miercuri, 25 iulie 2012

Tort aniversar cu tractor

             Inainte de a incepe vacanta am sarbatorit ziua celui mai mic membru al familei. Piticul meu a implinit 2 ani :D si, fiindca iubeste nespus de mult autovehiculele, i-am facut un tort cu tractoras de care ne-am bucurat toti. Cu atatia pofticiosi la masa pozele n-au iesit chiar reusite...dar mere si asa :P

Ingrediente


>Blat
8 oua
1 1/2 cana zahar
1 1/2 cana faina
10 g praf de copt
50 g cacao neagra
60 g unt
2 lg lapte
coaja de la 1 1/2 portocala

>Blat tractoras
3 oua
3/4 cana zahar
3/4 cana faina
3 lg cu varf smantana
1 lgt esenta de vanilie
1 lgt praf de copt


> Crema
800 ml smantana pentru frisca
2 lg zahar
400 g capsune

> Frosting
200 g unt
750 g zahar pudra
lapte

 >Sirop
 2 lg sirop de coacaze rosii
 320 ml apa


Cum procedam:

Blat
1. Separam albusurile de galbenusuri.
2. Batem albusurile spuma cu 1 cana de zahar.
3. Batem galbenusurile cu restul de zahar (1/2 cana) pana cand se deschid la culoare.
4.  Peste galbenusuri punem untul topit, laptele, 1 cana de faina amestecata cu praful de copt si 1/2 din cantitatea de cacao (faina si cacaoa cernuta).
5.  Incorporam compozitia cu ajutorul spatulei in albusurile batute.
6.  Cernem putin cate putin restul de faina si cacao in compozitie si incorporam.
7.  Punem si coaja de la portocale si amestecam.
8.  Turnam compozitia intr-o tava (26 cm) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptorul preincalzit la 190°C ana cand iese scobitoarea curata (de data aceasta am uitat sa pornesc timer-ul si nu stiu exact cat a stat in cuptor :D)
9. Dupa ce scoateti de la cuptor lasati sa se raceasca si dati la frigider pana a doua zi, la fel procedati si cu urmatorul blat.

Blat tractor
1. Separam albusurile de galbenusuri. Bateti albusurile cu 1/2 din cantitatea de zahar, iar galbenusurile cu restul de zahar. 
2. Incorporati smantana, faina amestecata cu praful de copt si esenta in galbenusuri.
3. Incorporati si albusurile in compozitie.
4. Puneti compozitia intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt si dati la cuptor la 190°C pana trece testul scobitorii :D.

Crema
1. Bateti smantana cateva minute, adaugati zaharul si mixati pana cand capata volum.
2. Spalati si taiati capsunele. u am taiat jumatate din cantitate cuburi, iar cealalata jumatate felii.
3. Impartiti frisca in 2. Intr-o parte punem capsunele cuburi. 

Frosting
1. Amestecam untul (la temperatura camerei) cu 750 g din zaharul pudra cernut.
2. Dam deoparte 3/4 cana din aceasta compozitie, iar in restul punem cacaoa si 16 lg de lapte (folositi lapte fiert si racit).

Asamblare
1. Taiati blatul rotund in 3 parti.
2. Insiropati fiecare blat pe masura ce asamblati tortul. 
3. Taiati capsunele cuburi si/sau felii.
4. Impartiti frisca in 2, amestecati cu capsunele si puneti intre blaturi.
5. Bagati la frigider si lasati 3-4 h.
6. Inveliti tortul intr-un strat de frosting negru.
7. Pentru a face tractorasul taiati blatul dreptunghiular in doua bucati inegale, puneti crema intre ele, inveliti intr-un strat subtire de frosting alb si dati-l la frigider 1 -2 h.  Il scoateti din frigider si mai aplicati un strat de frosting si il puneti pe tortul mare. Dati iar la frigider. 
     
      La mine s-a cam lasat frostingul pentru ca am mers la tara si am sarbatorit piticul... si era caldura maaare mon cher, in plus cand am ajuns acolo am constatat ca tava nu-mi incape in frigider :)) si a mai stat tortul vreo ora, doua cu usa firigerului intredeschisa... L-a tras curentul :))

4 comentarii:

  1. Sa-ti traiasca juniorul!! Foarte frumos tortul, iar el pare foaaarrtee incantat!
    Pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Simona! Chiar era super-incantat pana ce a descoperit ca tractorul nu n-are motor :))
      Hugs

      Ștergere
  2. Sa creasca mare, frumos si talentat ca mama lui! A fost ceva de munca la tort, dar puiutul tau merita tot efortul din lume! Va pup pe amandoi ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumumim mult Poliana! Si noi te pupacim dulce

      Ștergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.