sâmbătă, 28 iunie 2014

Tort cu frisca si capsune


   Daca ma urmariti pe facebook stiti ca va aratam saptamana trecuta imaginea cu acest tort,  dar abia
acum am reusit sa editez reteta. Nu va pot spune decat ca e... e DEMENTIAL.  Face parte din categoria dulciurilor simple si bune.


Ingrediente:
  Blat:
  • 5 oua medii (de la tara am folosit eu)
  • 180 g zahar
  • 120 g faina
  • 20 g cacao
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 50 ml sirop de brad
  • un praf sare 
  • 5 g praf de copt (optional)
 Crema:
  • 600g smantana lichida (30% grasime- Pilos am folosit eu)
  • 250g capsune
  • 2 lg zahar
 Decor:
  • 400g smantana lichida (30%grasime)
  • 1 si 1/2 lg zahar
  • 3 capsune feliate
  • flori de iasomie (optional)
 Sirop:
  • 80 ml apa plata amestecata cu 20 ml sirop concentrat de capsune

Cum procedezi:
  Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separa albusurile de  galbenusuri.
3. Mixeaza galbenusurile cu 60 g zahar pana cand formeaza spuma si se deschid la culoare. Adauga uleiul si siropul de brad si mixeaza pana la incorporarea acestora (cateva secunde).
4. Separat mixeaza albusurile spuma cu praful de sare. Adauga zaharul (120 g) si mixeaza pana cand spuma formata este densa si lucioasa, iar zaharul este complet dizolvat.
5. Amesteca galbenusurile cu albusurile spuma prin 2-3 miscari circulare.
6. Amesteca faina cu cacaoa si praf de copt, si cerne mixul in compozitie. Inglobeaza-l usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos.
7. Toarna compozitia intr-o tava (31 x 12cm) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 30-35 minute, sau pana trece testul scobitorii.
8. Scoate din cuptor si lasa sa se raceasca complet (preferabil de pe o zi pe alta), apoi taie blatul in 5 felii (daca detii un fir de taiat torturi, iar daca nu, taie-l in cate felii vrei).

  Crema:
1. Mixeaza smantana lichida rece (mai intai la viteza mica, apoi la viteza mare) cu zaharul pana cand creste in volum si  capata consistenta. 
2. Taie cubulete capsunele spalate,curatate de codite si uscat, si inglobeza-le in frisca.

  Asamblare si decor:
1. Pune prima felie pe un platou, insiropeaz-o putin, pune 200 g de crema intinde-o, si procedeaza asa pana cand termini feliile. 
2. Mixeaza apoi smantana lichida cu zaharul pana cand creste in volum si capata consistenta, si inveleste tortul cu ea, apoi oreneaza-l cu felii de capsune si cu flori de iasomie si introdu-l in frigider pentru 4ore.

 Nota: 1. Capsunile negatite lasa  destula zeama (asta am constatat dupa ce tortul a stat la frigider 4 ore), asa ca ori nu mai insiropati tortul, ori alegeti fructe mai tari.
          2. Poti folosi alte fructe de sezon.
          3. Daca nu ai sirop de brad poti folosi orice alt sirop iti place.

P.S. E finisat in mare viteza si de aceea nu arata perfect. :)



















11 comentarii:

  1. Absolut superb, salvez sa il fac si eu vreodata.

    RăspundețiȘtergere
  2. E divin tortul, si minunat prezentat, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  3. Minunat si ornat senzational! Va pupacim!

    RăspundețiȘtergere
  4. Riquísimo pero es que me he quedado maravillada de lo bonita que la has dejado.
    Besazos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hola Alicia! ya se porque se dice que el mundo es un pañuelo jeje
      besos

      Ștergere
  5. Arata foarte bine si cred ca este si delicios. mi-e o pofta as vrea si eu o felie.

    RăspundețiȘtergere
  6. Arata fioarte bine. foto cu felia de tort este bestiala.
    salutari

    RăspundețiȘtergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.