sâmbătă, 19 octombrie 2013

Tort cu crema de zmeura si mascarpone


   Acest tort l-am pregatit pe la inceputul lunii septembrie pentru colega unei prietene. Am intrebat-o cum a fost si mi-a zis ca n-a mai ramas absolt nimic din el, s-a lins pana si ultima firimitura. :))
    Ingrediente:

   Blat
  • 6 oua mari
  • 230 g zahar tos
  • 122 g faina
  • 70 g cacao (12% grasime)
  • 3 lg ulei
  • 5 g praf de copt
  • un praf de sare
   Crema de zmeura
  • 230 g zmeura congelata
  • 4 lg zahar
  • 300 g marshmallows
  • 400 g frisca lichida 
   Crema de mascarpone
  • 400 g frisca lichida
  • 400 g ciocolata cu lapte
  • 6 galbenusuri (4 galbenusuri mari + 2 galbenusuri medii)
  • 250 g mascarpone 
    Sirop
  • 50 ml sirop concentrat de zmeura
  • 150 ml apa plata
    Decor
  •  100 g aschii ciocolata cu lapte
  •  Zmeura



  Cum procedam:

     Blat
1. Preincalzim cuptorul la 190 °C.
2. Separam albusurile de galbenusuri.
3. Batem galbenusurile cu 115 g zahar pana cand capata volum si se deschid la culoare. Adaugam cele 3 lg de ulei si mixam in continuare pana la incorporare.
4. Cacaoa o amestecam cu praful de copt, le cernem in galbenusuri si mixam pana la incorporare.
5. Mixam albusurile cu praful de sare pana cand se transforma in spuma. Adaugam 115 g de zahar si mixam pana la topirea acestuia.
6. In compozitia cu cacao si galbenusuri batute adaugam 2-3 linguri de albusuri si amestecam cu o spatula, apoi rasturnam totul in albusurile spuma si amestecam usor cu o spatula. Cernem faina in compozitie si o incorporam cu ajutorul spatulei sau cu a unei linguri de lemn.
7. Turnam compozitia intr-o tava rotunda (24 cm) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 35-45 min. Faceti testul scobitorii, daca iese curata => blat copt. Dupa ce s-a copt, scoatem blatul la racit pe un gratar.
   Crema de zmeura
  !!! Aceasta crema o pregatim in momentul in care asamblam tortul.
1. Punem zmeura impreuna cu  zaharul intr-o cratita non-aderenta. Lasam pe foc potrivit pana cand se inmoaie (la mine a durat aproximativ 10 min,  dar voi tineti cont de tipul vasului folosit), iar siropul rezultat se ingroasa.
2. Oprim focul si adaugam cele 300 g marshmallows, lasam 1 minut asa dupa care amestecam si insistam pe fiecare marsmallow pana cand se topeste. Dam compozitia la racit (ca sa grabesc procesul pun vasul in apa rece).
3. Mixam frisca lichida cu 2 lgt zahar pana cand devine spumoasa, capata volum si consistenta, apoi o mixam 2 minute cu crema de zmeura.

     Asamblare
1. Feliem blatul racit in 3.
2. Punem prima felie intr-un inel pentru torturi, o insiropam, punemi jumatate din crema de zmeura, a doua felie, insiropam din nou, punem restul de crema de zmeura si ultima felie de blat pe care o vom insiropa. Introducem in frigider pentru 2-3 ore.
3. Scoatem tortul, il imbracam in crema de mascarpone, punem deasupra ciocolata taiata fin si zmeura proaspata.





 

8 comentarii:

  1. Ce bunatate!! Ce-as mai manca acum o felie...Cum sa mai ramana??

    RăspundețiȘtergere
  2. Un deliciu cu zmeura cum imi place si mie. Bravo si seara frumoasa :*

    RăspundețiȘtergere
  3. la cum arata nu poate fi decat DELICIOSSSSSSS!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Super delicios tortul. Nu-i de mirare ca nu a mai ramas nimic. Imi place si modul nepretentios in care l-ai decorat. De nota 10!

    RăspundețiȘtergere
  5. Wow, arata superb! Iar gustul ... mmm .. cred ca e divin! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Waw, cum arata!! Cred ca si eu ca n-a mai ramas nimic.. :)

    RăspundețiȘtergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.