duminică, 15 septembrie 2013

Musuroi de cartita cu capsune

 
   Bine v-am regasit dragilor! Iaca dupa 3 luni de absenta, petrecute fara internet si fara televizor am revenit la civilizatie. :))

   Desi am avut o vacanta lunga si frumoasa   foarte foarte incarcata in care am migrat de ici colo, m-am gandit mult la voi. Acu' sa nu credeti ca daca a fost vacanta am luat pauza de la gatit. Nuuu, nici vorba, am luat pauza doar de la facut poze mancarurilor ca, deh, era si blogul in vacanta. :))
  Acu' ca m-am ivit, nu era sa vin cu mana-n buzunar, nu?! asa ca v-am adus ceva absolut delicios, o prajitura deja celebra in viziunea mea, iar cat cititi ingredientele va las in compania unui solo de chitara incantator. Enjoy!

      

 Ingrediente:
   Blat

  • 5 oua mari (xxl)
  • 12 lg cu varf zahar tos
  • 6 lg cu varf faina
  • 50 g cacao
  • 2 lg ulei
  • 1 praf de sare
  • optional 1 lgt rasa praf de copt
     Crema

  • 280 g capsune congelate
  • 2 lg cu varf zahar tos
  • 280 g marshmallows
  • 3 lgt smantana fina cremoasa
  • 380 g smantana pentru frisca
  • 2 lgt zahar
    Sirop

  • 1 lgt sirop concentrat de capsune
  • 80 ml apa plata

   Cum procedam:
  Blat
1. Preincalzim cuptorul la 190 °C.
2. Separam albusurile de galbenusuri.
3. Batem galbenusurile cu 6 lg zahar pana cand capata volum si se deschid la culoare. Adaugam cele 2 lg de ulei si mixam in continuare pana la incorporare.
4. Cacaoa o amestecam cu praful de copt, le cernem in galbenusuri si mixam pana la incorporare.
5. Mixam albusurile cu praful de sare pana cand se transforma in spuma. Adaugam 6 linguri de zahar si mixam pana la topirea acestuia.
6. In compozitia cu cacao si galbenusuri batute adaugam 2-3 linguri de albusuri si amestecam cu o spatula, apoi rasturnam totul in albusurile spuma si amestecam usor cu o spatula. Cernem faina in compozitie si o incorporam cu ajutorul spatulei sau cu a unei linguri de lemn.
7. Turnam compozitia intr-o tava rotunda (24 cm) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 35-45 min. Faceti testul scobitorii. Dupa ce s-a copt, scoatem blatul la racit pe un gratar.

   Crema
1. Capsunele impreuna cu zaharul le punem intr-o cratita non-aderenta. Lasam pe foc potrivit pana cand se inmoaie (la mine a durat aproximativ 10 min,  dar voi tineti cont de tipul vasului folosit), iar siropul rezultat se ingroasa.
2. Oprim focul si adaugam cele 280 g marshmallow, lasam 1 minut asa dupa care amestecam si insistam pe fiecare marsmallow pana cand se topeste. Dam compozitia la racit (ca sa grabesc procesul pun vasul in apa rece) cel putin 30 min in frigider, apoi o mixam.
3. Mixam frisca lichida cu 2 lgt zahar pana cand devine spumoasa, apoi o amestecam cu crema de capsune.

Asamblare
1. Taiem blatul astfel incat sa-i lasam marginle intregi apoi rupem usor bucatele din mijlocul acestuia (scobiti cu o lingura daca vreti firimituri mai fine) avand grija insa sa ii lasam o baza de 3-4 cm. 
2. Insiropam putin baza, punem crema 
si deasupra acesteia firimiturile obtinute la pasul anterior (le apasati un picut ca sa se infinga in crema). Dupa ce am pus firimiturile le insiropam. 
3. Introducem prajitura in frigider pentru cel putin o ora.

S-aveti pofta!

  




10 comentarii:

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.