Tort Avion, cu crema de mascarpone si ciocolata

    Piticotul meu a comandat de ziua lui "un tort de avion". Asa ca m-am executat imediat. Bondarasul a
fost implicat 100% in realizarea  lui si e foarte mandru de "tortul de avion".  :))
  Cand am ajuns la degustare, am cantat de vreo 3 ori "La multi ani" si a stins lumanarile fiindca nu se indura sa il tai. :)) In final, ajuns in farfuria fiecaruia si dandu-ne cu parerea despre gust vine meseriasul cu replica "mmm, ce delicos".   

Ingrediente:
  Blat 1:
  • 90 g unt nesarat
  • 8 oua (6 oua mari (L) + 2 oua medii)
  • 140 g zahar tos
  • 160 g faina
  • 85 g cacao
  • 5 g praf de copt (optional)
  • un praf de sare
  Blat 2
  • 3 oua (L)
  • 100 g zahar
  • 25 ml ulei
    50 ml lapte
  • 65 g faina
  • 30 g cacao
  • 5 g praf de copt(optional)
  • un praf de sare
  •  200 g ciocolata amaruie (50% cacao)
  • 200 g smantana pentru frisca
  • 3 galbenusuri (2 galbenusuri mari si 1 mediu)
  • 250 g mascarpone
   Crema de ciocolata alba
  • 800 g smantana pentru frisca
  • 600 g ciocolata alba
  • 250 g mascarpone
   Sirop
   Cum procedam:
   Blat 1:
1. Preincalzim cuptorul la 190 °C.
2. Topim untul si-l lasam sa se racoreasca.
3. Separam albusurile de galbenusuri.
4. Mixam galbenusurile cu 60 g zahar pana cand se deshid la culoare si isi tripleaza volumul. Adaugam untul topit, cacaua si 100 g faina amestecata cu praf de copt, mixam pana la incorporarea ingredientelor.
5. Albusurile le mixam spuma cu praful de sare, apoi incorporam zaharul si batem pana a dizolvarea completa a acestuia. 
6. Luam 2-3 lg din albusurile spuma si punem peste compozitia cu galbenusuri si cacao si invartim usor. 
7. Turnam toate albusurile in compozitie si amestecam cu spatula. Punem si restul de faina in compozitie si omogenizam usor cu ajutorul spatulei/lingurii.
8. Punem compozitia intr-o tava tapetata (35 x 25 cm) cu hartie de copt si introducem la cuptor pentru 40-50 min. Faceti testul scobitorii pentru a vedea daca e copt.
9. Dupa ce s-a copt il scoatem pe un gratar la racit.

   Blat 2:
1. Separam albusurile de galbenusuri.
2. Mixam galbenusurile cu 40 g zahar pana cand se deshid la culoare si isi tripleaza volumul. Adaugam uleiul, laptele, cacaua, faina amestecata cu praful de copt si omogenizam totul cu ajutorul mixerului.
3. Albusurile le mixam spuma cu praful de sare, apoi incorporam zaharul si batem pana a dizolvarea completa a acestuia. 
4. Luam 2-3 lg din albusurile spuma si punem peste compozitia cu galbenusuri, amestecam usor. Punem apoi toata compozitia cu albusuri peste cea cu galbenusuri si amestecam cu spatula, usor, cu miscari circulare de sus in jos.
5. Punem compozitia intr-o tava tapetata (30 x 12 cm) cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 30 min. Dupa ce s-a scurs timpul, scoatem tava si introducem o scobitoare in blat. Daca iese curata = copt, daca nu il mai lasati 5-10 min.
6. Lasam sa se racoreasca complet inainte de a-l prelucra.

   Crema de mascarpone si ciocolata neagra se prepara ca aici

   Crema de ciocolata alba
1. Punem frisca lichida intr-un vas non-aderent pe foc mediu si lasam pana cand se infierbanta, fara insa a da in clocot.
2. Punem ciocolata rupta in bucati, lasam 2 minute apoi invartim cu simt de raspundere pana cand ciocolata s-a topit complet. :)
3. Lasam sa se raceasca apoi introducem in frigider pentru cel putin 4-5 ore (eu am lasat-o pana a doua zi), apoi mixam pentru 5 minute. Adaugam apoi mascarponele si mixam pentru 2-3 min.
    Asamblare:
1. Pe o foaie A4 desenam un sablon.
2. Taiem marginile blatului 1, apoi decupam dupa sablon.
  
3.  Pregatim intai blaturile, razuind partea de jos si decupand aripile.
4. Insiropam baza, punem jumatate din crema de mascarpone si ciocolata (oprim 2-3 lg de crema de mascarpone pentru ornat), punem bucatile rezultate din blatul 1, insiropam din nou, punem restul de crema si blatul 2, pe care il vom insiropa. Fixam codita cu un pai. Introducem in frigider macar 1 ora.
5. Scoatem blatul si il invelim intr-un strat fin de crema de ciocolata alba, dam la frigider pentru inca o ora apoi punem restul de crema si finisam. Introducem din nou in frigider pentru inca o ora.

Comentarii

  1. La multi ani "bondarasului"! E tare dragut tortul!

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani copilasului tau..Tortul este tare frumos. Bravo Alina!

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumos! La multi ani copilasului tau! Cred ca a fost o incantare pentru el constructia tortului. Sa fie sanatos si sa aveti numai bucurii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce frumos a iesit tortul :))) Delicios !

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.