Tort cu caramel sarat si ciocolata




  Saptamana trecut am sarbatorit un an in plus de cand eu si jumatatea mea ne-am unit destinele.
Asadar, cum evenimentul trebuia marcat cu ceva dulce am ales sa fac ceva minimalist, un tort dezbracat cu caramel sarat si ciocolata. Un tort inspirat de ciocolata prefarata a baietelului meu, Lion. :)
Ingrediente:
Blat:
  • 4 oua medii (M)
  • 125 g zahar 
  • 60 g faina de grau
  • 40 g cacao
  • un praf sare
Ganache ciocolata:
  • 150 g ciocolata amaruie (55% cacao)
  • 50 g ciocolata cu lapte
  • 200 g smantana lichida (30% grasime, Pilos)
Crema caramel
  • 400 g smantana lichida (30% grasime, Pilos)
  • 120 g caramel sarat
  • 20 g smantana fina si cremoasa (20% grasime, Pilos)
Pentru asamblat:
Decor:
  • 50 g ciocolata razuita
Pt insiropat:

Cum procedezi:

Nota: Ouale si caramelul trebuie sa aiba temperatura mediului ambiant. 

Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2.  Separa albusurile de galbenusuri.
3. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul in doua transe si mixeaza pana cand spuma formata devine ferma, iar zaharul este complet dizolvat. 
4. Inglobeaza galbenusurile (toate deodata) in albusuri cu ajutorul mixerului.
5. Amesteca faina cu cacaoa si cerne amestecul (in 2-3 transe) in compozitia de la pasul 4, cu ajutorul unei spatule, cu miscari fine, de sus in jos.
6. Toarna compozitia intr-o tava (17cm diametru) tapetata cu hartie de copt, si introdu in cuptor pentru 30-35 minute, sau pana cand trece testul scobitorii.
7. Dupa ce blatul s-a copt, scoate tava din cuptor, lasa-l sa se raceasca complet (preferabil de pe o zi pe alta) si apoi taie-l in 4 felii.

Ganache ciocolata:
1. Pune ciocolata rupta in bucati, la topit impreuna cu 150 g smantana lichida pe foc mic.
2. Amesteca mereu, iar cand ciocolata s-a topit si compozitia e omogena, opreste focul, adauga restul de smantana lichida si amesteca energic.
3. Lasa compozitia sa se raceasca putin, dar ai grija sa ramana tot fluida ca sa o poti intrebuinta la asamblat.

Crema de caramel:
1. Mixeaza smantana lichida pana cand creste in volum si devine aerata. 
2. Adauga caramelul si smantana in frisca si mixeaza pana la incorporare.
  Asamblare:
  Pune o felie de blat pe un platou, insiropeaza felia, pune crema de caramel intr-un pos si spriteaza pe felie un strat de crema, iar pe margine mai spriteaza un rand,ca sa se inalte putin. Pune in mijloc 2 linguri de caramel,sfarama o rondea de orez expandat si pune-o deasupra caramelului,  acopera apoi orezul expandat cu 3-4 linguri ganache de ciocolata, pune urmatoarea felie si continua insiropat,  crema de caramel, caramel, orez expandat si ganache de ciocolata pana cand termni feliile. La final orneaza ultima felie cu crema de caramel si ciocolata razuita.
  




 
 

  

 


Comentarii

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.