joi, 23 ianuarie 2014

Chec cu caramel





   Ce faceti cand aveti musafiri in 20 de minute? Ei bine, va spun eu. Faceti acest chec delicios, cu
mare lipici la public. Eu l-am facut intr-o seara cand one of my BF m-a anuntat ca in 20 de minute ajunge la mine. :) Pff, s-apoi atunci sa vezi viteza. Am intrat in priza gandindu-ma la ce sa pregatesc dulce... Avand deja niste sirop de caramel m-a furnicat sa-l folosesc si tot repet figura de atunci... Pare-se ca-am devenit dependenti. :">
  Ingrediente:
  Sirop caramel
  • 6 lg cu varf zahar tos
  • 80 ml apa plata
   Blat
  • 3 oua 
  • 4 lg zahar
  • 1 praf de sare
  • 140 g faina de grau
  • 30 ml ulei de palmier
  • sirop caramel (cantitatea obtinuta mai sus, 115 g)
  • 1/4 lgt bicarbonat de sodiu
  • 1 lgt otet
    Cum procedam:
1. Mai intai preparam siropul de caramel, punand zaharul la caramelizat (la foc mic) intr-o cratita cu pereti inalti, non-aderenta, invartind din cand in cand. Cand s-a caramelizat adaugam apa (stati departe de cratita fiindca stropeste si va puteti rani). Omogenizam totul si mai lasam la fiert inca 1-2 minute (veti observa niste bule la suprafata). Oprim focul si lasam caramelul sa se raceasca complet inainte de a-l pune in compozitia din care vom forma blatul. Eu grabesc procesul punand vasul cu caramel intr-un alt vas cu apa rece, schimband apa la cateva minute.
2. Preincalzim cuptorul la  190 grade celsius.
3. Punem ouale intr-un vas, adaugam zaharul tos si mixam pana cand se deschid la culoare si cresc in volum.
4. Adaugam uleiul de palmier si mai mixam un minut, adaugam siropul de caramel si mixam inca un minut.
5. Cernem faina in compozitie si o incorporam cu mixerul la viteza mica. Adaugam apoi bicarbonatul stins cu otet si mixam 1-2 minute.
6. Punem compozitia intr-o tava de chec (a mea are dimensiunile 31 x 12cm) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 20-25 minute, sau pana trece testul scobitorii.
7. Dupa ce scoatem asteptam sa se raceasca sau nu :">, il pudram cu zahar si-l portionam. 

Pofta buna!





9 comentarii:

  1. Toate dulciurile cu zahar ars au un gust aparte.Caramelul da savoare.Are vreo importanta daca inlocuim uleiul de palmier cu cel de floarea soarelui?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mikaela, uleiul de palmier poate fi inlocuit cu succes cu unt topit sau cu ulei de floarea soarelui.

      Ștergere
  2. si eu folosesc uleiul de palmier!

    RăspundețiȘtergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.