sâmbătă, 24 mai 2014

Prajitura cu nuca de cocos si ananas


  Voi ce faceti cu albusurile ramase de la cozonaci? Ei bine eu faceam de regula Pavlova, insa acum am
ales sa fac o prajiturica racoritoare.
   V-am mai zis ca am perioade cand sunt obsedata de un ingredient (in cazul acesta doua)... Inca de cand am facut pastele cu nuca de cocos m-am gandit si la o prajiturica care ce-i drept cere mai mult timp insa e foarte gustoasa. :)

   Ingrediente:
   Blat:
  • 10 albusuri (228 g)
  • 135 g zahar tos
  • 170 g faina (Dobrogea am folosit eu)
  • 30 g amidon din porumb (Gustin)
  • 100 g fulgi nuca de cocos
  • un praf de sare
  • 1/4 lgt otet
  • 1/8 lgt bicarbonat de sodiu
 Crema:
  • 330 g ananas din conserva
  • 2 lg  sirop din compotul de ananas
  • 100 g marshmallows/nalbe
  • 350 g branza din iaurt
  • 200 g smantana lichida (30% grasime, Pilos)
  • 10 g gelatina granulata (Dr. Oetker)
  • 50 ml  sirop din compotul de ananas
  • 1 lg rasa zahar
  Pt insiropat:
  • 100 ml sirop din compotul de ananas amestecat cu 1 lgt esenta rom

   Cum procedezi:
  Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Mixeaza albusurile spuma cu praful de sare.
3. Adauga zaharul si mixeaza pana cand se dizolva complet. 
4. Cerne faina amestecata cu amidonul de porumb in compozitie si incorporeaza-le cu ajutorul unei spatule, cu miscari fine. Adauga fulgii de nuca de cocos si bicarbonatul stins cu otet si invarte usor cu spatula pana cand sunt inglobati in totalitate in compozitie.
5. Toarna compozitia intr-o tava (39 x 35 cm) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 15 min, sau pana cand trece testul scobitorii. 
6. Dupa ce s-a copt scoate tava din cuptor, lasa sa se raceasca complet apoi taie marginile si taie blatul in doua bucati egale.

Crema:
1. Pune ananasul impreuna cu cele 2 linguri de sirop din compotul de ananas  intr-un vas cu fund dublu si lasa la foc potrivit pana cand se inferbanta. Pune totul intr-un blender si paseaza bine pana cand obtii un piure. 
2. Toarna piureul de ananas inapoi in cratita si lasa-l pe foc mic 2-3 minute. Opreste focul, adauga marshmallows-urile si amesteca pana cand acestea se topesc. Lasa totul sa se racoreasca complet.
3. Hidrateazi gelatina in 50 ml sirop din compptul de ananas apoi o dizolvi pe baie de aburi.
4. Mizeaza smantana lichida cu lingura de zahar pana cand capata consistenta, iar spuma formata este ferma.
5. Mixeaza branza din iaurt cu piureul de ananas  (de la pasul 2), adauga smantana lichida si gelatina dizolvata si mixeaza 2 minute. 

Asamblare:
1. Tapeteaza cu  folie alimentara o tava (32 x 22 cm).
2. Pune 1 felie de blat, o insiropezi, pune jumatate din crema, a doua felie, o insiropezi si pe aceasta apoi toarna restul de crema si introdu tava in frigider pentru cel putin 4 ore.

3. Dupa ce crema s-a intarit, scoate prajitura si o portionezi dupa preferinta. 

Nota: Am folosit pentru decor felii de lime, insa poti folosi orice altceva iti place.  
        In locul branzei din iaurt poti folosi ricotta sau mascarpone.


 



7 comentarii:

  1. Super tare arata, e un deliciu , o sa o fac cum am timp sau un eveniment ceva ! Gabriela .

    RăspundețiȘtergere
  2. O prajitura alba ca zapada, fina si atragatoare! Clar vreau si eu ;-) :*

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte bună, pufoasă și aromată! Trebuie încercată!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce pufosenie faina ! Sambata o fac !
    Multumesc frumos de reteta, te tzuc !

    RăspundețiȘtergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.