vineri, 12 aprilie 2013

Sarmale de post, ca la mama acasa

   Cele mai bune sarmale de post si nu numai pe care le-am mancat vreodata sunt cele facute de mama.
Cred ca e valabil pentru majoritatea ca tot ce face mama este bun si gustos. Ei bine am facut de multe ori sarmale de post, dar parca niciodata n-au iesit asa bune ca ale ei. Asta pana acum cand le-am facut in graba mari si uratele, dar bune rau. 


Ingrediente:
  • 650 g ceapa alba (curatata de coaja)
  • 400 g morcov (curatat)
  • 1 kg varza proaspata
  • 400 g orez
  • 100 g gris
  • 100-150 ml ulei
  • 1 si 1/2 lg pasta de tomate
  • 2 lgt patrunjel uscat
  • 1 lgt marar uscat
  • 1 foaie de dafin
  • sare, piper
  • pentru invelit 2-3 verze murate marisoare

Sos:
  • 2 lg pasta de tomate
  • 150 ml apa fierbinte
Cum procedam:
1. Tocam separat ceapa, morcovul si varza, manual sau cu robotul. :)
2. Punem uleiul la incins intr-o cratita, adaugam ceapa, iar cand devine translucida punem morcovul si foaia de dafin. Lasam la foc potrivit pana cand acesta se inmoaie. Adaugam pasta de tomate, amestecam si mai lasam 5 minute apoi oprim focul.
3. Varza tocata o frecam cu sare si o lasam asa cateva minute, apoi o stoarcem si o punem intr-un vas alaturi de legumele calite. Peste acestea punem orezul, grisul, patrunjelul, mararul, sare si piper si amestecam compozitia bine. 
4. Intindem frunza de varza pe palma, punem o lingura de compozitie in marginea dinspre interiorul palmei a frunzei, impaturim capetele astfel incat sa acoperim compozitia. Rulam apoi spre varful palmei formand un cilindru. La final apasam cu grija capetele.
  Imagini cu modul de impachetare gasiti la sarmalutele dietetice.
5. Intr-un vas punem putin ulei, apoi punem o farfurie si asezam sarmalele bine astfel incat sa nu existe spatiu prea mare intre ele. Completam cu apa calduta cat sa le cuprinda, punem apoi frunze de varza si capacul deasupra si fierbem la foc potrivit  2 h. Verificati frunza de varza daca este fiarta.
6. In ultimele 30 min de gatire turnam sosul peste ele. 

 Nota!

1. Daca le vreti sanatoase renuntati la ulei. ;)
2. Daca nu aveti gris puteti folosi in cantitate mai mica (50 g) faina de porumb.

 S-aveti pofta!





23 de comentarii:

  1. Arata nemaipomenit! delicioase sigur, nu incape nici o indoiala
    un salut

    RăspundețiȘtergere
  2. Răspunsuri
    1. Da' de ce esti trista? Te servesc cu mare drag, chiar daca doar virtual.

      Ștergere
  3. Mamaaa, ce foame m-a apucat! Vreau si eu! Arata tare bine!

    RăspundețiȘtergere
  4. M-ai omorat! Trebuie sa ma servesti ca sunt musafir:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Dar cu grisul ce ai facut Nu prea stii sa dai detalii Esti cam grabita Asa sunteti voi aoleu Femei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ai fi citit cu atentie retea ai fi vazut cu siguranta cand l-am folosit.

      Ștergere
  6. marar uscat patrunjel uscat oala verde apa uda bla bla bla Daca era verde nu era bun

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu te obliga nimeni sa urmezi reteta mea.
      Si , asa ca pont, ierburile uscate dau o aroma deosebita mancarii. ;)

      Ștergere
  7. Sa inteleg ca uscarea o faci singura ? Sau cumperi totul din piata, inclusiv ingredientele folosite!?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In fiecare an imi fac "doza" de verdeturi uscate si nu se compara cu cele din comert ca si aroma. :)

      Ștergere
  8. Linkul cu pozele din timpul prepararii da eroare :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc de observatie! Am remediat situatia.

      Ștergere
    2. Tot nu se vede cu poze din timp preparare.Da eroare

      Ștergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.