Rata la cuptor


      Pam, pararam... Dragii mei, tre’ sa va anunt cu surle si trambite ca am fost invitata de catre Diana
sa particip la proiectul “Sunday Lunch” desfasurat pe blogul ei Disturbingly Delicious.   Pe Diana am cunoscut-o virtual umbland “din blog in blog”. Mi-au placut tare mult bunatatile preparate de ea si eleganta cu care le prezinta. Am observat ca avem si alteceva in comun in afara de pasiunea pentru bucatarit, si anume ne plac pisicile (unul din motanii mei se numeste Felix, ca si al ei:). Nu m-am gandit nici in ruptul capului ca as putea participa activ la acest proiect minunat ( trebuie sa recunosc ca mi-am dorit acest lucru) asa ca ii multumesc din suflet ca m-a onorat cu aceasta invitatie. Te pup si te imbratisez fata draga!
     Acum sa revenim la pranz. De regula, duminica e zi plimbare si luam pranzul in deplasare. Nu suport  sa mergem la restaurant, pentru ca am avut o experienta traumatizanta legata de acest loc si de atunci privesc cu reticenta spre el. Prefer sa petrec ore bune in bucatarie decat sa calc pragul restaurantelor, nu ma indoiesc ca sunt si restaurante bune cu bucatari exceptionali, dar ... in fine, sa revin la “oile mele”, mai bine zis la pranzul nostru :)). Pentru duminicile in care avem programate iesiri pregatesc gustari (daca am timp la dispozitie fac si gustari sarate si dulci)  numai bune de luat la pachet. Cand insa, stam acasa friptura cu garnitura de legume este nelipsita din meniu si intotdeauna mai este loc pentru desert. In zilele in care ne simtim prea "incarcati" mancam doar supa/ciorba si un desert usor, care daca omit sau nu am timp sa il fac inainte improvizez ceva rapid si tot avem desert, poate din aceasta cauza (dar si datorita faptului ca sunt obsedata de dulciuri:) veti gasi pe blog multe retete de desert care se relizeaza relativ de rapid, cam cat ai zice...desert... :))
    Am tot stat pe ganduri... ce sa fie, ce sa fie, am tras o raita prin magazine si m-am gandit... iar pana la urma am decis ca trebuie sa fac altceva decat orice am facut pana acum, asa ca acest preparat este o premiera pentru mine. Am cugetat si am ajuns la concluzia cumetrei vulpi care “s-a gandit ca pentru masa, n-ar strica o gasca grasa”, ei in cazul  meu o rata grasa si gustoasa.  Mi-a facut cu “ochiul” asa ca am dat fuguta la magazin, am insfacat-o si m-am apucat sa o pregatesc cu mare drag pentru voi. 

     Avem nevoie de:
  • 1 rata de 2 kg

    Marinata 1
  • 1 lgt sare mare
  • 1 lgt rasa piper negru macinat
  • ¼ lgt ghimbir pudra
  • 2 salote mici taiate marunt
  • 60 ml vin alb demisec
  • 3 catei de usturoi zdrobiti
  • 2 lg de menta proaspata tocata
  • 1 lg sos de soia

     Marinata 2
  • 5 salote potrivite taiate in 4
  • 1 ceapa galbena mica
  • 6 catei de usturoi zdrobiti
  • 2 lg otet din vin rosu
  • 1 ¼ lg ulei de masline
  • 1 ¾  lg zahar brut pudra
  • 1 lg miere poliflora
  • 1 lg rozmarin uscat
  • 1-2 lg de menta proaspata
  • 600 ml vin alb demisec
  • 400 ml vin alb dulce

     Glazura:
  • parte din marinata 2  
  • 1 lg de miere poliflora
  • 1 lg zahar brut pudra
  • 1 lg suc de portocale
  • 3/4 lgt chili
  • 1 lgt sare grunjoasa
  • 3-4 cuisoare
   
 Cum procedam:
   Inainte de a ne apuca serios de treaba, lasam rata sa se decongeleze complet.
1. Dupa ce s-a dezghetat, o spalam, o stergem cu prosoape absorbante din hartie si o parlim, curatam grasimea de la deschizatura abdomenului daca este cazul si taiem o parte din excesul de piele de la gat (eu am taiat cam 4 cm).
2. Scoatem cotorii cu o penseta (eu credeam ca daca o cumpar din magazin scap de chinul asta :)) dar nu s-a intamplat asa si lucrul asta mi-a amintit de copilarie, cand o ajutam pe bunica la curatat ratele si gastele). O spalam iarasi si o uscam bine de tot atat la exterior, cat si la interior cu prosoape de hartie.
3. Pentru prima marinata, amestecam toate ingredientele.
4. Ungem bine rata pe interior cu marinata 1 si sigilam cu un bat de frigaruie deschizatura din abdomen. Intepam cu grija doar pielea ratei din loc in loc, cu o furculita sau cu o scobitoare (nu  trebuie sa ajungem la carne).
5. Punem rata intr-un vas si procedam la amestecarea ingredientelor pentru marinata 2. Le turnam peste rata.
6. Peste rata punem o greutate (eu am pus un fund, am acoperit cu un capac si am legat cu un elastic) si introducem vasul in frigider pentru 12 ore.
7. Scoatem rata din frigider (este indicat sa o scoatem din figider si din marinata cu 4 ore inainte de a o baga la cuptor, dar eu am sarit acest pas... shame on me), legam pielea gatului cu o sfoara de canepa, o incrucisam, dam sfoara peste incheietura picioarelor si o tragem spre capatul acestora.  Punem apoi rata hi, hi, hi  “picior peste picior” si o legam bine cu sfoara ramasa. Bagam varful aripii sub ea ca in imagine.
8. Rata o punem in tava pe un gratar, impreuna cu 400 ml din marinata 2 si cu 300 ml apa si o introducem in cuptorul preincalzit la 160 °C  fix o ora. In caz ca scade lichidul completam mereu cu apa, dar avem grija ca nivelul acestuia sa fie cu 2-3 cm sub nivelul gratarului. (Sa aveti o penseta la indemana, deoarece cu toate ca am curatat-o bine au mai iesit cativa cotorasi)
9. Dupa o ora scoatem rata din cuptor, taiem ata si o scoatem cu grija, lasand doar capatul picioarelor prins, scoatem apoi si frigaruia. Ii intepam pielea cu furculita,  o intoarcem cu fata in jos pe gratar si o introducem la cuptor pentru inca o ora la 190°C. Completam lichidul din tava cu apa. Verificam la 40 min (sau cand simtim miros de ars :)) daca mai este lichid in tava.
10. O scoatem din nou din cuptor, o intepam, o intoarcem cu fata in sus, completam lichidul si bagam tava in cuptor pentru inca o ora.
11. Glazura se prepara astfel. Strecuram restul din marinata 2, o punem intr-un vas nonaderent la foc mic si o lasam pana cand scade cam la ¼ din cantitatea initiala. Punem apoi mierea, zaharul, sucul de portocala, sarea, pudra de chili, cuisoarele si amestecam bine. Lasam vasul la foc mic pana cand compozitia se ingroasa.
12. Scoatem rata din cuptor, o intepam, o glazuram pe toate partile cu ajutorul unei pensule si o bagam la cuptor inca 10 min la 210°C, cu mentiunea sa completati lichidul din tava pentru ca se va evapora foarte rapid.
  Nota!
Daca o vreti mai bine facuta sau daca rata este mai mare, o mai lasati inca o ora in cuptor (la 190°C cu pieptul in jos si abia apoi o glazurati).
Datorita acestui proiect ingenios stau si ma minunez ca am povestit “o gramada” (vorba bunicii), cum n-am povestit niciodata pe blog. :) Acestea fiind spuse, va invit sa vizitati blogul  Dianei si va urez
  Pofta Buna! 

 P.S.
Pentru prima marinata m-am inspirat de aici




     
 Va plac patratelele?! zici ca-i Mircea Badea rata mea. =))))








      Mi-ar fi prins bine un cutit mai ascutit :)

Comentarii

  1. Arata tare imbietor... o delicatete! Pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Minunata reteta ta! As spune mai multe dar cred ca minunat este cuvantul cel mai potrivit. Multumesc inca o data pentru ca ai acceptat invitatia mea si pentru cuvintele frumoase. Te imbratisez cu drag, fata frumoasa. O duminica placuta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu tocmai vin de Sunday Lunch. Delicios prânz ai pregătit pentru această duminică!

    RăspundețiȘtergere
  4. Zilele trecute am vrut sa fac si eu rata , dar se pare ca i-a sarit randul !!! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Wow, o minunatie de rata!! Ce culoare, ce sectiune! Felicitari pentru pranzul deosebit!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce frumos s-a "bronzat"ratusca ta.Este foarte apetisanta.
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. Cu asta ai rupt gura targului :)
    Este minunata, salivez si te invidiez!
    Felicitari multe, multe!

    RăspundețiȘtergere
  8. Rata de rata, ce mai! Felicitari pt. rabdare! :*

    RăspundețiȘtergere
  9. Rata asta arata excelent! Imi place cum ti-ai personalizat cutitul. :)
    Potrivita alegere pentru masa de duminica. Cat priveste desertul, eu fac exact la fel. Nu e masa fara desert. Pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc! Macar daca nu s-ar "pune" desertula asta, dar din pacate n-am eu norocul asta.

      Ștergere
  10. Wow cat de bine arata rata asta. Chiar nu am mai mancat de foarte mult timp rata si feliile alea arata demential. Pup

    RăspundețiȘtergere
  11. Foarte frumos rumenita si in mod sigur foarte gustoasa.

    RăspundețiȘtergere
  12. felicitari din toata inima pentru tot ce ne oferi aici. MULTUMIM !!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. wwooowwww..cum poate sa arate, ce culoare frumoasa are si ce senzatie iti da doar cand privesti pozele, a iesit foarte bine si cred ca gustul e super..imi ploua deja in gura :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te-as minti daca ti-as spune ca nu este super. :) As repeta oricand experienta, merita fiecare minunt. :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.