luni, 5 mai 2014

Tort cu ananas si mascarpone

    Nu stiu altii cum sunt, insa mie cand mi se pune pata pe un ingredient il folosesc pana cand ma
"satur" de el, in cazul acesta ananasul... 
  Am facut acest tort la cerere pentru o doamna asa ca sa nu-mi cereti sectiune pentru ca n-am. Mi-a zis ca a fost foarte bun si ca le-a placut tare mult.

Blat
  • 4 oua (60 g/ ou nedecojit)
  • 160  g zahar
  • 100 g faina de grau
  • 20 g cacao (22% grasime)
  •  1 lg ulei floarea soarelui
Crema:
  • 400 g smantana lichida (30% grasime)
  • 250 g mascarpone
  • 150 g ciocolata alba
  • 10 g gelatina
  • 50 ml sirop din compotul de ananas
  • 100 g ananas din conserva
  • 1 lgt zahar
Decor:
  • 100 g ciocolata alba
  • 1 capsuna (optional)
  Sirop:
  • 80-100 ml  sirop din compotul de ananas
Cum procedezi:
Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separa albusurile de galbenusuri.
3. Mixeaza galbenusurile cu 60 g zahar pana cand se deschid la culoare si capata volum. Adauga uleiul si mai mixeaza 1 minut. 
4. Separat mixeaza albusurile spuma cu un praf de sare, adauga 100 g zahar si mixeaza pana cand se dizolva, iar spuma formata este ferma. 
5. Amesteca galbenusurile cu albusurile batute prin 2-3 miscari fine, de sus in jos.
6. Amesteca cacaoa cu faina si cerne-le (in doua transe) in compozitie. Incorporeaza-le cu o spatula prin miscari fine, de sus in jos.
7. Pune compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt (22x12x6cm) si introdu in cuptor pentru 35-40 minute, sau pana cand trece testul scobitorii. Dupa ce s-a copt, lasa blatul sa se raceasca complet (preferabil pana aa doua zi) apoi feliaza-l pe orizontala in 3. 

  Crema:
1. Topeste ciocolata alba pe baie de aburi, apoi inglobeaz-o in mascarpone cu ajutorul mixerului.
2. Mixeaza separat smantana lichida cu lingurita de zahar pana cand capata volum si consistenta  apoi inglobeaza-o in crema de mascarpone.
3. Da deoparte 250 g crema pentru ornat.
4. Hidrateaza gelatina in 50 ml compot ananas apoi prepar-o conform instructiunilor.
5. Adauga gelatina hidratata in restul de crema impreuna cu ananasul taiat cuburi.

Asamblare:
1. Pune prima felie de blat inapoi in tava in care l-ai copt (ai grija sa tapetezi tava cu niste folie alimentara inainte de a asambla tortul), unge-o cu putin sirop, pune jumatate din crema de ananas. Procedeaza la fel pana cand termini feliile de blat. Introdu tava in frigider pentru minim 2 ore. 
2. Scoate tava din frigider, pune-o pe un platou si rastoarn-o cu grija. Imbraca apoi tortul in crema de mascarpone si inveleste-l in ciocolata razuita.
   S-aveti pofta!













Un comentariu:

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.