marți, 26 noiembrie 2013

Coronite cu scortisoara (de post)

Fratilor, a venit frigul peste noi si zic ca asta-i ;;) un motiv destul de bun sa incingem cuptoarele. Si nu
pentru orice, ci pentru un dulce cu aluat dospit fraged cu scortisoara... Mmm, de vis. :) E o imagine care circula pe internet de multa vreme si am zis sa o pun in practica fiindca arata tare frumos.

    Ingrediente:
   Aluat
  • 1 kg faina de grau (000)
  • 450 ml apa calda
  • 100 ml ulei palmier/ulei de floarea soarelui
  • 3 lg zahar
  • 1 lgt zahar pt maia
  • 1 lgt sare
  • 30 g drojdie proaspata
   Umplutura
  • 150 g ulei palmier
  • 4 lg cu varf zahar tos
  • 3 lg cu varf scortisoara
  • 4 lg cu varf amidon din porumb
    Pentru uns
  • ulei
    Pentru uns (dupa ce scoatem din cuptor)
  • putina apa amestecata cu zahar
  • sirop de brad
   Cum procedam:
1. Intr-un vas preparam o maia dizolvand drojdia in 300 ml apa calduta. Adaugam peste aceasta 1 lgt zahar si 3 lg faina de grau si amestecam bine. Acoperim vasul cu folie stretch si o lasam la dospit intr-un loc caldut, lipsit de curenti 15-20 min.
2. Din faina ramasa dam deoparte 100 g, iar restul o vom pune intr-un vas incapator. Facem o gaura in mijloc in care punem maiaua, zaharul, sarea si uleiul. Amestecam cu o lingura apoi framantam cu mainile 5-10 minute si incorporam treptat suta de grame de faina data deoparte.
3. Punem aluatul intr-un vas uns cu ulei, il acoperim cu folie alimentara sau cu un prosop si il lasam la dospity intr-un loc lacd, lipsit de curenti pentru 1h - 1h si 30 min.
4. Pentru umplutura, intr-un vas amestecam bine toate ingredientele.
5. Preincalzim cuptorul la 190°C.
6. Aluatul dospit il impartim in doua, formam cate un cilindru si impartim in 12 bucatele pe care le vom modela sub forma de bile. 

7. Intindem fiecare bila  cat sa formam un oval, mai alungit. Intindem cate o lingurita de umplutura pe aluat si apoi taiem mijlocul ovalului in fasii mici.
8. Rasucim oblic aluatul si vom obtine un cilindru.
8. Cilindrul il rasucim din nou, ascundem capetele si va rezulta o coronita sau un melc. :)
9. Punem coronitele intr-o tava tatpetata cu hartie de copt, le lasam 10 min la dospit, le ungem apoi cu putin ulei si le bagam in cuptorul preincalzit 35-45 min, ultimele 5 minute crestem temperatura la  220°C pentru a se rumeni frumos. 
10. Scoatem din cuptor si le ungem cu  siropul format din apa si zahar, acoperim cu un prosop, lasam sa se absoarba apoi ungem cu sirop de brad. Operatiunea cu siropul de brad o mai repetam o data inainte de servire. 

 S-aveti Pofta! 

  Nota!
 Daca nu aveti ulei de palmier, puteti folosi margarina sau puteti unge suprafata aluatului cu ulei obisnuit, pudrati cu zahar si scortisoara si abia apoi taiati ovalul fasii.
Daca nu tineti post ati putea sa le faceti cu aluat de cozonac si cu unt ca in reteta doamnei Laura Laurentiu, careia ii multumesc!  










26 de comentarii:

  1. O idee minunata pentru un dulce de post!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce dragut arata!!! Nu stiam de tehnica asta, foarte interesanta! Si ce bine miroaseee!:)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Tehnica tot circula pe net de ceva vreme si-am zis ca-i cazul sa o pun in practica.

      Ștergere
  3. O Da!!!O Da!!!!! Arata super super Delicios!

    RăspundețiȘtergere
  4. Deliciu, miroase pana la mine a scortisoara :*

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumoase si bune aceste coronite. Cum sa refuzi! Pup!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce frumoase, ce minunatii se pot obtine prin tehnica asta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevar! Va multumesc pentru vizita. Este o onoare!

      Ștergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.