duminică, 6 mai 2012

Tort cu bere bruna

 
         O prajitura creata special pentru barbati. La multi ani dragilor! E o zombinatie surprinzatoare de bere, ciocolata si arahide. 
                 Am adaptat reteta de pe un site american.

Ingrediente:

>pentru blat:
- 250 ml bere bruna (eu am pus Silva)
-  100 g unt
- 80 g ciocolata 75 % cacao
- 2 albusuri + 5 galbenusuri
- 2 1/2 cani faina
- 1 cana zahar tos
- 1/2 cana zahar brun
- 2 lgt bicarbonat de sodiu
- 1/2 lgt praf de copt
>pentru crema:
- 250 ml bere bruna
- 200 g ciocolata neagra
- 200 g smantana dulce
- 2 lgt esenta de rom
decor:
 - 50 g arahide prajite, sarate

  Mod de preparare:
Blat:
1. Puneti berea si untul intr-un vas pe foc mic 5 min.
2. Topiti ciocolata intr-un vas. Adaugati putin (cam 2 linguri) din amestecul de bere si unt peste ciocolata topita.
3. Bateti albusurile cu 1/4 din zaharul tos si galbenusurile cu restul de zahar tos.
4. Adaugati amestecul de bere si unt peste galbenusuri si mixati bine, puneti si zaharul brun.
5. Cerneti faina peste amestecul de la pasul 4 si mixati bine. Adaugati si bicarbonatul stins + praful de copt.
6. Adaugati si ciocolata topita in mixul cu galbenusuri si amestecati.
7. Incorporati si albusurile batute in compozitie utilizand o spatula.
8. Puneti compozitia intr-o tava cu diam. 24 cm tapetata cu hartie de copt.
9. Dati tava la cuptor 60 min la 180 °C. 


Crema
1. Puneti berea intr-un vas la foc mic.
2. Adaugati ciocolata taiata in bere si invartiti pana se topeste.
3. Trageti vasul de pe foc, puneti smantana si invartiti. 
4. Tineti vasul in mana deasupra flacarii si continuati sa invartiti inca 3 min.
5. Opriti focul si adaugati esenta de rom.

 Asamblare:
 Taiati blatul in 2 sau 3 dupa ce s-a racit complet, puneti crema si deasupra arahidele zdrobite.
 Enjoy!

    Nota!
   1. Folositi ciocolata de calitate. Eu am folosit pentru crema niste ciocolata cumparata de fii-mea... si crema nu a iesit chiar cum trebuia.
   2. Este important sa folositi smantana dulce si nu fermentata.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.