vineri, 31 mai 2013

Sirop din flori de salcam

  La noi au inflorit recent salcamii asa ca duminica trecuta am fost la "recoltat" floricele de salcam. Imi
propusesem sa fac sirop si dulceata de salcam, dar pana acasa am dat si altora renuntat la mai bine de jumatate din recolta, mi-a ramas doar de siropel. Un siropel aromat si colorat.


   Cat timp cititi reteta, va las in compania lui Tudor Gheorghe. ;)

   Ingrediente: 

  • 1700 g zahar
  • 1400 ml apa fierbinte
  • 800 g flori de salcam 
  • zeama de la 2 lamai

    Cum procedam:
 E acelasi mod de preparare ca si la siropul de papadie.
1. Spalam florile de salcam in mai multe ape si le lasam la scurs intr-o sita.
2. Amestecam zaharul cu apa fierbinte si cu zeama de lamaie si le punem la fiert (intr-o oala de inox) la foc potivit pana cand lichidul scade la 65-70 % din cantitatea initiala, iar la suprafata apar bule.
3. Oprim focul, punem florile de salcam, amestecam punem capacul si lasam asa pana cand siropul se raceste complet (2-4 ore).
4. Strecuram lichidul, stoarcand bine fiecare picatura ramasa in flori si il punem la fiert din nou, de data aceasta pana cand lichidul se ingroasa si scade cam pana 40-50 % din cantitatea initiala. 
Va trebui sa obtineti un sirop gros.
    
    Nota!
 Culegeti plantele din locuri nepopulate, nepoluate.
 Din cantitatile date au iesit 5 sticle de 250 ml, desigur daca vreti il puteti ingrosa mai tare, caz in care va iese mai putin.  

 Eu am lasat florile 12 ore in sirop, fiindca am avut de rezovat niste probleme, si din acest motiv siropul a iesit mai inchis la culoare.






12 comentarii:

  1. Îmi amintesc că în Oltenia se făceau flori de salcâm în aluat de clătite, care se coceau ulterior. Mie nu prea-mi plăceau, erau foarte aromate. Nu am încercat niciodată niciun sirop sau dulceață de flori.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu ce gust o avea, dar la anu` il incerc si eu!
    Pup

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte bun siropelul. Am facut si eu jeleu. Abia astept sa-l folosesc.
    Pup

    RăspundețiȘtergere
  4. Te astept cu drag la Provocare "Dulce Romanie"! Mai multe informatii aici: http://sim0na-world.blogspot.ro/2013/06/provocarea-dulce-romanie.html

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce interesant, n-am mancat nimic "de salcam" - in afara de miere, dar mirosul florilor imi place enorm!

    RăspundețiȘtergere
  6. M-ai convins, Alina! Si las si eu 12 ore in sirop ca prea frumoasa este culoarea! :x :x Te pupacesc cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  7. Am fost rugată și eu sa fac un sirop de salcâm dara tot am terminat o tura de sirop de soc. Reteta ăsta e super dar cele 12 ore au fost în loc de cel 2-4 ore? Mama mea făcea miere foerband aceste flori. Nu mai știu cum era pt ca eram prin clasele 5-8 dar știu ca era groaaaaaaasa și lipicioasa exact ca mierea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da , cele 12ore au fost in loc de 2-4 ore, depinde de timpul pe care il ai la dispozitie.

      Ștergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.