vineri, 31 octombrie 2014

Caramel sarat


 Salutare, dragilor! Saptamana voastra cum a fost? Eu am avut o saptamana de cosmar, hiper-
mega-ocupata, in plus am atatea retete de redactat si nu mai gasesc timp... :(

  Nu v-am intrebat daca va place caramelul, fiindca asta-i singura reteta pe care am reusit sa o editez. :)
Eu sunt prima cand vine vorba de caramel. Imi place asa de mult incat imi vine sa-l mananc cu lingura... :">



Ingrediente:
  • 380 g zahar
  • 40 g ulei de palmier/unt
  • 250 g smantana lichida (cu 30%grasime, Pilos)
  • 2 g sare  (Himalaya am folosit eu)




Cum procedezi:
1. Pune zaharul la caramelizat intr-o cratita neaderenta, cu fund dublu. Fa aceasta operatiune la foc mic.
2. Cand cristalele de zahar s-au topit, ia cratita de pe foc si adauga uleiul in doua transe amestecand cu grija pana la incorporare. Pune din nou cratita pe foc pentru 1-2 minute.
3. Trage cratita de pe foc, pune smantana lichida cu grija (fiindca sar stropi si te pot rani destul de grav) si amesteca pana la inglobare. In final adauga sarea si amesteca. Pune din nou cratita pe foc si invarte continuu, pana cand compozitia devine omogena.
4. Lasa caramelul sa se raceasca pana la temperatura camerei si abia apoi il poti folosi sau il poti depozita intr-un borcan si il poti pastra la frigider pana in momentul folosirii.

Nota: daca folositi cristale de sare dati-le prin rasnita ca sa se topeasca cat mai repede. De asemenea puteti modifica cantitatea de sare dupa propriul gust.


8 comentarii:

  1. Ce bine arata! Eu ador caramelul sarat, l-as putea pune in orice desert :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Minunat, arata fantastic!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Delicios! Am o intrebare: cat timp se poate pastra la frigider?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se poate pastra 1-2 luni de zile, asta daca rezisti sa nu il consumi. :)
      Eu am lasat si la temperatura camerei un borcanas sa vad cat tine si vad ca dupa 15 zile e inca foarte bun.

      Ștergere
  4. F tentant, dar cum aproximez 2 gr sare? Pupici! RV

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu smantana de 20% nu iese? Pupicei !!!!! ERIKA cea prapastioasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Erika, intodeauna imi aduci zambetul pe buze si iti multumesc pentru asta! Legat de smantana 20%, n-am incercat dar daca e smantana dulce pentru gatit cred ca ar merge (din aceea subtirica la cutie, stiu ca este de la Dorna si parca are undeva la 15 %), in schimb daca este din aceea obisnuita la cutie de plastic de 1kg (gen Panda, Pilos sau mai stiu eu ce alta marca) care este groasa de se tine pe lingura, nu recomand. Risti sa ti se branzeasca si in loc sa faci caramel faci caramel cu branza. :))

      Ștergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.