joi, 3 ianuarie 2013

Tort cu ciocolata

  Bun gasit in 2013, dragilor! Sper ca vom avea cu totii un an mai bun, mai intelept si mai inspirat! Credeati ca am venit venit cu mana goala... ei bine, nu! V-am adus o felie de tort ciocolatos care l-am facut pentru revelion. Sper sa va placa macar pe jumatate cat ne-a placut noua!  :P

  Blat:
  • 5 oua
  • 135 g ciocolata cu lapte
  • 125 ml lapte
  • 100 g zahar tos
  • 60 g zahar brut pudra
  • 60 g unt nesarat (82% grasime)
  • 300 g faina
  • 10 g praf de copt
  • 20 g cacao pudra
  • un praf de sare

  Crema:
  • 1 l frisca lichida indulcita (eu am folosit Meggle)
  • 220 g ciocolata cu lapte 
  • 2 lg ulei de floarea soarelui
  Sirop:
  •  50 ml sirop de visine amestecat cu  200 ml apa plata

  Decor
  • cacao pudra

Cum procedam:

  Blat
1. Preincalzim cuptorul la 190°C.
2. Punem ciocolata impreuna cu laptele intr-un vas pe foc si invartim din cand in cand. Cand s-a topit complet, oprim focul. 

3. Separam albusurile de galbenusuri.
4. Batem albusurile spuma cu praful de sare, adaugam treptat zaharul si batem pana cand acesta se dizolva complet, iar albusurile capata culoare sidefie.
5. Separat batem untul cu zaharul brun, adaugam in compozitie treptat cate un galbenus si batem pana capata consistenta.
6. Adaugam ciocolata topita in galbenusuri si mixam bine. Tot aici incorporam faina amestecata cu cacaoa si praful de copt.
7. Incorporam albusurile putin cate putin la inceput in compozitie cu ajutorul unei spatule, dupa ce compozitia a devenit mai maleabila, putem pune toata compozitia de albusuri batute. 

8. Punem compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt cu diametrul de 24 cm si introducem in cuptor pentru 45-50 min. Faceti testul scobitorii pentru a verifica daca e copt (introduceti o scobitoare in mijloc, iar daca iese curata, atunci blatul e copt, daca nu il mai lasati in cuptor).


    Crema
1. Batem frisca spuma, pana creste considerabil in volum.
2. Topim ciocolata pe baie de aburi impreuna cu cele 2 linguri de ulei. Luam vasul deoparte si lasam 3-4 minute sa se mai racoreasca. 
3. Incorporam 3 linguri cu frisca batuta in ciocolata topita. Daca vi se pare ca e prea tare, puneti-o pe baie de aburi din nou si amestecati cu tot cu frisca in ea. Incorporati cam 1/2 din cantitatea de frisca batuta in compozitie, adaugand tot cate 3 lg si amestecand usor cu o lingura. 
4. Dam deoparte 6 lg cu varf de frisca batuta (pentru pus deasupra tortului), iar in restul incorporam frisca cu ciocolata si amestecam usor cu o spatula.


   Asamblare
1. Taiem blatul in 3 felii egale.
2. Insiropam primul blat, lasam 2-3 minute, apoi punem o cantitate suficienta de crema si o intindem. La fel procedam cu fiecare felie de blat pe care o punem.
3. In final, acoperim tortul cu un strat de crema. Punem crema intr-un posh si ornam, deasupra pudram cu cacao.

 Nota!
 Ouale si untul pentru blat, trebuie sa fie la temperatura camerei.

30 de comentarii:

  1. Asta e buna de tot! Pai un biochimist bun, ca tine, face mancarea la miligram de buna! perfecta!

    Mi s-a facut o pofta de ceva dulce!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ;;) Va multumesc! Trimit un pachet si la Iasi?! :D

      Ștergere
  2. Arata grozav de bine tortuletul!! La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am venit și eu la o felie de tort cu ciocolată. Iamiiii!

    RăspundețiȘtergere
  4. La multi ani si un an nou fantastic iti doresc! Eu la 1 litru de frisca , puneam cel putin 1 kg de ciocolata, ca-s dependenta ;P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Liana! Si eu ma aflu in aceeasi situatie ca si tine, si as fi pus mai multa, dar din pacate aia era toata ciocolata care o mai aveam in casa si era deja foarte tarziu ca sa mai cumpar alta :(... toate magazinele erau inchise :">

      Ștergere
  5. Ce frumos este! Imi place mult ciocolata prin urmare si acest tort delicios! La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce tort frumos si delicios!!! Feliuta aia este a mea, nu?

    RăspundețiȘtergere
  7. La multi ani ! Un an nou plin de bucurii si sanatate !!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ai un premiu care te asteapta la mine pe blog!
    Te imbratisez!

    RăspundețiȘtergere
  9. Îmi place mult că pare un cuib de nuiele pentru rândunele. Supper ornat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incantata de cunostinta! Ma bucur ca iti place.

      Ștergere
  10. Nu eram decis, dar aceasta postare m-a convins:
    1. Candidez la presedintie
    2. Castig
    3. Trec peste Parlament si dau o lege ca fiecare cetatean care prepara un tort cu ciocolata sa imi aduca macar o felie
    3^1. Legea va fi retroactiva, deci sper ca nu l-ai mancat pe tot :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) L-am mancat, dar cand mai fac iti trimit. Sa-mi lasi adresa ;)

      Ștergere
  11. Tare fain tortul , imi place mult ce am gasit pe blogul tau , felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  12. La multi ani pentru 2013! Ne place tortul mai mult decat jumatate...ce facem?...primim jumattae din el? Te pup cu drag, Nico

    RăspundețiȘtergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.