Zacusca de ghebe

   Saptamana asta am avut de lucru cu aprovizionarea camarii. Printre alte bunatati preparate se numara si zacusca de ghebe, iar fiindca tot mai sunt pe piata zic ca e pacat sa nu va faceti rezerve.
Ingrediente:

  • 4,5 kg ghebe fierte
  • 4 kg gogosari (curati, fara cozi si seminte)
  • 1 kg ceapa curatata
  • 1 l ulei
  • 700 g morcov curatat
  • 370 g pasta de tomate (cu 28% substanta uscata - Olimpia am folosit eu)
  • 4 foi de dafin
  • sare neiodata dupa gust
  • piper

   Cum procedam:
1. Ghebele fierte le clatim cu apa rece (5-6 ori), le punem la scurs apoi le dam prin masina de tocat, prin sita cu gauri mari.
2. Ceapa si morcovii curatate le dam prin robot separat.
3. Gogosarii ii tocam marunt cu ajutorul robotului de bucatarie.
4. Intr-o oala groasa punem uleiul la incins si dam drumul cepei cu o lingurita de sare, piper si foile de dafin. Cand devine translucida punem si morcovul tocat. Dupa 10 min adaugam gogosarii tocati, iar dupa inca 20 minute adaugam ghebele si bulionul in oala. Lasam la foc potrivit pana cand la suprafata se ridica uleiul.
5. Punem zacusca fierbinte in borcanele sterilizate. Punem borcanele pe capac (cu fundul in sus) si le acoperim cu o patura pana cand se racesc apoi le putem depozita. ;)

  Nota!
1.  Folositi  sare pentru muraturi si sarati pe masura ce adaugati un nou ingredient.
2. Ghebele proaspete se curata mult mai usor daca le lasati de seara pana dimineata intr-un vas in care puneti apa rece si sare.
Ingredientele au fost cantarite dupa ce au fost spalate si curatate (morcovi, gogosari, ceapa) si fierbere (ghebe). Din cantitatile date au iesit 24 de borcane de 370g.


 



Comentarii

  1. Ce bunatate! Imi place la nebunie zacusca cu ciuperci!

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi place foarte mult si mie!
    Pup si spor la treaba!

    RăspundețiȘtergere
  3. Acum stiu la cine sa vin pentru un borcanel ;-) Minunata!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cum unii nu au apucat sa faca or sa ia de la tine)) Arata grozav!

    RăspundețiȘtergere
  5. tare tare buna, am luat si eu un borcanel...;)))

    RăspundețiȘtergere
  6. Mmmmmmm , o nebunie de zacusca !!! ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. Este foarte buna reteta, dar daca aveti timp si rabdare, incercati sa folositi gogosari/ardei grasi copti pe plita incinsa si apoi curatati de pielita. Tocati ghebele si ardeii copti manual cu un cutit. Chiar daca presupune mai multa munca, rezultatul va fi o textura si un gust deosebit.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.