miercuri, 2 aprilie 2014

Tort cu vin rosu si crema de capsune & Happy Anniversary to my blog :)


   Eh, dragii mei a mai trecut un an. Era cat pe ce sa uit :"> ca fix acum doi ani am facut prima postare
pe blog (de fapt a doua ca prima a fost pe 31 martie si am sters-o:)). A mai trecut un an frumos zic eu, cu incercari fel de fel, cu bune, cu rele, cu critici si cu laude. Un an in care am crescut frumos tot eu zic:P si in care mi-ati fost alaturi. Va multumesc pentru sustinere si aprecieri dragilor! Luv ya! :D

    Daca anul trecut am taiat motul :)) si am pregatit ceva special pentru aceasta zi, anul acesta n-am avut cand sa pregatesc fiindca va zisei si la inceput ca aproape am uitat de aniversare. Stiu, stiu sa-mi fie rusine...
   Va imbii totuusi la un tortulet (dezbracat ca asa e la moda anul asta:) care l-am pregatit inaite de a intra in post si a fost un deliciu. <3 
  La multi ani blogusorule, sa cresti si sa-nfloresti frumos. :)  Gata cu vorbaria, la anu' mergi la gradinita. :))


Blat:
  • 5 oua (4 oua medii + 1 ou mare)
  • 180 g zahar tos
  • 200 ml vin fiert rosu fierbinte (fraguta/stresinica)
  • 260 g faina
  • 50 g cacao (22%)
  • 1 lgt pudra de portocale
  • 1/2 lgt scortisoara
  • 1 lgt otet
  • 1/8 lgt sare
Crema:
  • 160 g capsune
  • 80 g zahar
  • 1 +1/2 lgt amidon
  • 350 g smantana nefermentata (20%grasime, Pilos)
  • 10 g gelatina (Dr. Oetker am folosit eu)
  • 80 ml lapte
  • 150 g smantana lichida
  • 250 g ricotta/mascarpone
Sirop:
  • 1 lg sirop concentrat de zahar ars
  • 80 ml apa plata
  • Decor:
  • Capsune (congelate am folosit eu)
  • 150 g ciocolata cu lapte
   Cum procedezi:
   Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 170 grade celsius.
2. Separa albusurile de galbenusuri.
3. Mixeaza galbenusurile spuma cu 40 g zahar pana cand isi tripleaza volumul, iar culoarea devine pala.
4. Adauga vinul fiert fierbinte peste galbenusuri si mixeaza bine.
5. Incorporeaza faina amestecata cu cacaoa, pudra de portocale si scortisoara in compozitia cu galbenusuri. Pune si bicarbonatul stins cu otet si mixeaza bine.
6. Spala si degreseaza cu otet paletele mixerului si bate albusurile spuma moale cu un praf de sare. Adauga zaharul ramas si mixeaza pana cand spuma devine lucioasa si ferma.
7. Ia din albusurile spuma 2 linguri de compozitie, pune-le in compozitia cu galbenusuri si amesteca cu o spatula.
8. Rastoarna toata spuma de albusuri in compozitia cu galbenusuri si cacao si amesteca usor cu o spatula cu miscari circulare, de sus in jos.
9. Repartizeaza compozitia in 3 tavi ( 17 cm diametru) tapetate cu hartie de copt si introdu-le in cuptor, pe raftul din mijloc pentru 30-40 min, sau pana cand trec testul scobitorii.
10. Dupa ce s-au copt scoate-le si lasa-le sa se raceasca complet (preferabil de pe o zi pe alta).

    Crema:
1. Pune capsunele impreuna cu zaharul si amidonul intr-o cratita neaderenta la foc mic. Amesteca din cand in cand si cand vezi ca s-a ingrosat (aprox. 5 min) opreste focul si lasa-le sa se raceasca complet inainte de a trece la pasul urmator. 
2. Hidrateazi gelatina timp de 10 min in cei 80 ml lapte, o dizolvi cu grija pe bain-marie si o lasi sa se racoreasca putin.
3. Mixeaza smantana lichida pana cand capata volum si consitenta. 
4. Mixeaza apoi bine smantana cu ricotta/mascarponele, capsunele racite impreuna si cu gelatina. 

5.Incorporeaza apoi frisca batuta in compozitite cu ajutorul unei spatule, cu miscari circulare, de sus in jos.

Asamblare:
1. Taie fiecare blat in 2 felii (eu nu le-am taiat egale fiindca m-au mancat degetele si le-am insiropat intai :"> ), si insiropeaza-le pe rand.
2. Imparte crema astfel incat sa-ti rezulte cantitati egale pentru fiecare strat si sa iti ramana si pentru finisat. 
3. Aseaza prima felie pe platou, pune putina crema, urmatoarea felie si tot asa pana cand termini. Pune deasupra crema ramasa si finiseaza tortul. Daca vrei neaparat il poti inveli total in crema. Introdu tortul in frigider pentru cateva ore (minim 3).
4. Pune capsunele (eu am folosit congelate, insa acum se gasesc si proaspete) deasupra. Razuieste ciocolata (tinuta la temperatura camerei) cu un curatator de legume si "inveleste" tortul cu ea.

 Nota!
Daca vi se pare prea moale crema, puteti mari cantitatea de gelatina.
Puteti lasa vinul sa se raceasca complet inaite de a-l pune in blat.
Ce insemna vin fiert fierbinte - fiert si lasat sa se racoreasca 5-8 minute.

 P.S.
 Sa nu radeti de capsunicile mele, da?! ca-s din cultura proprie (se coc tot sezonul), nu-s tropite cu nic' si-s foaaarte aromate.








 












10 comentarii:

  1. buna superb tort vin si eu la o feliuta ai un blog minunat cu retete super faine tineo tot asa succes in continuare cu drag ely

    RăspundețiȘtergere
  2. Minunat tort, minunate poze! La multi ani blogului si tie >:D< Te pup fata draga

    RăspundețiȘtergere
  3. Mulți ani trăiască! Foarte bun trebuie să fi fost tortul tău! Ce bine arată ciocolata răzuită așa!

    RăspundețiȘtergere
  4. La multi ani si la cat mai multe bucurii de pe urma lui! Tortul chiar arata senzational!

    RăspundețiȘtergere
  5. Minunat tort. La multi ani frumosi si deliciosi. Daca tu ai venit cu matematica eu vin cu chimia ca se potriveste la fix gustului meu. Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Dia! E ceva mai veche reteta, dar as repeta-o oricand. :)

      Ștergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.