marți, 17 decembrie 2013

Tort cu crema de nectarine si prune

   Sa nu ma urechiti, dar tot timpul raman cu postarile in urma... :)  Acest tort l-am facut de ziua
fratelui meu, in septembrie. Mi-a zis ca s-au lins farfuriile pana la ultima firimitura si il cred. :)) 
  A primit si un tort cadou (pregatit la o cofetarie cu renume in orasul nostru)  de la prietenii lui, insa mamei si tatei (care au gustat din el) li s-a facut rau si-au zis ca nu mai pun in viata lor gura pe lucruri "otravicioase" preparate in cofetarii. :))
   Nu vreau sa generalizez, dar din pacate majoritatea torturilor si prajiturilor facute in momentul actual in cofetarii sunt preparate cu ingrediente ieftine, de proasta calitate... 

   
 Ingrediente (pentru un tort de 3.700 g)
  Blat: 
  • 7 oua foarte  mari (xl)
  • 14 lg cu varf zahar
  • 9 lg cu varf faina de grau
  • 6 lg cu varf cacao
  • 3 lg ulei floarea soarelui
  • 1 si 1/2 lgt rasa praf de copt
Creme de ciocolata
  • 800 g frisca lichida
  • 300 g ciocolata cu lapte
  • 300 g cicocolata amaruie
  • 6 galbenusuri (3 mici + 3 mari)
Crema nectarine
  • 400 g nectarine
  • 40 ml apa
  • 200 g marshmallows
  • 400 g frisca lichida
  • 2 lgt zahar
  • 2 lg zahar
Crema prune
  •  l500 g prune
  • 3 lg zahar
  • 40 ml apa
  • 400 g marshmallows
  • 400 g frisca lichida
  • 80 g mascarpone
Sirop:
  • 50 ml sirop concentrat de salcam
  • 200 ml apa plata
Cum procedam:
Blat
1. Preincalzim cuptorul la 190 °C.
2. Separam albusurile de galbenusuri.
3. Batem galbenusurile cu 6 lg zahar pana cand capata volum si se deschid la culoare. Adaugam cele 3lg de ulei si mixam in continuare pana la incorporare.
4. Cacaoa o amestecam cu praful de copt, le cernem in galbenusuri si mixam pana la incorporare.
5. Mixam albusurile cu praful de sare pana cand se transforma in spuma. Adaugam 8 lg de zahar si mixam pana la topirea acestuia.
6. In compozitia cu cacao si galbenusuri batute adaugam 2-3 linguri de albusuri si amestecam cu o spatula, apoi rasturnam totul in albusurile spuma si amestecam usor cu o spatula. Cernem faina in compozitie si o incorporam cu ajutorul spatulei sau cu a unei linguri de lemn.
7. Turnam compozitia intr-o tava rotunda (24 cm) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 50-60 min. Faceti testul scobitorii, daca iese curata => blat copt. Dupa ce s-a copt, scoatem blatul la racit pe un gratar.
Crema de ciocolata
1.Punem frisca lichida intr-o cratita non-aderenta, infierbantam fara a  da in clocot, adaugam ciocolata rupta in bucati mici, lasam 1-2 minute asa, apoi invartim pentru a omogeniza compozitia. 
2. Reinfierbantam compozitia pana aproape de punctul de fierbere (avand grija sa amestecam mereu ca sa nu se lipeasca ciocolata), punem galbenusurile batute, amestecam si oprim focul imediat. Continuam sa amestecam pana cand se omogenizeaza totul. 
3. O lasam la racit, apoi o introducem in frigider pentru 4 ore.
4. Inainte de a monta tortul scoatem crema de la frigider si o mixam bine, pana capata volum si se deschide la culoare. Va fi mai densa asa ca la montaj va trebui sa utilizati un vas cu apa fierbinte in care sa tineti cutitul sau ustensilele cu care finisati tortul.

Crema de nectarine
1. Punem nectarinele spalate, curatate de samburi si taiate cuburi impreuna cu 3 lg zahar intr-o cratita non-aderenta, careia ii punem capac. Lasam pe foc potrivit pana cand se inmoaie (la mine a durat aproximativ 10 min,  dar voi tineti cont de tipul vasului folosit), iar siropul rezultat se ingroasa.
2. Scoatem nectarinele, le pasam cu un mixer vertical, le strecuram si le punem inapoi in cratita. Mai lasam 2 minute, oprim focul si adaugam marshmallowsurile, lasam 1 minut asa dupa care amestecam si insistam pe fiecare marsmallos pana cand se topeste. Dam compozitia la racit (ca sa grabesc procesul pun vasul in apa rece).
3. Mixam frisca lichida cu 1 lg zahar pana cand devine spumoasa, capata volum si consistenta, apoi o mixam 2 minute cu crema de nectarine racita.
Crema de prune
1. Punem prunele spalate si curatate de samburi impreuna cu zaharul intr-o cratita non-aderenta, careia ii punem capac. Lasam pe foc potrivit pana cand se inmoaie (la mine a durat aproximativ 10 min,  dar voi tineti cont de tipul vasului folosit), iar siropul rezultat se ingroasa.
2. Scoatem prunele, le pasam cu un mixer vertical, le strecuram si le punem inapoi in cratita. Mai lasam 2 minute, oprim focul si adaugam marshmallowsurile, lasam 1 minut asa dupa care amestecam si insistam pe fiecare marsmallow pana cand se topeste. Dam compozitia la racit (ca sa grabesc procesul pun vasul in apa rece).
3. Mixam frisca lichida cu 2 lgt zahar pana cand devine spumoasa, capata volum si consistenta, apoi o mixam 2 minute cu crema de prune bine racita si cu mascarponele.

Atentie! Crema de nectarine si cea de prune se fac cu cateva minute inainte de a monta tortul.

  Asamblare:
 Feliem blatul racit, punem o felie din blat intr-un inel pentru torturi, o insiropam, punem jumatate din crema de prune, apoi a doua felie, insiropam, punem crema de nectarine, a treia felie, insiropam, punem restul de crema de prune apoi ultima felie de blat. O insiropam si introducem in frigider pentru minim 2-3 ore.
   Scoatem tortul de la frigider, scoatem inelul si apoi il imbracam in crema de ciocolata, apoi il bagam din nou in frigider pentru cateva ore.
  S-aveti pofta!
  NOTA!
  Puteti inlocui fructele cu fructe din compot (caz in care le scurgeti de zeama, le faceti piure si le puneti la infierbantat intr-o oala non-aderenta si apoi continuati cu pasul 2 de la crema) sau cu fructe congelate (caz in care urmati toti pasii). :)
  Marshmallows = nalbe, bezele gumate. Sunt obtinute din albusuri mixate cu sirop de porumb, in care se pune gelatina si care se gasesc in magazine sau le puteti prepara acasa ca aici










11 comentarii:

  1. la cum arata de mare, sau poate asa pare, a avut multi invitati si nu cred ca a ramas mult din el, o reteta reusita si foarte delicioasa si apetisanta ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani fratelui!
    Sa stii ca eu niciodata nu postez la timp astfel incat eu le zic expirate..............hihihi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nectarine, marshmallow, mascarpone si prune, mamaaa, ce bunatate!

    RăspundețiȘtergere
  4. Un tort foarte delicios! N-am folosit pana acum marsmallow in crema, dar ma tenteaza rau ideea :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna, am o propunere de colaborare. Ma poti contacta la adresa blogatu@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  6. mama draga, ador acest tort, dragoste la prima vedere :) pentru mine extrem de interesant si atragator, nectarine si prune, e ca o invitatie in livada, vara... felicitarile mele sincere pentru acest tort super
    si eu am luat plasa chiar la o anivesare in familie cu un tort aparent frumos si bun dar pe dinauntru faina amestecata cu margarina si zahar netopiiit, o infamie zic, si era acum vreo cativa ani, as zice ca nu inteleg de ce se intampla sa insa ... mai bine ne facem noi acasa :) si gata sau daca n avem timp nu ne facem si ... megem la mama sau la o bunica sau la o prietena buna , asta e.
    desi am o lista de pregatit dulciuri cred ca acest tort va ateriza direct pe prima linie.
    iti doresc sarbatori fericite , sanatate, la multi ani cu mult drag.
    aurelia
    o vizitatoare mai noua

    RăspundețiȘtergere
  7. ce bine arata...si ce combinatie reusita!

    RăspundețiȘtergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.