Tort cu capsune si rozmarin (fara gluten)

   Draglilor poate stiati deja, dar va zic si eu ca luna Mai este promovata ca Luna Internationala Fara Gluten.


  Dr. Schar in colaborare cu Gourmandelle au initiat campania MAI aproape de sanatate. Luna fara gluten Schar la care am onoarea sa particip impreuna cu o mana de oameni talentati. Multumesc pentru invitatie Gourmandelle si Schar.  Mai multe detalii despre campanie AICI.
 De ce fara gluten, fiindca sunt multe persoane chiar si dintre prietenii si cunoscutii mei care nu tolereaza glutenul. Gasiti mai multe informatii cu privire la aceasta AICI.
   Anul acesta am petrecut ziua mea fara gluten. Tortul de ziua mea a fost exact asa cum imi doream,  blat pufos, frisca diafana si capsune aromate cu rozmarin. Aaaa si a mai fost si naked (tortul nu va ganditi departe:)) ca asa-mi plac mie torturile. :))
  Si daca va intrebati ce gust pot avea capsunele cu rozmarin va provoc sa incercati. <3 <3 <3


Blat:
  • 6 oua medii (de la gaini de curte am folosit eu)
  • 120 g zahar tos
  • 80 g Mix Patisserie Dr. Schar (Mix C)
  • 30 g pudra de roscove
  • 20 ml ulei
  • un praf sare
Sos de capsune:
  • 400 g capsune (congelate)
  • 50 g zahar
  • 1/4 lgt rozmarin uscat
Frisca:
  • 400 g smantana lichida neindulcita (30% grasime)
  • 2 lgt zahar
Pentru insiropat:
  • 2 lgt sirop concentrat de lamaie
  • 10 lg apa plata

Cum procedam:

Blat:
1. Preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separam albusurile de galbenusuri.
3. Mixam albusurile spuma cu un praf de sare, adaugam apoi zaharul in doua transe si mixam bine dupa fiecare transa. Vom obtine o spuma ferma, ca pentru bezea.
4. Adaugam galbenusurile in spuma de albusuri si mixam pana la incorporarea acestora.
5. Turnam uleiul peste ouale batute si mixam pana la inglobarea acestuia (cateva secunde).
6. Amestecam faina fara gluten cu pudra de roscove si cernem cate o lingura din amestec in compozitia cu oua batute. Ingobam fiecare lingura de ingrediente uscate adaugata cu ajutorul unei spatule, prin miscari circulare, de sus in jos. 
7. Turnam compozitia in doua tavi (17 cm diametru) tapetate cu hartie de copt si le introducem in cuptor pentru 30-35 minute pe treapta de coacere uniforma, sau pana cand blatul trece testul scobitorii (introdu o scobitoare in mijlocul blatului, daca aceasta iese curata atunci blatul este copt).
8. Scoatem tavile din cuptor si le lasam sa se raceasca complet, apoi taiem fiecare blat astfel incat sa rezulte doua felii.

   Sos de capsune cu rozmarin:
   Punem capsunele impreuna cu  zaharul intr-o cratita cu fund dublu la foc potrivit, amestecand continuu pana cand siropul lasat scade la o treime din cantitatea initiala. Oprim focul si transferam capsunele intr-un vas inalt, punem rozmarinul si pasam cu ajutorul unui mixer vertical pana cand obtinem o compozitie fina. Lasam aopi sa se raceasca complet si o putem folosi la asamblat.

Frisca:
Punem smantana lichida rece impreuna cu zaharul intr-un bol si mixam (mai intai la viteza mica apoi crestem treptat viteza) pana cand creste in volum si devine aerata.

Pentru insiropat amestecam siropul cu apa plata. 

Asamblare:
1. Punem o felie de blat pe un platou, o insiropam cu 5-6 lingurite de sirop, asteptam 1-2 minute apoi punem 4 lingurite cu varf de sos de capsune si le intindem.
2. Punem o treime din cantitatea de frisca intr-un pos (eu am folosit un dui stea deschis, dar poti folosi si duiuri simple) si spritezi doua straturi de frisca peste sosul de capsune.
3. Punem apoi urmatoarea felie de blat, o insiropam, punem doua lingurite de sos de capsune.
4. Luam o treime din cantitatea de frisca si o amestecam cu doua linguri de sos de capsune cu ajutorul unei spatule, o punem apoi intr-un pos si punem crema deasupra feliei de blat de la pasul anterior.
5. Punem cealalta felie de blat, o insiropam, o ungem cu 4 lingurite de sos si punem frisca simpla deasupra apoi terminam cu ultima felie de blat pe care o vom insiropa si o vom orna dupa preferinta (eu am folosit sos de capsune, capsune proaspete, flori de liliac si cate putin din cremele ramase). Dam apoi tortul la frigider macar 2 ore inainte de servire.

   Nota: Daca doriti o crema mai ferma scoateti 100 g smantana lichida si adaugati 100 g mascarpone. :)








































Comentarii

  1. Incredibil ce-a crescut blatul, cu faina fara gluten, e admirabil (y) Cat despre tort, nu am cuvinte, impecabil, felicitari! <3 <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Simona, multumesc mult pentru aprecieri! :*
      Acum nu ca o laud, dar faina aceasta chiar e grozava. Blatul a iesit foarte pufos, mai pufos decat daca as fi folosit faina obisnuita. :)

      Ștergere
  2. Și eu trebuie să încerc făină pentru a face un tort. Chiar sunt curioasă cum se comportă. Se poate combina și cu busuioc în loc de rozmarin :) .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Combinatia capsune-busuioc am incercat-o acum ceva timp. http://bucatarealalaplesneala.blogspot.ro/2015/02/tort-cu-capsune-si-busuioc.html

      Ștergere
  3. De mare clasa tortul tau.
    De probat combinatia capsune-rozmarin.
    Foarte reusita sectiunea,ma gandeam ca s-a taiat greu.
    Pupici

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.