luni, 14 aprilie 2014

Prajitura cu ciocolata si zmeura

   Sarbatorile Pascale se apropie cu pasi repezi, iar pregatirile sunt in toi. Va aduc o prajiturica perfecta
ca gust si consistenta, pe care si eu o voi reface pentru sarbatori. Cand am realizat-o prim data a fost pana si pe placul mofturosilor familiei care n-au treaba cu dulciurile. :) E gro-za-va va zic, abia astept sa o pap fac din nou. :)

Blat
  • 8 oua (6 medii + 2 mari)
  • 135 g ciocolata (80% ciocolata cu lapte + 20 % ciocolata amaruie)
  • 155 g glazura de cacao (de la Lamingtons)
  • 140 g zahar
  • 180 g faina de grau 000 (Dobrogea)
  • 8 g praf de copt
  • un praf sare
Crema
  • 220 g zmeura congelata
  • 80 g zahar tos
  • 400 g smantana lichida (pilos)
Glazura:
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 150 g smantana lichida
Decor
  • zmeura

   Cum procedam:
  Blat:
1. Preincalzim cuptorul la 180 grade celsius.
2. Separam galbenusurile de albusuri.
3. Topim ciocolata pe baie de aburi.
4. Mixam galbenusurile spuma cu 40 g zahar. Adaugam ciocolata topita si glazura de cacao peste ele si mixam pana la incorporarea totala a acestora. Cernem faina amestecata cu praful de copt in compozitie si mixam bine.
5. Separat mixam albusurile spuma cu praful de sare, adaugam zaharul ramas (100 g) si mixam pana cand spuma formeaza creste. 
6. Luam 2 lg de albusuri batute si le incorporam in compozitia cu galbenusuri si ciocolata.
Turnam compozitia compozitia de la pasul 4 in albusuri si o inglobam usor cu ajutorul unei spatule, cu miscari circulare, de sus in jos.
7. Punem compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt (32 x 22 cm) si introducem in cuptor la 180 grade pentru 20 minute, reducem apoi temperatura la 150 grade si mai lasam inca 20 minute. Faceti testul scobitorii. 
8. Dupa ce scoatem din cuptor o lasam sa se raceasca complet apoi o taiem in doua pe orizontal.

   Crema:
1. Punem zmeura impreuna cu zaharul intr-o cratita la foc mic (5 min, amestecand din cand in cand), pana cand aceasta se va inchega ca o dulceata. O lasam sa se raceasca complet inainte de a trece la pasul urmator.
2. Mixam smatana lichida rece pana cand capata volum si consitenta. Inglobam usor zmeura de la pasul anterior in frisca, cu o spatula.

  Glazura
   Intr-un vas non-aderent punem 75 ml smantana lichida impreuna cu ciocolata rupta bucati si omogenizam cu o spatula. Cand ciocolata este complet topita, oprim focul, adaugam restul de smantana lichida si amestecam bine cu spatula. 

  Asamblare
   Punem o felie din blat pe un suport, punem crema, cealalta felie si glazura fierbinte deasupra. In momentul servirii decoram cu zmeura (eu am avut congelata). 

Nota!
1. Blatul se poate insiropa dupa preferinta.
2. Puteti folosi acest tip de blat pentru tort.
3. Glazura de cacao se poate inlocui cu ciocolata topita, insa blatul nu va mai avea aceeasi consistenta.
4.  Daca vreti o crema mai ferma, adaugati 4-5 foi de gelatina preparata conform instructiunilor.

                                                      Am prins hotomanul.  :)







8 comentarii:

  1. Alina, Alina....stii tu ce vreau sa spun :P
    ala micu e dulce rau, hotomanul :))))
    Sarbatori linistite, cu lumina in casa si in suflete! Va pupam!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Stiu, stiu. :P
      Multumim! Sarbatori cu bine si voua! Puo cu drag!

      Ștergere
  2. Zmeură, smântână și ciocolată, o combinație perfectă! Tare scump "hoțomanul" tău! :)))

    RăspundețiȘtergere
  3. Alina arata minunat! Iubesc atat zmeura cat si ciocolata... Imi imaginez ce ai acolo....

    RăspundețiȘtergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.