Tort Black & White


      A fost ziua unui om extraordinar de muncitor, iubitor si de incapatanat cand vine vorba de convingerile lui :) Tatal meu! Stiind cat de mult iubeste dulciurile ;)) i-am facut o surpriza dulce, cremoasa si (de)menta :))

Ingrediente:

>Blat Negru:
8 galbenusuri
3/4 cana zahar
1 cana faina
35 g cacao
5 g praf de copt
80 g ciocolata amaruie
30 g unt
100 ml lapte

> Blat Alb:
8 albusuri
1 cana zahar
1 1/2 cana faina
5 g praf de copt
75 ml lapte
30 g unt

  Italian Frosting:
1 cana zahar tos
100 ml apa
3 albusuri
1 praf de sare
2 lg zahar tos
80 g unt  (la temperatura camerei)
cateva picaturi de esenta

 Crema de ciocolata:
3 galbenusuri
20 g ciocolata amaruie
1 lg cu varf smantana 
3/4 cana frosting italian

 Decor:
- 100 g zahar
- 50 ml apa

  Sirop
- 2 linguri sirop de menta
- 280 ml apa

   Mod de preparare:

  >Blat Negru
1. Punem ciocolata, untul si laptele intr-un vas la foc mic in care amestecam pana la dizolvarea ciocolatei si untului.
2. Batem galbenusurile cu zaharul pana aceastea isi dubleaza volumul si capata culoare deschisa.
3. Adaugam ciocolata topita (ajunsa la temperatura camerei) peste galbenusurile batute si amestecam bine.
4. Peste mixul de la pasul 3 adaugam faina amestecata cu praful de copt si cacaoa cernute si omogenizam.
5. Turnam compozitia intr-o tava cu diametrul de 24 cm tapetata cu hartie de copt.
6. Introducem tava in cuptorul preincalzit, la 190°C timp de 30 min (sau pana trece testul scobitorii).
7. Scoatem blatul si lasam la racit.

 >Blat Alb
1. Punem untul si laptele intr-un vas, la foc mic pana ce untul se  topeste.
2. Batem albusurile spuma adaugand zahar putin cate putin.
3. Cernem, putin cate putin, faina amestecata cu praful de copt in albusurile batute si incorporam cu ajutorul unei spatule de sus in jos. 
4. Incorporam in compozitie si untul topit impreuna cu laptele.
5. Punem compozitia intr-o tava cu diam. 24 cm tapetata cu hartie de pergament si dam la cuptor, la 190°C, 35-40 min.

 >Frostingul italian
1. Punem intr-un vas zaharul (1 cana) si apa. Amestecam pana ce zaharul se dizolva. Lasam pe foc siropul pana ce acesta formeaza bule la suprafata si se ingroasa.
2. Batem albusurile spuma cu un praf de sare, peste care adaugam cele 2 linguri de zahar, batem in continuare pana compozitia devine sidefie. 
3. Turnam siropul fierbinte, putin cate putin, peste albusuri si batem pana acestea capata consistenta.
4. Batem albusurile pana cand din fierbinti devin caldute.
5. Adaugam untul in compozitia calduta si batem pana ce acesta se incorporeaza. 
6. Adaugati cateva picaturi de esenta (eu am pus 5 pic esenta de menta).
7. Dati crema la frigider pana in momentul in care o folositi.
  >Crema de ciocolata:
1. Punem ciocolata la topit pe bain-marie.
2. Adaugam galbenusurile in ciocolata topita si batem bine (tot pe baia de aburi) ~ 5 min.
3. Incorporam si smantana si mai lasam 3 min pe aburi.
4. Luam vasul cu crema de pe aburi si lasam la racit.
5. Dupa ce s-a racit complet incorporam frostingul (si el racit) in crema de ciocolata.

  >Decor:
1. Puneti zaharul cu apa intr-un vas pe foc.
2. Amestecati pana ce zaharul s-a dizolvat, siropul incepe sa se ingroase si prinde culoare aurie.
3. Lasati putin sa se raceasca (2-3 min), dupa care cu ajutorul unei linguri faceti forme pe o hartie de pergament.

  >Asamblare:
1. Taiati blatul alb in doua parti egale.
2. Puneti o felie din blatul alb pe farfurie, insiropati-o cu siropul format din menta si apa si lasati 2 min asa.
3. Puneti 1/2 din crema de ciocolata pe blat.
4. Puneti blatul negru, insropati-l si puneti crema ramasa.
5. Puneti si cealalata felie de blat alb si insiropati-o.
6. Dati la frigider macar 1 h (daca nu 3-4 ;). 
7. Imbracati tortul in frostingul italian.
8. Decorati cu zahar ars. 

   Nota!
  Decoratiunile din zahar ar fi bine sa le faceti cu 45 min - 1 h inainte de  a taia tortul. Eu le-am facut cu 1 zi inainte si s-au cam pleostit :(

Comentarii