Boema de post

   Stiu... stiu ... iar v-am adus negresa. O sa ziceti ca v-am terorizat cu negresele, dar parcă alatu-i
gustul prajiturii cand ii adaugi si-o ţâră de cacao ciocolată. Blatul este asemănător celui de la cea mai buna negresa de post.

  Ingrediente
  Blat:
  • 430 g faina de grau
  • 210 g zahar tos
  • 50 g cacao
  • 180 g miez de nuca (130 g macinat + 50 g zdrobit)
  • 480 ml apa plata/apa minerala carbogazoasa
  • 2 lgt bicarbonat de sodiu
  • 1 lg otet
  • 90 ml ulei
  • 4 lg cu varf dulceata de prune (330 g)
  Glazura:
  • 100 g ciocolata amaruie (50% cacao)
  • 2 lg ulei de floarea soarelui
  • Crema de ciocolata:
  • 100 g ciocolata
  • 140 ml frisca vegetala
  Decor:
  • 300 ml frisca vegetala
  • 50 g aschii de ciocolata amaruie

  Cum procedam:
   Blat:
1. Preincalzim cuptorul la 190 °C.
2. Intr-un vas amestecam faina cu cacaoa, miezul de nuca (macinat si zdrobit) si cu zaharul. 
3. Incorporam cu ajutorul unui tel/linguri in ingredientele uscate apa si uleiul. Adaugam apoi dulceata de prune si bicarbonatul stins cu otet si amestecam. 
4. Punem compozitia intr-o tava (32 x 22 cm) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor 30 min, sau pana cand trece testul scobitorii. Scoatem din cuptor si lasam prajitura la racit in tava.
   Glazura:
 Int-un vas (pe baie de aburi) punem ciocolata la topit impreuna cu uleiul. Omogenizam compozitia cu o lingura. 
   Crema de ciocolata:
1. Punem 100 ml frisca vegetala intr-o cratita non-aderenta la infierbantat (aveti grija sa nu dea in fiert), adaugam ciocolata rupta bucati, lasam 2-3 minute apoi amestecam bine, avand grija sa nu ramana bucati mai mari de ciocolata prin crema. 
2. Lasam la racit complet (eu am lasat-o pana a doua zi in frigider).
3. Inainte de asamblare o mixam cateva minute impreuna cu 40 ml frisca vegetala.
    Asamblare
 Taiem prajitura dupa preferinta, apoi glazuram fiecare bucata in parte.
punem crema de ciocolata ingtr-un pos si ornam fiecare bucata de prajitura, deasupra acesteia punem frisca batuta spuma si aschiile de ciocolata. 
Pofta buna! 
 Nota! 
In reteta originala prajitura se insiropeaza, dar eu am uitat... :">  In orice caz a fost delicioasa si fara sirop. :)   
Cat priveste frisca v-am zis opinia mea AICI si AICI

  De data aceasta inspiratia a venit de la bucatareasa vesela Lory, careia ii multumesc. Gasiti AICI reteta originala.
  










Comentarii

  1. Am venit sa iau o prajiturica ca mi-ai facut pofta!

    RăspundețiȘtergere
  2. minunat arata! si cred ca e tare buna!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce bine arata! Eu nu ma satur niciodata de negrese! M-ai omarat cu ciocolata aceea care curge!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata intr-un mare fel! o singura intrebare am scumpa mea, ciocolata nu are lapte? nu e o intrebare rautacioasa, eu nu tin post dar daca o fac si vrea mama sa manance o sa zica ca are lapte de la cioco. ce ciocolata ai folosit? Puup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabriela, ciocolata amaruie (50-70 % cacao) nu are lapte. Verfica totusi ingredientele de pe ambalaj. ;) Eu am folosit Fin Care de la Lidl. :)
      Spor la facut. Pup!

      Ștergere
  5. Arată minunat! Nici nu zici că e de post.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cat de fain ti-a iesit!!! Fur o portie, desi nu tin post..

    RăspundețiȘtergere
  7. Arata minunat!! Nota 20 pentru aceasta boema de post! Pup

    RăspundețiȘtergere
  8. De ce apa plata? Pupici . ERIKA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Erika, nu e musai. Poti pune si apa minerala, insa eu n-am avut si a iesit foarte bine si asa. :)

      Ștergere
  9. Multumesc, esti o scumpica, ca de obicei si f prompta !!!!! O incerc chiar acum si-ti comunic rezultatul . Pupicei ERIKA

    RăspundețiȘtergere
  10. Hristos a inviat!!!! Sarbatori fericite!!!! ERIKA

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna ziua! spune-mi te rog ce frisca vegetala ai folosit, caci eu nu stiu nici una care sa nu contina si proteine din lapte?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.