miercuri, 29 mai 2013

Sarmalute cu verdeturi

 De cand incep a creste verdeturile in gradina, nu-i sezon in care sa nu fac aceste sarmalute. Bunica
mea facea mereu cand eram copil, si inca mai face, iar mie mi-au ramas adanc intiparite in "memoria" papilelor gustative. De fiecare data cand le fac ma gandesc la ea si imi amintesc cu drag de copilarie. Buni iti multumesc ca m-ai crescut si ca m-ai invatat o multime de lucruri! :-*

   Ingrediente:
  • 1 kg loboda
  • 6 cepe verzi
  • 1 legatura de patrunjel
  • 1 legatura marar
  • 1 ou
  • 260 g orez
  • 3 lg cu varf gris de grau
  • 1 lg pasta de tomate
  • 3 lg ulei
  • 1 lgt sare
  • 1/4 lgt piper
  • ........
  • apa
  • frunze de vita de vie sau de stevie
  •   Pentru oparit frunzele de stevie/vita de vie: 500 ml apa + 100 ml bors + 2-3 linguri otet

    Cum procedam:
1. Punem o oala cu apa la infierbantat.
2. Spalam loboda, eliminam cotoarele si o punem la oparit in vasul cu apa fierbinte pentru 2-3 minute. 
 O scoatem apoi in apa rece, iar dupa ce s-a racit o stoarcem si o tocam/taiem cu cutitul.
3. Spalam frunzele de vita de vie si le oparim 1-2 minute, apoi le scoatem si pe ele in apa rece. Dupa ce s-au racit complet le punem intr-o sita la scurs.
4. Punem uleiul la incins intr-o cratita. Peste el punem ceapa tocata si pasta de tomate, amestecam si lasam pe foc pana cand aceasta se inmoaie.
5. Tocam patrunjelul si mararul.
6. Intr-un vas amestecam loboda tocata cu orezul, ceapa calita, oul, grisul, patrunjelul, mararul sarea si piperul.
7.  Intindem frunza de vita de vie/stevie pe palma, punem o lingura de compozitie in marginea dinspre interiorul palmei a frunzei, impaturim capetele astfel incat sa acoperim compozitia. Rulam apoi spre varful palmei formand un cilindru. La final apasam cu grija capetele.
  Imagini din timpul pregatirii gasiti aici.
8. Intr-un vas punem o farfurie si asezam sarmalele bine astfel incat sa nu existe spatiu prea mare intre ele. Completam cu apa calduta cat sa le cuprinda, punem apoi cateva frunze deasupra si capacul. Fierbem la foc potrivit 30-40 minute.

Pofta Buna! 
  Nota! 
 Daca le vreti de post, puteti renunta la ou.








10 comentarii:

  1. Intersanta reteta, merita testata!

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesanta reteta !
    Sa-mi pastrezi te rog, o sarmaluta :)))

    RăspundețiȘtergere
  3. vai, de cand n-am mai ajuns pe pagina ta, numa bunatati ai pregatit!

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesante sarmalute! Nu am mancat niciodata.

    RăspundețiȘtergere
  5. Vreau sa stiu cine a golit farfuria, huh? ;-)

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce bune sunt sarmalutele cu multe verdeturi. Dar cu loboda nu am mancat niciodata. Interesanta reteta.

    RăspundețiȘtergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.