Fiindca de doua zile ma hranesc doar cu ceai, am febra si stau lesinata in pat, am tras de mine la propriu ca
sa scriu reteta asta. Fara sa ma lungesc prea mult va spun cu mana pe inima ca prajitura asta este un adevarat deliciu. Fara lipsa de modestie e FABULOASA! Ma gandeam la aceasta denumire inca de cand am pus albusurile la mixat si am zis ca e musai sa o fac cu pete.
sa scriu reteta asta. Fara sa ma lungesc prea mult va spun cu mana pe inima ca prajitura asta este un adevarat deliciu. Fara lipsa de modestie e FABULOASA! Ma gandeam la aceasta denumire inca de cand am pus albusurile la mixat si am zis ca e musai sa o fac cu pete.
Lapte condensat:
- 200 g zahar pudra
- 330 g lapte praf
- 350 ml apa clocotita
- 35 g ulei palmier
- 40 g unt
Crema trufa ciocolata
- 600 g lapte condensat
- 40 g cacao cernuta
- 100 g ciocolata neagra
- 50 g unt
Blat:
- 290 g albusuri (o cana)
- un praf sare
- 200 g zahar
- 110 g faina fara gluten cernuta (Mix it Schar)
- 15 g cacao
Crema mascarpone
- 250 g mascarpone
- 400 ml frisca lichida (30 % grasime, Pilos)
- 60 g zahar
Cum procedam:
Lapte condensat
Punem zaharul impreuna cu laptele praf intr-un blender, adaugam apa clocotita si untul si mixam pana cand obtinem o pasta omogena. Il transferam intr-un borcan si il lasam sa se raceasca complet.
Nota: Eu l-am vrut mai curgator, insa daca nu il vreti asa puteti renunta la 50-70 de ml de apa.
Crema trufa de ciocolata:
1. Punem laptele condensat intr-o cratita neaderenta impreuna cu cacaoa si amestecam bine. Punem cratita pe foc mic pentru 10 minute si amestecam continuu.
2. Oprim focul, adaugam in cratita ciocolata rupta in bucati si o inglobam cu o spatula.
3. Incorporam si untul in compozitie cu ajutorul spatulei.
4. Transferam crema intr-un bol, o lasam sa se raceasca complet la temperatura camerei.
Blat:
1. Incalzim cuptorul la 150 grade Celsius.
2. Punem albusurile (la temperatura camerei) intr-un bol degresat si le mixam spuma cu un praf de sare.
3. Adaugam zaharul (in doua transe) si mixam bine, pana la dizolvarea completa a acestuia iar spuma devine sidefie.
4. Cernem faina si o cantarim, si o inglobam in doua transe in spuma de albusuri cu ajutorul unei spatule, prin miscari circulare, de sus in jos.
5. Luam deoparte 200 g de compozitie si cernem in ea cele 15 g cacao. Inglobam cacaoa cu o spatula prin miscari circulare.
6. Turnam compozitia alba intr-o tava (dimensiune 35x25 cm) tapetata cu hartie de copt, o nivelam, punem apoi compozitia cu cacao intr-un pos fara varf si spritam din loc in loc in tava.
7. Introducem tava in cuptor pentru 20 minute la 150 grade Celsius, marim temperatura la 170 grade Celsius si mai lasam 10 minute. Sau pana cand trece testul scobitorii.
8. Scoatem tava din cuptor si lasam blatul sa se raceasca complet, dupa care il putem transfera pe un platou.
Crema de mascarpone si asamblare:
1. Mixam frisca lichida rece cu zaharul pana cand capata volum si consistenta, adaugam branza mascarpone si mixam pana la omogenizare.
2. Intindem crema deasupra blatului si o nivelam cu o spatula.
3. Punem crema trufa de ciocolata (lasata la temperatura camerei) intr-un pos cu dui subtire si spritam "pete" de ciocolata din loc in loc.
4. Introducem prajitura in frigider minimum 4 ore, dar daca nu rezistati nu-i bai, puteti sa va apucati de ea imediat. 😁
Restul cremei trufa de ciocolata am bagat-o la frigider si dupa ce s-a inchegat am facut...trufe evident. Trufe malaiete si "delicious" vorba lu' fii-miu.
Nota 1. Crema trufa la contactul cu crema de mascarpone devine curgatoare, daca doriti o crema solida va recomand crema de AICI sau cea de AICI.
2. Este foarte posibil ca aceasta crema sa fi devenit curgatoare si din cauza frigiderului meu care in acea perioada mi-a facut figuri la modul ca nu mai racea...
3. E obligatoriu sa cerneti faina indiferent de tipul folosit, dar in special Mix Universal fiindca are si zahar in compozitie si acesta poate altera textura blatului.
2. Este foarte posibil ca aceasta crema sa fi devenit curgatoare si din cauza frigiderului meu care in acea perioada mi-a facut figuri la modul ca nu mai racea...
3. E obligatoriu sa cerneti faina indiferent de tipul folosit, dar in special Mix Universal fiindca are si zahar in compozitie si acesta poate altera textura blatului.
4. Nu va recomand sa schimbati cu alt tip de faina, dar daca totusi nu gasiti Mix Universal de la Schar puteti utiliza faina obisnuita desi, aceasta ii va schimba textura.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.