Prajitura cu mere

Probabil dupa ce ati citit titlul v-ati dus cu gandul la clasicele prajituri cu mere, dar dupa cum se poate
observa aceasta nu este cea clasica cu foi fragede ci una cu foi de pandispan. Cum mere gasim "pe toate drumurile" cred ca sarbatorile de iarna sunt ocazia perfecta pentru a face aceasta prajiturica. 
Nu va zic ca-i buna ci mai bine va poftesc sa o incercati sa va convingeti singuri. ;)




 

    Blat:
  • 7 oua mari
  • 180 g zahar
  • 170g faina
  • 25g  cacao
  • 50ml ulei
  • un praf sare
   Piure de mere:
  • 1 kg mere curatate de coaja si cotor
  • 180 g zahar 
  • 50 ml apa
  • zeama de la 1/2 lamaie

Crema de mere:
  • 400 g smantana lichida (30%grasime - Pilos)
  • 40 g zahar
  • 500 g piure de mere
  • 10 g gelatina (Dr.Oetker)
  • 50 ml apa
  Jeleu de mere:
  • 500 g piure mere
  • 5 g gelatina (Dr.Oetker)
  • 25 ml apa
  Decor:
  • 200 g smantana lichida
  • 20g zahar
  Pt insiropat:
  • 30 ml sirop concetrat de citrice
  • 70 ml apa
Cum procedezi:
Blat
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separa albusurile de  galbenusuri.
3. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul (180 g)  in doua transe si mixeaza dupa fiecare transa pana cand zaharul este complet dizolvat, iar spuma formata este densa si lucioasa.
4. Adauga galbenusurile si uleiul in compozitie si mixeaza pana la inglobarea acestora..
5. Amesteca faina cu cacaoa, si cerne mixul in compozitie in doua-trei transe. Inglobeaza-l usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos.
6. Toarna compozitia intr-o tava dreptunghiulara (32 x 22 cm) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 30-35 minute, sau pana trece testul scobitorii.
7. Scoate tava din cuptor si lasa sa se raceasca complet apoi taie blatul in doua  pe orizontala.
  Piure de mere:
 Pune merele taiate in bucati intr-o cratita cu fund dublu. Adauga apa, zaharul si zeama de lamaie, amesteca bine, pune un capac deasupra si lasa vasul pe foc potrivit timp de 10 minute, sau pana cand se inmoaie.
 Pune merele intr-un blender si paseaza-le apoi lasa piureul la racit.

  Crema de mere:
ATENTIE! Prepari crema in momentul in care ai totul pregatit pentru asamblat, si o pregatesti in doua transe (adica imparti ingredientele in doua si pregatesti prima transa cand te apuci de asamblat, o intinzi pe blat, astepti cateva minute, prepari jeleul si il pui deasupra, astepti iarasi cateva minute abia apoi pregatesti urmatoarea transa din ingredientele ramase).

1. Hidratezi gelatina in apa pentru 10 minute apoi o dizolvi pe baie de aburi conform instructiunilor de pe plic.
2. Mixeaza smantana lichida cu zaharul pana cand creste in volum si devine aerata. Adauga piureul de mere si gelatina dizolvata si mixeaza pana la incorporare.

   Jeleu de mere:
Hidratezi gelatina in apa si o prepari conform instructiunilor, apoi o inglobezi cu un mixer in piureul de mere.
   Asamblare:
    Aseaza prima felie de blat inapoi in tava in care l-ai copt (ai grija sa o tapetezi cu folie alimentara sau cu hartie de copt), o insiropezi, adaugi crema de mere (prima parte), o intinzi uniform, introduci in frigider pentru minumum 15-20 min. Prepari jeleul de mere, scoti apoi prajitura de la frigider si torni jeleul deasupra si il intinzi pe toata suprafata, introduci din nou in frigider pentru 15 minute cel putin. 

Prepari a doua transa de crema de mere, scoti apoi tava cu prajitura de la frigider si torni crema de mere, o intinzi bine si pui cealalta felie de blat deasupra (nu uita sa o insiropezi dupa ce ai pus-o) si introdu in frigider pentru minumum 5 ore .
Dupa ce s-au intarit cremele, scoti prajitura din frigider, o portionezi, si realizezi decorul mixand smantana lichida cu zaharul pana cand capata volum si devine aerata. Pui frisca intr-un pos si ornezi fiecare prajiturica.

Nota: Poti adauga putina scortisoara in piureul de mere. ;)
        









Comentarii

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.