine si 1/2 lamaie)
  • 50 g zahar
  • 4 g gelatina
  • 20 ml apa rece
Blat:
  • 5 oua foarte mari(XL)
  • 150 g zahar
  • 135 g faina
  • 25 g cacao
  • 50 g Rama mit Butter topit/ulei/unt
  • coaja de la o portocala
Crema:
  • 400 g smantana lichida
  • 50 g iaurt natural
  • 10 g gelatina granule
  • 50 ml apa rece
Pt insiropat:
  • 30 ml sirop de citrice
  • 70 ml apa plata
Glazura de ciocolata:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 100 g smantana lichida
  • 1 lgt rama mit butter/unt/ulei de palmier


Cum procedezi:
Jeleu de citrice
1. Hidrateaza gelatina 10m minute in apa.
2. Pune sucul proaspat stors si strecurat intr-un vas impreuna cu zaharul, amesteca si incalzeste-l usor. Adauga gelatina hidratata si amesteca pana se topeste.
 















3. Unge o forma de gheata cu putin ulei, apoi toarna sucul in forma si introdu in congelator 2-3 ore (pana cand ingheata). 
4. Le scoti de la congelator cu 5-10 minute inainte de a le folosi si te ajuti de o lingurita ca sa le scoti din forma.

Blat
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separa albusurile de  galbenusuri.
3. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul in doua transe si mixeaza dupa fiecare transa pana cand zaharul se dizolva, iar in final spuma formata este densa si lucioasa.
4. Inglobeaza galbenusurile in albusurile spuma mixand usor. Adauga margarina topita si inglobeaz-o usor cu mixerul.
5. Amesteca faina cu cacaoa, si cerne mixul in compozitie in doua transe amestecand dupa fiecare transa. Inglobeaza-l usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos.
6. Toarna compozitia intr-o tava dreptunghiulara (32 x 22 cm) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 30 minute, sau pana trece testul scobitorii.
7. Scoate tava din cuptor si lasa blatul sa se raceasca complet apoi taie-l in doua pe orizontala.

Crema:
ATENTIE!!! Prepari crema in momentul in care asamblezi prajitura. 
1. Hidratezi gelatina in apa timp de 10 min si dizolvi pe baie de aburi.
2. Mixezi smantana lichida cu zaharul pana cand creste in volum si devine aerata, adaugi iaurtul si gelatina hidratata si mixezi bine. 

Glazura de ciocolata:
  Rupi ciocolata in bucati si o pui impreuna cu 80 g smantana lichida pe foc potrivit. Amesteci continuu pana cand se dizolva ciocolata. Opresti focul si adaugi restul de smantana lichida apoi amesteci energic. Adaugi rama mit butter/uleiul de palmier si amesteci bine. 
 
Asamblare:
 1. Tapeteaza tava in care ai copt blatul cu folie alimentara, pui prima felie de blat, o insiropezi pui 4-5 linguri de crema, asezi jeleul de citrice apoi torni restul de crema deasupra si nivelezi cu o spatula. Pui cealalta felie de blat si o insiropezi apoi introduci tava in frigider pentru 3-4 ore sau in congelator macar o ora.
2. Scoti prajitura de la frigider, o scoti din tava, o portionezi si pui deasupra glazura.
S-aveti pofta!
Nota: ar fi bine daca ati pregati crema in doua transe fiindca daca nu va miscati destul de repede exista riscul sa se intareasca inainte de a o aseza pe blat....va spun din experienta. ;)




















2 comentarii:

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.