sâmbătă, 8 martie 2014

Mucenici moldovenesti, de post


   Azi m-am trezit ca intodeauna devreme si m-am apucat de facut mucenici. Sunt pufosi si deliciosi, ce
sa mai sunt cei mai buni mucenici facuti de mine vreodata. Am avut drept etalon reteta Bucatareselor Vesele, carora le multumesc pe aceasta cale.
  AICI gasiti postarea originala, care contine si un filmulet cu modul de rulare al aluatului.




Ingrediente:
Aluat:
  • 1 kg faina de grau (000)
  • 40 g drojdie proaspata (budafok am folosit eu)
  • 600 ml apa calduta
  • 2 lgt pudra de portocale
  • 70 g zahar 
  • 130 ml ulei de floarea soarelui (presat la rece)
Sirop:
  • 800 ml apa
  • 150 g zahar
  • 3 lg miere
  • 1 lgt pudra de portocale
Pentru uns:
  • 3 lg miere poliflora
  • nuca macinata

Cum procedam:
1. Punem faina intr-un vas incapator. Facem o gaura in mijloc, punem drojdia impreuna cu 2 lgt zahar si o dizolvam cu 300 ml apa. Acoperim vasul cu un prosop si lasam 20 min la dospit.
2. Turnam restul de apa, zaharul si pudra de portocale in compozitie si framantam.
3. Presaram sarea, iar apoi inglobam trepatat uleiul in aluat. Framantam 5-7 minute.
4. Acoperim vasul cu un prosop si il lasam la dospit o ora.
5. Dupa ce a dospit impartim aluatul in doua. Din fiecare jumatate formam cate un cilindru de 8-10 cm diametru. Il taiem felii de 3-4 cm fiecare.
6. Fiecare felie o rulam sub foma unei sfori (30-40 cm - cu cat o faceti mai lunga cu atat mai mare va fi mucenicul), pe care o rasucim apoi usor. Prindem capetele intr-o mana rasucim, apoi formam un colac alipindu-le bine. Rasucim colacul astfel incat sa ascundem inaditura si rezulte cifra 8. 


7. Preincalzim cuptorul la 200 grade celsius.
8. Punem mucenicii intr-o tava tapetata cu hartie de copt/silicon, ii acoperim cu un prosop si ii lasam la dospit 10 min.
9. Introducem tava in cuptor, pe raftul din mijloc, pentru 40 minute, totodata punem in cuptor si un vas cu apa ca aluatul sa ramana pufos.
10. Scoatem mucenicii fierbinti si ii scufundam in siropul rece cateva secunde. Ii punem apoi pe o tava, ii ungem cu miere si presaram miez macinat deasupra.
11. Pentru sirop punem apa impreuna cu zaharul si cu coaja de portocala intr-o cratita pe foc. Din momentul in care lichidul incepe sa fiarba lasam pe foc potrivit 6 minute. Oprim focul si lasam sa se raceasca, iar cand este caldut inca punem mierea si amestecam.

 Nota!
1. Pudra de portocale se obtine din coaja uscata de portocala data prin rasnita. 
2. Pudra de portocale se poate inlocui cu coaja proaspat razuita.
3. Pregatiti siropul cat timp dospeste aluatul.



      












4 comentarii:

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.