sâmbătă, 23 februarie 2013

Tort cu zmeura, iaurt si ciocolata alba


    Mai este o zi pana la sarbatoarea neaosa a iubirii. Ce faceti, sarbatoriti au ba? Eu am pregatit un tortulet usor si delcios cu zmeura si iaurt. Va las o felie si fug la treburi ca mai am cate ceva de pregatit ;) S-aveti un Dragobete dragastos!

   Blat:
  • 6 albusuri (5 mari si 1 mic)
  • 225 g zahar tos
  • 300 g faina
  • 240 ml lapte (la temperatura camerei)
  • 75 ml unt topit
  • 1 lgt cu varf praf de copt
  • 3/4 lgt bicarbonat de sodiu
  • 1 lgt zeama de lamaie
  • 1 lgt esenta de vanilie homemade
  • 1 praf de sare

   Crema
  • 270 g iaurt
  • 200 g smantana pentru frisca (32% grasime)
  • 40 ml apa
  • 5 g gelatina granule
  • 3 lg cu varf zahar tos
  • 150 g zmeura

   Sirop
  • 50 ml sirop de tei amestecat cu 
  • 120 ml apa plata


   Decor
  • 400 ml frisca lichida indulcita
  • 120 g ciocolata alba 


    Cum procedam:

    Blat
 1. Preincalzim cuptorul la 190°C.
 2. Batem albusurile spuma cu praful de sare. Incorporam apoi jumatate din cantitatea de zahar in albusuri si mixam pana la dizolvarea acestuia.
 3. Untul topit il amestecam cu restul de zahar si cu laptele. 
 4. Cernem peste untul batut faina si praful de copt. Punem si bicarbonatul de sodiu stins cu zeama de lamaie si mixam bine.
 5. Inglobam usor in compozitie 2-3 lg de albusuri batute, urmand apoi sa punem toate albusurile in compozitie si sa le incorporam cu ajutorul unei spatule.
 6. Punem compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt (am vrut un blat cu o dimensiune de 17 cm, dar cum nu am tava cu dimensiunea aceasta am pus intr-o tava normala de aragaz, apoi am decupat) si  introduceti in cuptor 5 minute la 200°C, reducem apoi temperatura la 190°C si mai lasam 30 min. Verificati blatul cu o scobitoare, daca iese curata inseamna ca e copt.


   Crema 
!!!Preparati crema in momentul in care asamblati tortul!!!!!
 1. Punem gelatina la hidratat 10 min in cei 40 ml de apa.
 2. Batem smantana pentru frisca amestecata cu cele 3 lg de zahar, pana cand capata volum.
 3. Amestecam iaurtul cu frisca.
 4. Incalzim apoi gelatina pe baie de aburi pana cand granulele se topesc complet.
 5. Inglobam gelatina in frisca cu iaurt.

    Decor/crema de ciocolata alba
 1. Punem ciocolata la topit pe baie de aburi impreuna cu 3 lg de frisca lichida si amesteacm. Luam vasul deoparte si lasam la racorit 5 min.
 2. Mixam 300 ml frisca lichida pana capata volum. 
 3. Inglobam mai intai 2 lg de frisca batuta in ciocolata topita, amestecam cu o spatula, inglobam apoi toata frisca in ciocolata topita. Punem o folie pe vas si introducem compozitia in frigider 3-4 ore.

   Asamblare
    1. Taiem tortul, punem o felie de blat pe un platou intr-un inel detasabil (uns cu putin ulei), o insiropam, punem apoi zmeura pe margine (daca aveti mai multa zmeura puteti "tapeta" tot blatul cu ea) si crema in centru. Punem apoi urmatorul blat si il insiropam. Bagam tortul la frigider minim 4 ore. La mine a stat mai mult (12 h).
    2. Scoatem tortul de la frigider, desfacem cu grija inelul alimentar. Batem cei 100 ml de frisca lichida (ramasa de la decor) si invelim tortul in ea. 
    3. Punem crema de ciocolata alba intr-un pos si ornam de la baza inspre partea superioara. Introduceti in frigider pentru 2 ore.

       S-aveti pofta!
 

15 comentarii:

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.