Lamingtons - Prajitura tavalita

   Hai sa va zic cum sta treaba cu prajiturica asta delicioasa. Ei bine poate multi dintre voi ati descoperit-o inca din frageda copilarie eu insa, am descoperit-o in adolescenta tarzie. :"> Cand eram in
facultate, iar mama prietenei mele imi trimitea cate o tavita cu rasfat (mai ales in sesiune :)).  Ii multumesc doamnei Mihaela S. pentru reteta si pentru ca avut grija de mine in facultate. Va pup si va imbratisez cu drag!
    Am cerut reteta de la dumneaei, iar daca ma cunoasteti indeajuns veti sti ca n-am respectat-o pana la capat... Originalul implica mixarea galbenusurilor cu ulei ca pentru maioneza, insa eu am vrut sa fie o tzara mai pufoasa asa ca le-am mixat cu zahar. Desi e o prajitura care se face in general de sarbatori, eu abia am reusit sa-i fac si poze, ca pana acum de fiecare data cand am prestat s-a terminat cat si clipi.  :"> Si de fiecare data cand mananc astfel de bunatate imi amintesc cu drag de acea perioada frumoasa. :X
        Este o reteta simpla, cu putine ingrediente si cu rezultat fantastic. E musai sa o incercati! ;) 
  Ingrediente:
Blat:
  • 5 oua mari (L)
  • 3/4 cana zahar tos (165 g)
  • 1 cana faina (150 g)
  • 4 lg ulei floarea soarelui
  • 1 lgt esenta de vanilie (homemade)
  • 3 lgt pudra de pomelo (optional)
  • un praf de sare
Glazura:
  • 1 cana zahar (200 g)
  • 80 ml apa plata
  • 3-4 lg cacao
  • 4 lg ulei de palmier/unt
Decor
  • 100 g fulgi  nuca de cocos

Cum procedam:
1. Preincalzim cuptorul la 190 grade celsius.
2. Separam albusurile de galbenusuri.
3. Mixam galbenusurile spuma cu jumatate din cantitatea de zahar, pana cand se deschid la culoare si cresc in volum. Adaugam apoi uleiul si mixam un minut.
4. Separat batem albusurile spuma cu praful de sare.
5. Adaugam restul de zahar peste albusuri si mixam pana cand spuma formata este densa, iar zaharul este complet dizolvat.
6. Amestecam galbenusurile batute cu albusurile spuma, cu ajutorul unei spatule/linguri de lemn prin miscari cirluare, de sus in jos.
7. Cernem faina in compozitie in doua transe si o incorporam tot cu ajutorul spatulei. Adaugam esenta de vanilie si pudra de pomelo si inglobam totul cu grija.
8. Punem compozitia intr-o tava dreptunghiulara (32 x 22 cm) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 35-40 min. Faceti testul scobitorii, daca iese curata => blat copt.
9. Scoatem blatul, il lasam sa se raceasca complet apoi il taiem dupa preferinta.
10. Pentru glazura punem apa impreuna cu zaharul si cu cacaoa intr-o cratita la foc mic, lasam sa fiarba 5 minute amestecand din cand in cand. Oprim focul si adaugam uleiul sau untul, amestecam si lasam sa se racoreasca putin. 
11. Bagam fiecare prajiturica in glazura calda, astfel incat sa o glazuram pe fiecare parte, apoi o dam prin nuca de cocos.
Pofta buna!
 Nota!
Puteti inlocui pudra de pomelo cu coaja de portocale sau cu orice altceva va place.
Puteti da prajiturile prin nuca macinata, bombonele colorate sau orice altceva va mai trece prin cap. :)





Comentarii

  1. Buna Alina. Prajiturica aceasta e super delicioasa.
    Eu o stiu din copilarie, si de cate ori o fac in casa dispare in timp record din tava. Ne place foarte mult.
    Tavalita cu cocos sau nuci macinate, este una din prajiturelele noastre preferate.
    Un salut calduros

    RăspundețiȘtergere
  2. Grozav a iesit prajiturica asta! Pup

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte buna si pufoasa. Mie imi place mult si am facut aceasta prajitura si pentru nunti. Mereu a fost apreciata. pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Fata mea, care iubeste Australia, isi doreste de ceva vreme sa fac prajitura asta. Acum m-am hotarat sa o fac - si o sa merg dupa reteta propusa de tine. Arata minunat si parca deja ii simt gustul divin. Multumesc mult :)

    RăspundețiȘtergere
  5. BUNA ! la prajitura asta nu se pune nimic ptr.crescut ? ( praf de copt, amoniac, ceva?) multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,
      Nu se pune nimic. Daca respecti indicatiile creste fara aditivi si asta datorita oualor.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.