joi, 19 iunie 2014

Rulada marmorata, cu capsune si frisca


E sezonul capsunelor, iar eu nu le pot rezista. Nu stiu cine le-ar putea rezista, de altfel.  Asadar, va
propun o rulada pe cat de simpla, pe-atat de buna.
  Am facut-o acum ceva timp si de atunci fiica-mea care la acel moment a tabarat pe ea la propriu imi tot roade urechile sa mai fac "ca-i prea buna". :)) Presimt ca weekend-ul asta voi presta iar rulada.
  Blat:
  • 5 oua medii (de tara am folosit eu)
  • 160 g zahar
  • 100 g faina
  • 1 lg cu varf cacao (22% grasime)
  • 5 lg apa fierbinte
  • 2 lg ulei presat la rece
  • un praf sare
  Crema:
  • 350 g capsune (spalate si curatate de codite)
  • 100 g zahar
  • 200 g smantana lichida (30% grasime -Pilos)
  • 6 capsune mari
   Decor
  • cateva petale de bujor (optional)
  • putina frisca

Cum procedezi:
   Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade celsius.
2. Separa albusurile de galbenusuri.
3. Mixeaza galbenusurile cu 60 g zahar pana formeaza spuma si se deschid  la culoare. Adauga uleiul mixeaza bine apoi adauga 4 lg apa si mixeaza pana la incorporare (30 secunde).
4. Separat mixeaza albusurile spuma cu praful de sare, adauga zaharul si mixeaza pana cand spuma este densa si lucioasa. 
5. Inglobeaza galbenusurile spuma in albusurile spuma prin 2-3 miscari circulare.
6. Cerne faina in compozitie, in 2 transe, amestecand dupa fiecare transa cu o spatula prin miscari circulare de sus in jos (ai grija sa nu ramana cocoloase).
7. Imparte compozitia in jumatate. Intr-una din jumatati cerne cacaoa, adauga lingura de apa ramasa si inglobeaza-le usor cu spatula.
8. Tapeteaza o tava standard de aragaz (39x35 cm) cu hartie de copt/silicon.
9. Ia 1-2 linguri din compozita alba si pune-o in centrul tavii, apoi pune 1-2 linguri de compozitie cu cacao in mijlocul celei albe, pui iarasi compozite alba, apoi neagra pana cand termini.  (eu am facut in cerc mai marisor in mijloc si cateva mai mici pe margini)
10.Scuturi putin tava si o introduci in cuptor pentru 15 minute. Verifica daca s-a copt introducand o scobitoare in blat, daca iese curata => blat copt.
11. Scoti tava din cuptor, rastorni rulada pe o hartie de copt presarata cu zahar si o rulezi. O lasi asa pana cand se raceste.

   Crema:
1. Taie in cubulete cele 350 g capsune si pune-le impreuna cu zaharul intr-o cratita cu fund dublu, la foc mic pana cand siropul lasat se ingroasa bine, iar bulele formate la fiert pocnesc greu. Nu uita sa amesteci din cand in cand ca sa nu se prinda de cratita. Opreste focul si lasa sa se raceasca complet (preferabil sa pui gemul la frigider de pe o zi pe alta si apoi sa-l utilizezi) pune cratita intr-un vas cu apa rece ca sa grabesti procesul de racire.


2. Mixeaza smantana lichida pana cand capata volum si consistenta. 

   Asamblare:
1. Desfa usor blatul rece de pe hartia de copt rece, pune gemul de capsuni (rece, de la frigider) si intinde-l intr-un strat subtire, pune frisca si intinde-o (pastreaza putina si pentru ornat), pune capsunele (spalate, sterese si curatate de codite) pe o latura a ruladei, apoi ruleaza cu grija.

2. Pune rulada intr-o folie alimentara si introdu-o in frigider pentru cel putin 1 h. (eu am stat ca pe ace in timpul asta :)). Scoate rulada pe un platou, decoreaz-o cu frisca ramasa si cu petalele de bujori. 
S-aveti pofta!

 Nota: 1. Daca gasesti preparatul gemului de capsune dificil, poti folosi gem din comert, de asemenea poti utiliza fructe care iti sunt pe plac. 
          2. Pentru o consistenta mai tare puteti folosi mascarpone (100 g) amestecat cu frisca (100 g). :)
   










4 comentarii:

  1. Sper ca mai este o feliuta si pentru mine! Pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Madre mía que cosa tan buena y tan bonito!!!!!!!!!!!
    Me ha enamorado.
    Besazos.

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata grozav, delicioasa rulada! Te pupacesc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce culori frumoase are deliciosenia :)

    RăspundețiȘtergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.