marți, 10 decembrie 2019

Tort Padurea Neagra (fara zahar)


  Dragii mei, revin pe blog cu o reteta arhicunoscuta - tort "Padurea Negra" - si nu oricum, ci fara
zahar. Da, ati citit bine, fara zahar. Am  folosit indulcitorul Edulcorem Stevia cu ZERO calorii si ZERO indice glicemic care spre surprinderea mea nu are acel gust usor amarui caracteristic induclitorilor cu stevia.
    Fiindca  de curand a fost ziua Internationala a Diabetului m-am gandit sa adaptez clasica reteta de  "Tort Padurea Neagra" pentru ca si persoanele care sufera de diabet sa se bucure de un dulce minunat, fara zahar. Cum se apropie Sarbatorile zic ca e o ocazie numai buna de  a pune in practica aceasta reteta.
    Reteta originala a fost creata de cofetarul german Josef  Keller care a trait intre anii 1887 - 1981.
 Multumesc prientenilor de la No sugar shop pentru invitatia la campania  Edulcorem - Nostalgie fara zahar! 

Edulcorem STEVIA este un indulcitor 100% natural din Stevia Rebaudiana si Eritritol.
Are ZERO calorii și ZERO indice glicemic, este stabil termic si, cel mai important, nu are gustul amarui, specific altor indulcitori.
Edulcorem Stevia vine pe piata in doua variante:
1:1 - putere de indulcire similara zaharului;
1:2 - putere dubla de indulcire fata de zahar.

Orice varianta alegi, Edulcorem Stevia poate fi folosit in bauturi, prajituri, creme si alte delicii.  Cu un excelent raport calitate-pret, Edulcorem Stevia a fost creat tocmai pentru a raspunde asteptarilor celor care au restrictii alimentare, dar isi doresc dulciuri sanatoase, la pret accesibil! :)









Ingrediente:

Blat 4 oua (XL)

  • 120 g Edulcorem Stevia
  • 90 g faina
  • 40 g cacao
  • 1 lgt praf de copt
  • 3 lg ulei floarea soarelui
  • 1 lgt esenta vanilie
  • 1 praf sare

Umplutura de visine

  • 500 g visine congelate
  • 100 g Edulcorem Stevia
  • 1 lg lichior cirese amare
  • 7 g gelatina
  • 20 ml apa rece

Umplutura frisca

  • 500 ml smantana pentru frisca (30 % grasime)
  • 100 g iaurt grecesc 
  • 70 g Edulcorem Stevia
  • 10 g gealtina
  • 40 ml apa rece
  • 60 g cirese amare din lichior (fara samburi) - optional

Pentru insiropat
80 ml sirop de visine (care provine de la umplutura de visine) amestecat cu
4 linguri lichior cirese amare (optional)

Decor



Glazura ciocolata

  • 100 g banuti de ciocolata fara zahar (cu 50 % cacao)
  • 150 ml smantana lichida


Cum procedezi>
Blat:
1. Preincalzesti cuptorul la 180 de grade Celsius.
2. Separi albusurile de galbenusuri.
3. Intr-un bol degresat pui albusurile si le mixezi spuma cu praful de sare. Adaugi indulcitorul in trei transe si mixezi spuma.
4. Adaugi galbenusurile amestecate cu uleiul si cu esenta de vanilie si mixezi pana la incorporare.
5. Amesteci faina cu cacaoa si praful de copt. Incorporezi amestecul prin cernere in 3-4 transe in compozitia cu oua batute. Inglbezi fiecare transa cu spatula prin miscari circulare, de sus in jos. 
6. Torni compozitia intr-o tava (17 cm diametru) tapetata cu hartie de copt.
7. Introduci tava in cuptor pentru 50-60 minute, sau pana cand trece testul scobitorii.
8. Scoti tava din cuptor si lasi sa se raceasca blatul complet.
9. Feliezi blatul in trei felii (recomand sa il feliezi si in 4, vezi nota).


Umplutura visine
1. Hidratezi gelatina in apa rece pentru 10 minute.
2. Pui visinele congelate impreuna cu indulcitorul intr-o cratita neaderenta si pui pe foc mediu pentru 5-8 minute, pana lasa siropul.
3. Strecori apoi siropul si dai deoparte pentru insiropat, iar restul il pui la congelator/ frigider pentru alte ocazii. 
4. Torni gelatina hidratata peste visinele fierbinti si ameteci pana aceasta se dizolva.


 Umplutura de frisca:
1. Pui gelatina la hidratat in apa rece pentru 10 minute, apoi o dizolvi pe bain-marie apoi o lasi sa se racoreasca 2-3 minute.
2. Intr-un bol torni smantana rece, adaugi indulcitorul Edulcorem Stevia si mixezi pana cand creste in volum si devine aerata. Adaugi iaurtul grecesc si mxezi cateva secunde, apoi troni gelatina dizolvata si mixezi pana la incorporare.

Asamblare
  Pui prima felie de blat int-o tava cu fund detasabil (cu diametrul 18 cm), o insiropezi cu 3-4 linguri de sirop, adaugi jumatate din cantitatea de visine si 30 g cirese amare, adaugi jumatate din cantitatea de frisca, a doua felie de blat, o  insiropezi si procedezi ca mai devremedaca vrei sau poti face ca mine (eu am pus in restul cantitatii de frisca visinele si ciresele amare si am amestecat), adaugi ultima felie de blat, o insiropezi, si introduci in frigider pentru 6 ore minimum.








Decor (realizezi crema in momentul in care tortul este racit minimum 6 ore)
1. Torni smantana lichida rece intr-un bol, pui indulcitorul Edulcorem steviasi mixezi pana cand creste in volum si devine aerata. Adaugi branza mascarpone si mixezi bine pana la inglobare.

2. Scoti tortul de la frigider, dai cu o torta pe marginea tavii detasable, asezi un platou deasupra tavii apoi si il rastorni cu grija pe platou. Desfaci tava si o dai deoparte, apoi imbraci tortul in crema preparata la pasul 1. Introduci tortul in frigider pentru minim 4 ore.

Glazura de ciocolata

    Pui banutii de ciocolata fara zahar intr-un vas termorezistent impreuna cu smantana pentru frisca si pui vasul pe bain-marie. Amesteci pana cand obtii o glazura lucioasa, omogena. Iei vasu de pe bain  marie si il lasi sa se racoreasca 5 minute. Torni glazura intr-un pos si ornezi tortul dupa preferinta.


Nota! Pentru o mai buna stabilitate a tortului va recomand sa taiati blatul in 4 felii si sa distribui ti crema in trei straturi  (eu am avut doar trei felii de blat si au avut prea multa crema intre ele, dandu-i tortului o anumita insabilitate)











































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.