luni, 29 aprilie 2013

Cozonac pufos, cu nuca si cacao

  Ca sa nu va prinda Pastele alergand prin magazine dupa cozonaci, va propun sa ii faceti acasa. Sunt incomparabil mai buni decat cei din comert. E adevarat ca necesita ceva munca, dar la final efortul e rasplatit.
Pentru 2 cozonaci:
  • 1100 g faina 
  • 200 g zahar tos 
  • 50 g drojdie proaspata
  • 440 ml lapte caldut (nepasteurizat)
  • 100 ml smantana pentru frisca (cu 30% grasime)
  • 200 g unt topit nesarat (82% grasime)
  • 80 ml ulei de palmier
  • 5 galbenusuri medii (de la oua de tara am folosit eu)
  • coaja de la o lamaie + coaja de la o portocala
  • 1/2 lgt sare

Umplutura:
  • 400 g nuca macinata
  • 140 ml lapte fierbinte
  • 2 lg cu varf cacao
  • 5 albusuri
  • 190 g zahar tos

Pentru uns:
  • 1 ou + 4-5 lg lapte si 1 lg zahar

Cum procedam:
Aluat
1. Intr-un vas preparam maiaua  dizolvand drojdia in 300 ml lapte caldut, adaugam 1 lg zahar si 2-3 lg de faina si amestecam, punem vasul intr-un loc caldut si lasam 15 min, pana creste.
2. Intr-un alt vas, batem galbenusurile cu restul de lapte, zahar, smantana de frisca, coaja de citrice, adaugam treptat si untul topit. 



3. Amestecam faina cu sarea, incorporam apoi maiaua (toata deodata) si compozitia cu galbenusuri in faina, putin cate putin. 
4. Framantam aluatul 30 min, adaugand uleiul de palmier caldut putin cate putin (e obositor...eu am facut febra musculara de la framantat :)) dar rezultatul merita).
5. Punem un prosop curat deasupra vasului cu aluat si il lasam intr-un loc caldut  la dospit 1.30 - 2 h. 

 Umplutura
1. Peste nuca macinata punem cacaoa si amestecam pana la omogenizare, adaugam apoi laptele fierbinte si 30 g zahar tos. Amestecam si lasam deoparte pana se mai raceste putin.
 
2. Albusurile le batem cu restul de zahar tos  pana cand iti tripleaza volumul si devin sidefii, iar zaharul s-a topit aproape complet.
3. Incorporam 3/4 din compozitia de albusuri in nuca macinata cu ajutorul unei linguri de lemn sau spatule. Restul albusurilor spuma le vom folosi la asamblat.

Asamblare:
1. Preincalzim cuptorul la 180 °C.
2. Aluatul il taiem in 2 parti egale, apoi fiecare parte o taiem in 2 sau in 3 (depinde cum vreiti sa il impletiti). 
3. Intindem cate o foaie de aluat, o ungem apoi cu 1-2 linguri de albusuri batute, intindem apoi umplutura si rulam. La fel procedam cu toate bucatile de aluat pentru un  cozonac si apoi le impletim.
 
4. Punem cozonacii in tavi tapetate cu hartie de copt, ii acoperim cu un prosop si ii lasam la dospit inca 30-40 min. 
5. Batem oul cu laptele si cu zaharul si ungem cozonacii. Puteti pune deasupra mac, susan sau zahar tos si introducem la cuptor timp de 45-50 min.  Daca nu s-au rumenit, in ultimele 5 minute crestem temperatura la 200 grade. 
6. Dupa ce ii scoatem din cuptor ii ungem cu 80 ml apa amestecata cu 2 lgt zahar si ii acoperim cu un prosop. Dupa ce s-au racit complet ii bagam in folie alimentara ca sa ramana proaspeti mai mult timp. 
  S-aveti pofta!

   Nota!
  1.  Puteti pune orice tip de umplutura va place.
  2.  Folositi ingrediente care sa aiba temperatura ambianta.
  3.  Puteti inlocui smantana pentru frisca cu iaurt gras sau cu smantana normala.
  4.  Folositi drojdie proaspata.
  5.  Daca vi se pare prea mare efortul cu impletitul ii puteti face simpli.




10 comentarii:

  1. Zilele urmatoare voi face si eu!! Super ti-a iesit!
    Pup

    RăspundețiȘtergere
  2. Superbi ti-au iesit si foarte pufosi, plus ca au multa nuca, exact pe gustul meu ;-)
    Te invit la concurs: http://pemasadinbucatarie.blogspot.ro/2013/04/concurs-prepara-briose-si-castiga-o.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce bine arata! Eu nu mai fac cozonac asa ca o sa raman cu pofta... Sau imi trimiti tu macar jumatate????

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata super bine!!! Astept cu nerabdare sa il fac pe al meu, mi-ai facut pofta de cozonac!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce faini si pufosi au iesit!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  6. Minunatie de cozonac!Hristos a înviat!Sarbatori Fericite!

    RăspundețiȘtergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.