Tort cu zmeura si mascarpone

 

  Dragilor sper sa nu fiti suparati pe mine. Stiu ca vin din ce in ce mai greu cu retete, insa v-am mai zis ca stau tare rau cu timpul...
  De Constantin si Elena parintii mei au aniversat 30 de ani de casatorite, si cu aceasta ocazie le-am pregatit un tortulet.  Nu l-am finisat extraordinar de bine si a avut de suferit putin din cauza caldurii si transportului, insa la gust a fost foarte bun.


   Blat
  • 9 oua medii (de tara am folosit eu)
  • 180 g zahar
  • 150 g faina
  • 40 g cacao (22% grasime)
  • 50 ml ulei 
   Crema de zmeura
  • 300 g zmeura (congelata am folosit eu)
  • 130g zahar
  • 20 g gelatina granule
  • 600 g smantana lichida (30% grasime -Pilos)
   Crema de mascarpone
  • 200 g smantana lichida
  • 250 g mascarpone
  • 1 si 1/2 lg zahar
   Sirop:
  • 50 ml sirop concentrat de zmeura amestecat cu 100 ml apa plata

Cum procedezi:
  Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separa albusurile de galbenusuri.
3. Mixeaza galbenusurile cu 80 g zahar tos pana cand isi tripleaza volumul si se deschid la culoare. Adauga uleiul si mixeaza 1 minut. 
4. Mixeaza albusurile spuma cu praful de sare, adauga restul de zahar si mixeaza pana cand acesta se dizolva complet, iar spuma formata este tare.
5. Amesteca albusurile spuma cu galbenusurile spuma prin 2-3 miscari circulare.
6. Cerne in compozitie faina amestecata cu cacaoa in 3 transe, amestecand circular, de jos in sus dupa fiecare transa adaugata.
7. Toarna compozitia intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 35-45 min. Fa testul scobitorii sa verifici daca s-a copt, daca scobitoarea iese curata, atunci blatul este copt.
8. Scoate-l si lasa-l sa se raceasca complet (de preferat pana a doua zi) si apoi taie-l in 3 felii (eu l-am taiat in 4 insa una din felii a disparut, mi-a furat-o cosmonautul:)).

  Crema de zmeura:
ATENTIE!!! Prepara aceasta crema in momentul in care asamblezi .
1. Pune zmeura impreuna cu zaharul intr-o cratita cu fund dublu la foc mic. Amesteca ocazional si lasa pe foc pana cand siropul format se ingroasa. Opreste focul si lasa sa se raceasca complet (grabeste procesul punand vasul intr-un alt vas cu apa rece).
2. Hidrateaza gelatina in 100 g smantana lichida  timp de 10 minute. O dizolvi pe baie de aburi si o lasi sa se racoreasca.
3. Mixeaza restul de smantana lichida pana cand capata volum si consistenta, pune zmeura si gelatina dizolvata si mixeaza bine.

 Crema de mascarpone:
1. Mixeaza smantana lichida cu zaharul pana cand capata volum si consistenta.
2. Separat pune 100 g de frisca si mixeaza bine cu mascarponele.
3. Inglobeaza toata frisca in mascarpone cu ajutorul unei spatule.

   Asamblare:
1. Tapeteaza o tava cu fund detasabil cu folie alimentara.
2. Pune o felie de blat, insiropeaz-o, pune jumatate din crema de zmeura, a doua felie, insiropeaz-o si pune cealalta jumatate de crema de zmeura si umtima felie pe care o vei insiropa. Pune tortul in frigider pentru minim 4 ore.
3.Scoate tortul din frigider, pune un platou deasupra tavii si rastoarna-l cu tot cu tava pe un platou, desfa tava si da deoparte folia alimentara.
4. Imbraca-l intr-un strat fin de crema de mascarpone.
5. Pune restul de mascarpone intr-un pos cu varf stea si formeaza trandafirasi (AICI gasesti un videoclip care te invata cum sa-i faci). Introdu tortul in frigider pentru minim 2 ore.

S-aveti pofta!

















Comentarii

  1. Que preciosidad por fuera y por dentro, es fantástica, felicidades.
    Besazos.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cat de frumos arata!! Eu servesc o felie (desi cred ca nu mai este) si le urez parintilor multa fericire impreuna si sanatate multi ani de acum incolo! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. O reteta tare delicioasa! La multi ani pentru parinti!

    RăspundețiȘtergere
  4. Minunata ocazie, minunat tort! Urari de bine, sanatate si fericire multa pentru parinti si pentru voi! Va pupam!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.