marți, 29 ianuarie 2013

Prajitura cu crema de ciocolata si visine



    Mai draga, mai... sper ca nu sunteti suparati ca n-am adus ceva mai "consistent" cum ar spune unii. Mai am o gramada de retete de editat, dar cum timpul este limitat... greu ma descurc. Deci, pana la ceva mai conistent, va las aceasta prajiturica irezistibila cu ciocolata, visine si crema mascarpone.

    Ingrediente

  Blat:
  • 4 oua foarte mari (XXL)
  • 180 g zahar tos
  • 120 g faina
  • 40 g cacao
  • un praf de sare 
  Crema:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 190 g smantana obisnuita nefermentata
  •  90 g ciocolata amaruie (75% cacao)
  • 4 lg miere poliflora
  • 2 lg cu varf cacao
  • 100-150 g visine din compot/sirop
  • 1 plic de gelatina granule
  • 100 ml apa
.........
   Sirop:
  • 2 lg cu varf sirop de visine amestecat cu 100 ml apa plata

  Cum procedam:

   Blat
1. Preincalzim cuptorul la 190°C.
2. Separam albusurile de galbenusuri. 
3. Batem albusurile spuma cu praful de sare. Adaugam apoi 130 g de zahar si mixam pana la dizolvarea acestuia.
4. Galbenusurile le batem spuma cu 50 g zahar pana la dizolvarea (aproape) completa a acestuia.
5. Amestecam albusurile cu galbenusurile cu ajutorul unei spatule.
6. Incorporam, tot cu ajutorul spatulei, faina cernuta amestecata cu cacaoa in compozitie.
7. Turnam compozitia intr-o tava cu dimensiunile 31x31 cm, tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor, pe raftul din mijloc, pentru 15-20 min (faceti testul cu scobitoarea).
8. Scoatem din cuptor si lasam blatul la racit inainte de a-l taia in jumatate.
     Crema:
1. Punem pe foc un vas nonaderent in care am pus smantana pentru frisca si smantana normala amestecate. Cand da in clocot, oprim focul si adaugam ciocolata razuita sau rupta in bucati mici, lasam 2 minute asa, apoi invartim in compozitie. Lasam compozitia la racit, apoi o punem in frigider minim 2 ore (la mine a stat pana a 2-a zi).
2. Dupa ce s-a racit, inglobam cacaoa, mierea si visinele in crema.
3. Punem gelatina la hidratat in 100 ml apa pentru 10 min. Mutam vasul apoi pe baie de aburi si invartim continuu pana cand se dizolva granulele.
4. Incorporam gelatina in crema amestecand bine.
    Asamblare:
1. Punem pe un platou foaia de jos a prajiturii si o insiropam.
2. Crema de mascarpone o punem intr-un posh si spritam pe marginea blatului.
3. Asezam crema de ciocolata cu visine si ultima felie de blat, pe care o insiropam si o bagam la frigider minim 2 h, dar va recomand sa o lasati macar o zi (cu cat sta mai mult cu atat va fi mai buna) :P
 Nota! 
  Eu am facut stelutele pe blat din pasta decorativa, ca aici, pentru ca initial am zis ca fac rulada, dar m-am razgandit. :P






















22 de comentarii:

  1. O prajitura minunata.... Ciocolata si visine ...combinatia ideala!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa-i, o combinatie careia nu prea poti sa-i rezisti. :)

      Ștergere
  2. Ce praji frumoasa ai facut.. Vreau si eu!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. superba prajitura eu nu am facut niciodata cu model arata asa de bine nu te supara ca te intreb hirtia cu model il cumperi sau il desenezi tu si as incerca sa fac si eu rulada cu model ai miini de aur succes in continuare cu drag ely

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ely, iti multumesc. Uite cum faci: desenezi modelul pe o hartie obisnuita, o pui sub hartia de copt, iar apoi faci modelul - gasesti imagini explicite aici - http://bucatarealalaplesneala.blogspot.ro/2012/11/swiss-roll-cu-mascarpone-rodie-si-goji.html
      Spor la lucru! Pup

      Ștergere
  4. Arata minunat, musai vreau si eu o bucata! Pup

    RăspundețiȘtergere
  5. iti multumesc fff mult pt explicati sa ti dea d zueu multa sanatate cu drag ely

    RăspundețiȘtergere
  6. Arata super-extra-fantastic!! Imi place enorm! Pupici


    RăspundețiȘtergere
  7. Arata foarte frumos prajiturica asta. Eu nu plang dupa mancaruri consistente. Ma multumesc cu o felie de praji. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Arata super..cu stelute :) Si cred ca e delicioasa...cu visine as manca si 3 portii :))

    Weekend frumos:*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Dana! Te servesc cu cate vrei. Pup

      Ștergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.