luni, 24 februarie 2014

Tort cu crema de capsune si frisca

  Dragilor, dupa lupte sculare reusesc in sfarsit sa pun reteta acestui tort care l-am facut cu mare drag
pentru onomastica bunicului meu.

  
Blat
  • 2 oua mari (L)
  • 6 lg zahar
  • 1 lg ulei
  • 3 lg cu varf faina
  • 1 lg apa fierbinte
  • coaja de la 1/2 portocala
  • 1 lgt esenta vanilie
  • 1 praf de sare
Crema de capsune
  • 160 g capsune congelate
  • 6 lg cu varf zahar
  • 300 g iaurt
  • 15 g gelatina granulata
  • 120 ml apa
Crema de frisca
  • 400 g frisca lichida 30 %grasime (Pilos)
  • 2 lg zahar
  • 10 g gelatina
  • 75 ml apa
Glazura
  • 200 g frisca lichida
  • 100 ml apa
  • 100 g zahar
  • 10 g gelatina granule
  • 60 g cacao
Sirop
  • 1 lg sirop concentrat de portocale
  • 2 lg apa plata
Decor:
  • ciocolata topita 
  • portocala confiata

   Cum procedam:
  Blat:
1. Preincalzim cuptorul la 180 grade celsius.
2. Separam albusurile de galbenusuri.
3. Mixam galbenusurile cu 2 lg de zahar pana cand isi maresc de 2-3 ori volumul si se deschid la culoare, adaugam uleiul si mai mixam 1 minut.
4. Separat mixam albusurile spuma cu praful de sare, adaugam zaharul ramas si mixam pana cand spuma devine lucioasa si ferma, iar zaharul s-a dizolvat complet.
5. Cu o spatula inglobam galbenusurile batute in albusuri, cu miscari fine.
6. Incorporam in compozitie faina cernuta, tot cu ajutorul spatulei si cu miscari usoare. Punem apoi apa fierbinte esenta si coaja de portocala pe rand, si amestecam usor cu spatula.
7. Punem compozitia intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 15-20 minute, sau pana cand trece testul scobitorii.

Crema de capsune:
1. Amestecam capsunele cu 4 lg cu zahar si le punem intr-o cratita cu fund dublu, la foc potrivit pana cand siropul format se ingroasa (~5-8 min). Le pasam apoi le lasam sa se raceasca complet.
2. Punem gelatina la hidratat in apa pentru 10 minute, apoi o dizolvam pe baie de aburi conform instructiunilor de pe ambalaj.
3. Mixam capsunele racite cu 300 g iaurt, 2 lg de zahar si cu gelatina dizolvata si punem compozitia intr-o tava (17 cm diametru) tapetata cu folie alimentara. 
4. Introducem tava in frigider pentru 3-4 ore.

Crema de frisca:
ATENTIE!!! Aceasta crema o preparam in momentul in care asamblam tortul.
1. Mixam frisca cu zaharul pana cand creste in volum, iar spuma formata este tare.
2. Punem gelatina la hidratat in 75 ml apa, apoi o dizolvam pe baie de aburi. O lasam sa se racoreasca putin apoi o inglobam in frisca cu ajutorul unei spatule.

Glazura 
ATENTIE!!! Glazura se prepara dupa ce ati asamblat tortul.
Punem 200 g frisca lichida impreuna cu 50 ml apa si cu 100 g zahar pe foc, pana cand se topeste zaharul. Oprim focul. Aveti grija sa nu dea in foc ca nu mai aveti ce face cu ea.
Gelatina o hidratam in 50 ml apa pentru 10 min.
Punem in frisca fierbinte impreuna cu cacaoa si mixam cu un mixer vertical pana cand compozitia devine omogena.

Asamblare:
1. Punem blatul pe un platou (eu l-am pus pe un platou de carton care mai apoi l-am decupat), intr-un inel pentru torturi. Il insiropam cu siropul format din apa + sirop concentrat de portocale. Il lasam cateva minute apoi intindem 2 lg de crema de frisca pe el.
2. Punem crema de capsune pe mijlocul blatului apoi turnam restul de crema de frisca (trebuie sa va miscati repede ca altfel se intareste). 
3. Introducem tortul in frigider pentru 1-2 ore. 
4. Scoatem tortul din frigider, dam inelul deoparte, punem tortul cu grija pe un gratar, iar gratarul intr-o tava si il imbracam in glazura.
5. Imbracam marginea tortului in "cioburi" de ciocolata si il ornam dupa preferinta.









5 comentarii:

  1. Imi place mult combinatia de ingrediente...Pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Una tarta preciosa por fuera y con interior sensacional.
    Besazos.

    RăspundețiȘtergere
  3. Delicios! Si ce frumos arata sectiunea ;) Pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. wowwww. a iesit superb, o combinatie de straturi excelenta, cremoasa, dulce si apetisanta, bravo :D

    RăspundețiȘtergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.