Sirop din muguri de brad (in 30 min)

   Duminica am fost la cules muguri de brad. De regula, eu obtin siropul din muguri de brad la rece
punand intr-un vas maricel straturi alternative de muguri de brad si zahar, incheind musai cu un strat de zahar. Ii pun capacul apoi dau vasul intr-un loc rece si intunecos (beci) timp de 1 luna. Din cand in cand mai intru si mai misc vasul, iar cand s-a lasat siropul il strecor, il pun in sticle si il tin la rece.
   Anul acesta am umplut un vas de 20 l si unul de 6, si au mai ramas cativa mugurasi care nu m-am indurat sa-i arunc asa ca am decis sa fac un experiment.  
  Stiu de la mama ca siropul de brad avea culoare maro, insa mie imi pare ca fierberea dureaza prea mult si, desi rezulta minerale, se distrug alte proprietati asa ca am recurs la alta tehnica. Va asigur ca e atat de aromat si de bun, incat seamana la gust si la culoare cu cel obtinut la rece.
  Este indicat pentru tuse, boli de plamani si rosu in gat. Ca precautie - e bine sa nu beti exagerat deoarece are efect laxativ.



Ingrediente:
  • 400 g zahar 
  • 200 ml apa calda
  • 400 g muguri de brad (spalati in cateva ape si zvantati)
  • 2 lg zahar

Cum procedezi:
1. Amesteca apa cu cele 400 g zahar si pune-le intr-un vas cu fund dublu la foc potrivit. 

2.Amesteca din cand in cand in oala si lasi pe foc 10 minute, sau pana cand observi ca siropul s-a ingrosat. Ca sa testezi, ia putin sirop pe o lingura, picura pe o farfurie si tine-o vertical va trebui ca acesta sa curga lent.  

3. Ia vasul de pe foc, pune mugurii de brad, invarte si pune din nou pe foc (da focul la minim de data aceasta) pentru inca 10 minute. 
4. Toarna compozitia intr-o strecuratoare, stoarce cat poti de bine mugurii si arunca-i.
5. Pune siropul din nou la fiert cu cele 2 linguri de zahar, la foc mic, pentru inca 10 minute (vei observa cum scade cantitatea de lichid). Testeaza ca la pasul 1 (daca se scurge prea repede mai lasa-l cateva minute).
6. Pregateste borcanele sau sticle sterilizate, pune siropul fierbinte in ele si inchidele ermetic. 

Enjoy!

Nota: Am obtinut o sticluta de 330 ml si un borcanel de 170 ml.



P.S.
Daca vreti sa ne cunoastem mai bine, gasiti AICI un interviu luat de prietenii de la COOK YOU.








Comentarii

  1. Imi place tare mult siropul de brad si iti propun un schimb: imi dai si mie un borcanas de siropel si eu iti dau niste tuica :D :))

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.