Aperitiv cu brânză și fistic



   Aceste aperitive vor fi la loc de cinste pe masa de Sarbatori. Le-am facut cu ceva timp in urma si nu
mi-am inchipuit ca vor fi atat de apreciate. As fi facut portie dubla. :))


  Blat:

  • 5 ouă foarte mari (XL)
  • 280 g făină de grâu 000 (Dobrogea am folosit eu)
  • 200 ml lapte
  • 50 g ulei de palmier/unt topit
  • ¼ linguriță ghimbir pudră
  • 1 linguriță sare
  • ½ linguriță usturoi pudră
  • ½ linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță oțet

 Umplutură și decor

  • 650 g brânză din iaurt
  • 80 g smântână (20%grasime)
  • 1 mănunchi chives/ceapă verde (opțional)
  • ¼ lgt sare
  • 100 g fistic decojit

 
Cum procedezi:
  Blat
1. Preîncălzești cuptorul la 150 grade Celsius. 
2. Separi albușurile de gălbenușuri. 
3. Mixezi galbenușurile adăugând puțin câte puțin uleiul de palmier (adus la temperatura camerei, fluid), ca pentru maioneză. Adaugi laptele și mixezi în continuare un minut.
4. Cerni făina peste galbenușurile bătute, adaugi usturoiul, ghimbirul, ¾ linguriță de sare și bicarbonatul stins cu oțet și mixezi până la omogenizarea completă. 
5. Separat mixezi albușurile cu un praf de sare, până  când se formează o spuma densă (care nu cade din vas dacă îl întorci).
6. Iei 2 linguri de spumă de albușuri si le încorporezi în compoziția cu galbenușuri apoi înglobezi cu ajutorul unei spatule întreaga cantitate de albușuri batute în compoziție prin câteva mișcări fine.   
7. Torni compozitia intr-o tava (cu dimensiunile 35x38cm) tapetată cu hârtie de copt și introduci tava în cuptor pentr 15 minute. Verifică daca s-a copt introducând o scobitoare în mijlocul blatului, dacă iese curata înseamna că e copt. Scoate tava din cuptor, lasă blatul să se racească complet, apoi taie-l in fâșii lungi de 7 cm și late de 4 cm.

  Pentru umplutură pui brânza împreună cu smântâna și sarea într-un vas și le mixezi (cu un mixer vertical) până când capătă o consistență fină. Adaugi frunzele de chives tăiate mărunt și le inglobezi în compoziție cu o lingură/spatulă.
  Asamblare
  1.  Pui umplutura într-un poș cu dui simplu.
2.  Așezi pe un platou un dreptunghi de blat.  Sprițezi 3 cerculețe de umplutură pe el, presari  fistic mărunțit, mai pui puțină umplutura deasupra (ca sa adere următorul strat) apoi pui al doilea dreptunghi de blat, șprițezi deasupra acestuia umplutura sub formă de cercuri si decorezi cu fistic mărunțit.
Poftă Bună!

Notă!
Brânza din iaurt o obții punând iaurtul (cca. 2 kg) la scurs într-o sedilă (minim 14 ore).

Poți inlocui acest tip de brânză cu ricotta sau cu cremă de brânză.


 












Comentarii

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.