duminică, 29 decembrie 2013

Tort "palarie", cu portocale si ciocolata

 

    Dragii mei, s-aveti un an cu impliniri, prosperitate si cu bucurii. Va urez de pe acum "La multi ani", sa iubiti, sa fiti iubiti, sa pretuiti si sa fiti pretuiti.

  Si uite-asa a mai trecut un an... si pentru ca noaptea dintre ani nu poate trece oricum, m-am gandit sa va arat acest tort. L-am facut pentru onomastica tatalui si a fratelui meu. Jumatatea alba pentru tata, iar jumatatea neagra pentru fratele meu.

    Blat 1
  • 6 oua mari (L)
  • 160 g  zahar tos (8 lg cu varf)
  • 160 g faina de grau (8 lg cu varf)
  • 2 lg ulei de floarea soarelui
  • 1 lgt esenta de vanilie
  • 4 lg apa fierbinte 
  • coaja de la 2 portocale
    Blat 2 
  • 4 oua mari (L)
  • 100 g zahar (5 lg cu vf)
  • 120 g faina (6 lg cu vf)
  • 2 lg apa fierbinte
  • coaja de la o lamaie
  • coaja de la o portocala
  • 1/2 lgt esenta de vanilie
    Sirop
  • 1 si 1/2 lg zahar
  • zeama de la o portocala
  • 85 ml apa
    Crema de ciocolata
  • 1 kg frisca lichida 30 % grasime (Pilos am folosit eu)
  • 500 g ciocolata amaruie
  • 400 g ciocolata cu lapte
    Crema de cicolata cu dulceata de soc
  • 350 g crema de ciocolata
  • 150 g dulceata de soc
    Crema Chantilly
  • 400 g smantana pentru frisca (pilos)
  • 2 lg zahar tos
    Decor
  • 1/2 portocala feliata
  • 2 lg zahar tos
  • zeama de la 1/2 portocala
  • 1 lg zeama de lamaie
  • 50 ml apa
   In plus pentru asamblat: 200 g smantana pentru frisca (pilos)

    Cum procedam:

    Blat 1:
1. Preincalzim cuptorul la 190°C.
2. Separam albusurile de galbenusuri.
3. Mixam galbenusurile cu  60 g zahar, pana cand se deschid la culoare si capata volum. Adaugam uleiul si mai mixam 2 minute apoi apa si mixam inca 1 minut.
4. Albusurile le mixam spuma cu un praf de sare, adaugam 100 g zahar si mixam pana cand acesta se dizolva. 
5. Turnam galbenusurile peste albusurile spuma si amestecam usor, prin miscari circulare ferme cu o spatula.
6. Incoropram cu o spatula/lingura faina cernuta, esenta de vanilie si coaja de portocala in compozitie.

7. Punem compozitia intr-o tava cu dimensiunile 35 x 35 cm tapetata cu hartie de copt.
8. Introducem in cuptor 20 min. Verficam daca s-a copt facand testul scobitorii.
9. Dupa ce s-a copt, scoatem din cuptor, desprinem blatul cu grija de hartia de copt, apoi il rulam cu tot cu hartie ca pentru rulada si il lasam la racit.
10. Dupa ce s-a racit complet, taiem marginile si il taiem in 3 fasii de cate 10 cm latime.
 

    Blat 2:
   Procedam la fel ca la blatul 1, numai ca vom avea alte cantitati. La galbenusuri 40 g zahar, iar la albusuri 100 g zahar.
   Punem compozitia intr-o tava rotunda (24 cm), tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 30 min. Faceti testul scobitorii sa vedeti daca s-a copt.
    Dupa ce scoatem din cuptor lasam sa se raceasca complet apoi il taiem in doua.

    Crema de ciocolata:
1. Punem smanatana pentru frisca  intr-o cratita non-aderenta si tinem la foc mic pana cand compozitia se infierbanta bine, insa fara a o da in foc.
2. Punem ciocolata rupta in bucati cat mai mici in frisca fierbinte, lasam 2 minute apoi invartim cu o spatula pana cand se omogenizeaza. Trecem compozitia printr-o sita si o lasam la racit la temperatura camerei, apoi o putem acoperi si introduce in frigider pentru cel putin 6 ore.
3. Inainte de asamblare mixam crema rece pana cand se deschide la culoare, apoi o impartim in 2.

    Crema de ciocolata cu dulceata de soc:
Luam 350 g din prima parte de crema de ciocolata si o amestecam cu o spatula cu dulceata de soc.

    Crema Chantilly:
  !!! O preparam in momentul in care asamblam tortul (am asezat blaturile unul peste altul).
  Mixam smantana pentru frisca cu zaharul pana cand capata volum si consistenta.

    Sirop:
   Punem toate ingredientele la foc potrivit si amestecam pana cand se dizolva zaharul, iar siropul devine lucios (~3-5 min).

    Decor:
   Punem ingredientele, in afara de feliile de portocala, la foc mic pana cand se formeaza un sirop lucios. Oprim focul si punem feliile de portocala, le lasam 3-5 minute pe o parte, apoi le intoarcem si le mai lasam 5 minute. Le scoatem pe un servet de hartie, dupa care pot fi folosite.

    Asamblare:
1. Insiropam cele 3 felii de la primul blat.
2. Intindem 3 lg crema de ciocolata  pe prima felie de blat si o rulam, punem aceeasi cantitate  de crema pe fiecare felie insiropata si rulam apoi in continuarea primei felii formand o spirala.
3. Punem provizoriu blatul pe un platou, il imbracam intr-un strat subtire de crema de ciocolata si il introducem in frigider pentru cel putin 4 ore.
4. Blatul 2 il taiem in doua, il punem pe un platou intr-un inel pentru torturi, insiropam prima felie, punem crema de ciocolata cu dulceata de soc, a doua felie insiropam si introducem in frigider pentru cel putin 4 ore.
5. Scoatem blaturile de la frigider, imbracam in crema blatul 2, punem deasupra blatul 1.
6. Mixam cele 200 g smantana pentru frisca pana capata volum si consistenta si incorporam in crema de ciocolata.
7. Punem crema de ciocolata intr-un pos cu varf stelat si ornam jumatate de tort.
8. Punem crema Chantilly in alt pos cu acelasi tip de varf si ornam celalala jumatate.
9. Pudram tortul cu cacao.
10. Pe mijlocul tortului, sus, punem feliile de portocala.

Enjoy!






       Ia te uita si hotomanul. :)









 



6 comentarii:

  1. La multi ani si Noul An sa va aduca sanatate si tot ce va doriti!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pup hotomanul, e un dulce, ca si tortul ;-) Un An Nou fericit cu multa sanatate si impliniri!! puup

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani 2014! Iti doresc un an nou plin cu bucurii, sanatate si impliniri pe toate planurile!
    P.S Tortul e grozav!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce tort delicios, si ce hotoman dulce! La Multi Ani sarbatoritilor, si un An Nou fericit!

    RăspundețiȘtergere
  5. ce idee pentru tort! Micutul cred ca fost cel mai fericit!

    RăspundețiȘtergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.