joi, 14 martie 2013

Cupcakes cu vin

    Era in perioada postului cand am facut prima prajitura de acest gen, dar in variant de post. Ne-a
placut tare mult si mi-am zis sa experimentez si varianta "de dulce". A iesit o nebunie. Cine cunoaste strugurii si mai apoi vinul obtinut din acestia numit stresinica sau fraguta isi va da seama de aromele imbinate. ;)


   Ingrediente

   Pentru 14 cupcakes:
  • 95 g unt nesarat (82% grasime) moale
  • 100 g zahar pudra
  • 2 oua
  • 400 g faina
  • 20 g cacao 
  • 10 g praf de copt
  • 300 ml vin rosu fraguta
  • .................................
  • pentru fiert vinul -  3 cuisoare, 1 lg zahar, 3 bobite de piper si 1 baton scortisoara

   Frosting
  • 250 g branza din iaurt
  • 1 lg miere poliflora
  • 1 si 1/2 lg smantana dulce (20%grasime)

   Glazura de vin
  • 300 ml vin rosu fraguta
  • 1 si 1/2 lg zahar
  • 1 lg miere
  • 1 baton scortisoara

   Decor
  • 4 lg zahar
  • 3 lg apa
  • 1 lg vin rosu
  • 1 picatura colorant rosu

  Cum procedam:

  Cupcakes
1. Preincalzim cuptorul la 190°C.
2. Fierbem vinul cu cuisoarele, piperul, zaharul si scortisoara si il lasam la racit.
3. Mixam untul cu zaharul pudra. Incorporam, cu mixerul la viteza mica, ouale (cate unul odata) in compozitie.
4. Inglobam jumatate din canitatea de faina in compozitie, turnam apoi vinul fiert racit si mixam bine.
5. Amestecam restul de faina cu praful de copt si cu cacaoa si le inglobam in compozitie.
6. Punem cate 2 lg de compozitie in forme de briose, iar acestea se introduc in cuptor pentru 20 minute (verificati cu o scobitoare - daca iese curata sunt copate, daca nu, le mai lasati in cuptor).

   Frosting
Amestecam branza cu smantana si cu mierea cu ajutorul unui mixer vertical.

   Glazura
  Intr-o cratita non-aderenta punem la foc potrivit vinul impreuna cu mierea, zaharul si batonul de scortisoara. Oprim focul cand lichidul a scazut, s-a ingrosat si face bule la suprafata.

   Decor
1. Punem zaharul impreuna cu apa si cu vinul intr-o cratita la foc potrivit amestecand ocazional.  Cand incepe sa faca baloane la suprafata oprim focul, adaugam colorantul si amestecam.
2. Inmuiem doua linguri in caramel si incepem prin a le alipi una de cealalta si a le departa continuu ca sa formam firisoarele de caramel.
   Asamblare
  Punem frostingul intr-un sac a poche infiletam un dui in forma de stea si ornam cupcake-urile, apoi picuram glazura din vin deasupra si  punem ornamentul in caramel. 

  Nota!
  Datorita preferintelor impartite am ornat doar jumatate cu frostingul de branza, cealalta jumatate le-am glazurat.
  Caramelul e bine sa-l faceti chiar inaite de a le servi pentru ca in contact cu crema de branza se inmoaie.

8 comentarii:

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.