miercuri, 10 octombrie 2012

Sos de rosii picant, raw (pentru iarna)



    E o reteta super-usoara si delicioasa de la mama. Ea o face de ...hmm... multi ani si pentru ca imi place foarte mult am decis sa o fac si eu. Cand eram copil iarna serveam la friptura si la barabule coapte acest tip de mujdei... deja salivez cand ma gandesc :)

 Avem nevoie de:
 2.5 kg rosii
85 g ardei iute cu tot cu seminte
60 g usturoi romanesc
3 lingurite sare

  Cum procedam:
 Nimic mai simplu, spalati toate ingredientele, le curatatam si bagam totul in blender. Puneti compozitia in sticle, la care lasati capacul deschis 1-2 zile pana cand fermenteaza sosul. Dupa ce a fermentat inchidem capacul si dam sticlele la rece;) Asta-i tot! Simplu nu?!

  Nota!
 Mama da toate ingredientele prin masina de tocat, daca va place mai mare puteti sa faceti si voi la fel. 
 Puteti pune mai multi sau mai putini ardei si usturoi (dupa gust).

17 comentarii:

  1. Ce frumoasa prezenatre! Si mie imi place sosul picant, dar deocamdata il face altcineva pentru mine :D Pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Rapid acest sos.Am sa fac pentru sot,el este cu sosul picant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte rapid si delicios! Eu ma topesc dupa el :D

      Ștergere
  3. as vrea si eu sa il fac,insa nu stiu cum sa cantaresc 60 gr de usturoi si 85 grame de ardei iute :(,nu am catar atat de fin...si nici experta in ale bucatariei nu sunt....imi poti spune din ochi aproximativ cat sa pun la 2,5 kg de rosii? multumesc:*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea, nu e musai sa ai un cantar performant ci le poti pune dupa gust. Eu am pus vreo 9 catei de usturoi (musai romanesc) si 2 ardei iuti mult mai mari decat cei obisnuiti, cum sunt cei din imagini.

      Ștergere
  4. multumesc frumos.azi ma apuc...am sa ti spun ce mi a iesit :))),sunt la inceput in ale bucatariei .pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc , de reteta, este extraordinar de tentanta!!!! Dar, nu te supara pe mine, parca mi-e frica sa o fac,; dupa aprox 2 zile, nu are sanse sa fermenteze? Te cred pe bun -cuvant, dar transmite-mi incurajari. Cu respect, ERIKA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Erika, ideea e sa fermenteze putin. Mama asa il face de cand ma stiu si e extraordinar de bun. Poti incerca cu cantitatile injumatatite daca ti-e teama de ce va iesi. ;)
      Spor!

      Ștergere
  6. Rosiile se pot da prin masina de facut bulion? Daca lasa suc ce fac, il elimin? Multumesc si abia astept indrumarile tale RV

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desi nu am facut niciodata cum sugerezi tu, cu siguranta se pot da, insa nu stiu cum va iesi. Sa ma anunti daca ti-a iesit ok si prin masina.

      Ștergere
  7. Scumpi, am facur reteta, dar nu am infiletat sticlele ptc la mijloc s-a sedimentat un strat de suc de rosii . Care o fi problema, n-a fermentat destul, ori trebuie sa incerc sa il scurg.? Am procedat ca mamacuta ta, dar cand mai fac o serie de bulion din rosiile de toamna, voi opri rosii pasate si mai fac o portie. N-am stiut ca tine pe iarna, caci vara nu-mi lipseste. Pupici , o mie! ERIKA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E bine asa. Acum le infiletezi si le tragi o scuturatura buna dupa care le poti stoca.

      Ștergere
  8. Multumesc pt reteta, sa stii ca am mai facut o serie de borcane mici si cred ca nu ma opresc aici. Pupici mamicutei tale si tie si sa stii ca am recomandat-o si altor persoane , pt a intra pe ascest site. Cu tot respectul, ERIKA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Erika ma bucur ca-ti este pe plac si iti multumesc pentru recomandari!
      Pup

      Ștergere
  9. CRACIUN FERICIT !!!!!! Erika

    RăspundețiȘtergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.