vineri, 23 noiembrie 2012

Sarmalute dietetice de post


 Cum vine postul e musai sa fac sarmale. De ce dietetice?! Ei bine pentru ca  nu ingreuneaza digestia si nu imi creeaza cosmaruri :)) cum mi se intampla de la cele care contin carne. In plus sunt sanatoase (exceptand soia... care este inca controversata) pentru ca nu au nici un ingredient prajit.

 Ingrediente

250 g soia (eu am avut cuburi, dar puteti pune granule)
200 g orez
250 g morcov curatat
580 g ceapa curatata
600 g varza
150 g ardei capia copt
6 lg cu varf gris din grau
3 lg pasta de tomate
1 lg mix natural de legume uscate
1 lgt piper negru macinat
1/2 legatura marar si patrunjel
40 frunze murate de sfecla
60 frunze murate de vita de vie
sare
apa

Sos:
2 lg pasta de tomate
150 ml apa fierbinte
 ..........
2 lg ulei

Cum procedam:
1. Punem soia la inmuiat in apa clocotita vreo 20 minute.
2. Spalam orezul in cateva ape si il lasam deoparte.
3. Tocam varza la robot, o scoatem intr-un vas si o amestecam cu 1 lgt sare. O lasam deoparte.
4. Bagam in robot ceapa si morcovii si le punem intr-un vas mai mare. La fel procedam si cu soia dupa ce am stors excesul de apa (daca aveti granule de soia, nu mai e nevoie sa le tocati).
5. Punem in vasul mare si varza stoarsa, ardeiul copt tocat si restul ingredientelor. Amestecam bine.
 6. Intindem frunza de sfecla/ de vita/ de varza pe palma, punem o lingura de compozitie in marginea dinspre interiorul palmei a frunzei, impaturim capetele astfel incat sa acoperim compozitia. Rulam apoi spre varful palmei formand un cilindru. La final apasam cu grija capetele.
7. Punem sarmalutele intr-un vas de lut, astfel incat sa nu exsite spatiu prea mare intre ele. Completam cu apa calduta cat sa le cuprinda, punem apoi o frunza si capacul deasupra si introducem in cuptorul preincalzit 1.30 - 2.30 min la 190°C. 

8. Inainte cu 30 de minute de a le scoate din cuptor punem sosul peste ele. Verficati daca e fiarta compozitia. Dupa ce le scoatem din cuptor punem 1-2 lg de ulei.
 Servim cu mamaliga fierbinte!
Pofta Buna!

ATENTIE!!!
Puneti sarmalutele doar pana la 3/4 din inaltimea vasului, pentru ca ele vor creste in timpul fierberii.

Nota! 
1. Timpul de fierbere este mai scurt daca le puneti pe aragaz.
2. Daca le puneti direct pe flacara, puneti in fundul oalei (inainte de a pune sarmalele) o farfurie, sau cotoare de marar uscat si fierbeti-le la foc potrivit. Deasupra puneti frunze de varza, sau de vie si o farfurie cu fata in jos.
3. Puteti pune si 200-300 g varza murata in compozitie.
4. De asemenea puteti pune 1-2 lg malai.



4 comentarii:

  1. Chiar sarmalute de post am pregatit aseara.Sunt foarte bune, mai bune decat cele cu carne...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar sunt! Si mie imi plac mai mult astea de post.

      Ștergere
  2. Si noua ne plac sarmalele de post!Week-end placut!

    RăspundețiȘtergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.