Tort cu crema de ciocolata si glazura oglinda (de post)


   
  Tortul acesta l-am realizat pentru un prieten, pe baza retetei postate anterior (tortul cu budinca de cocos si
ciocolata). Am facut mici modificari, i-am pus glazura, am mai adaugat cate ceva si a iesit asa. 😛 Din punct de vedere artistic se mai putea lucra la el, insa fusa bun si asa.  😁


Blat

  • 430 g faina de grau (000)
  • 70g cacao
  • 2 lgt bicarbonat de sodiu
  • 260 g zahar pudra
  • 1/4 lgt cuisoare pudra
  • 1/2 lgt scortisoara pudra
  • 1 praf sare
  • 300 ml suc de porocale si clementine (proaspat stors)
  •  200 ml apa plata
  • 1 lg otet
  • 150 g ulei de palmier (lichid)

Crema:

  • 80 g lapte instant de cocos
  • 100 g zahar
  • 50 g amidon
  • 15 g cacao
  • 700 ml apa
  • 200 g ciocolata neagra (de post)

Glazura:

  • 130 g zahar
  • 4 g gelatina vegetala agar-agar
  • 300 ml apa
  • 25 g cacao
  • 20 g ulei de cocos

Cum procedam:

Blat

1. Incalzim cuptorul la 160 grade Celsius
2. Intr-un vas punem ingredientele uscate: faina impreuna cu cacaoa, zaharul pudra, bicarbonatul de sodiu, cuisoarele pudra, scortisoara pudra, sarea si amestecam.
3. Facem o adancitura in ingredientele uscate si adaugam sucul proaspat de portocale, apa, uleiul, coaja de portocala, si otetul si amestecam concentric cu un tel. Amestecam bine, astfel incat sa nu existe cocoloase. 
4. Turnam compozitia intr-o tava patrata (20x20 cm) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 50-70 minute, pana cand trece testul scobitorii. Introduci o scobitoare curata in mijlocul blatului si daca nu se lipeste nimic de ea, atunci blatul este copt, in caz contrar mai lasi blatul in coptor  sub stricta supraveghere si la cateva minute repeti procedeul.
5. Dupa ce am copt blatul, scoatem tava si il lasam sa se raceasca complet (preferabil pana a doua zi), apoi il taiem in 3-4 felii (dupa preferinta).

Crema:

1. Amestecam instantul de cocos cu zaharul, cacaoa si cu amidonul, si il punem  intr-o cratita neaderenta impreuna cu apa. Amestecam bine cu un tel.
2. Punem cratita pe foc mediu si amestecam continuu pana cand compozitia se ingroasa ca o budinca. 
3. Oprim focul, adaugam in vas ciocolata rupta in bucati si o inglobam cu ajutorul telului. 
4. Punem o folie alimentara deasupra cremei (pentru a impiedica formarea pojghitei) si o lasam sa se raceasca complet. Si apoi o introducem in frigider pana in momentul asamblarii.


Asamblare:

1. Scoatem crema de la frigider si o omogenizam cu  un tel.
2. Cantarim crema si o impartim in 3 sau 4 depinde de cate felii aveti.
2. Punem prima felie de blat pe un platou, punem deasupra ei o parte de crema, nivelam, punem a doua felie de blat pe care o vom insiropa putin ( pt insiropat am folosit o lingura de sirop de gutui diluata cu 50 ml apa plata), punem a doua parte de crema, nivelam, si tot asa pana cand terminam feliile. Nu insiropati  feliile sa balteasca ci doar putin, distribuind siropul cu o pensula. Introducem blatul in frigider pentru 2 h cel putin.
3. Scoatem tortul din frigider si il invelim in restul de crema, nivelam bine cu o spatula si apoi il bagam din nou in frigider pentru inca o ora.

Glazura:
1. Amestecam zaharul cu gelatina vegetala. Le punem intr-o cratita neaderenta impreuna cu apa, omogenizam bine si punem cratita pe foc mic ai amestecam pana cand se dizolva zaharul, apoi adaugam cacaoa si omogenizam bine. Din momentul in care incepe sa fiarba tinem focul inca 2 minute amestecand continuu, oprim focul, adaugam uleiul de cocos si amestecam energic. 
2. Lasam glazura sa se raceasca pret de cateva minute (nu mult fiindca se solidifica, daca vi se intampla lucrul asta o incalziti usor si amestecati cu o spatula pana devine din nou destul de fluida pentru a putea lucra cu ea).
3. Scoatem tortul din frigider si turnam glazura deasupra apoi ornam dupa preferinta.
Eu i-am adaugat trufe de cocos si cacao si portoclala confiata.. Si il introducem in frigider pana in momentul servirii (ideal de pe o zi pe alta).
Enjoy!
















Comentarii