joi, 23 mai 2013

Paine cu mei si seminte


    Painea este un aliment nelipsit de pe mesele romanilor. Stiti deja ca imi place sa fac paine, dar spre rusinea mea n-am mai facut de cateva luni :">, timpul m-a obligat sa renunt la acest act frumos. Sper
ca imi voi relua cat de curand activitatea pe acest palier. Pana atunci, va las una din ultimele retete experimentata cu mare succes pe mebrii familei. ;)


    Ingrediente:
  • 1100 g faina (+ extre pentru modelat)
  • 40 g drojdie
  • 800 ml apa calduta
  • 3 lg ulei
  • 70 g seminte floarea soarelui
  • 30 g seminte de in
  • 100 g mei decorticat
  • 1 lgt zahar 
  • 1 lgt sare
    Pentru uns, dupa ce scoatem din cuptor:
  • 50 ml apa amestecata cu un varf lgt sare
    Cum procedam:
1.  Preparam maiaua astfel: dizolvam drojdia in apa calduta si amestecam cu lingurita de zahar si cu 3 lg de faina. Lasam la dospit 20 min intr-un loc caldut, lipsit de curenti.
2. Preincalzim cuptorul la 190°C.
3. Amestecam 1000 g faina cu sarea, semintele, meiul decorticat, maiaua si uleiul. Framantam bine adaugand restul de faina.
4. Lasam aluatul la dospit 1 h - 1.30 min, intr-un loc caldut si lipsit de curenti.
5. Dupa ce a dospit formam cilindri si/sau chifle pe care le vom lasa la dospit in tava tapetata cu hartie de copt inca 15-20 min.
6. Introducem in cuptor penru 45 - 50 min, in ultimele 3 minute marim temperatura la 220°C.
7. Dupa ce scoatem din cuptor, ungem cu apa, acoperim cu un prosop si lasam asa pana cand se raceste complet.

  

                                                     A aparut si hotomanul. :)

7 comentarii:

  1. Luam si noi un colt, arata tare bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata minunat!Parca simt mirosul placut de paine calda!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte buna, parca simt deja mirosul de paine calda :)

    RăspundețiȘtergere
  4. cred ca e delicioasa :). Mie mie se pare mai sanatos sa pun si cateva linguri bune de tarate de grau :)
    Daca vreti sa o vedeti ... http://cioplitdintr-obucata.blogspot.fr/2016/01/lingurita-cu-buha.html
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.